Ce trebuie sa faci dupa eliminarea impozitului minim
Vestea buna a eliminarii impozitul minim cu un trimestru mai devreme decat era anuntat initial este umbrita de faptul ca reprezentantii firmelor vor trebui sa munceasca dublu pentru a depune declaratiile fiscale.
Introdus de la 1 mai anul trecut, impozitul minim era valabil pana la sfarsitul acestui an, insa a fost eliminat la inceputul acestei luni.
Firmele aveau de platit un impozit intre 2.200 de lei si 43.000 lei, anual, in functie de cifra de afaceri (de la 0 lei pana la 129 milioane de lei), chiar daca nu inregistrau profit si erau pe pierdere. In perioada in care a fost in vigoare, firmele nu au avut niciodata de platit aceste valori pentru un an fiscal, pentru ca nu au prins un an fiscal intreg, ci diferite perioade din doi ani. (Citeste aici mai multe despre introducerea impozitului minim si despre cum se calcula acesta.)
"Impozitul minim era o deplasare foarte mare de la maniera in care se stabilesc impozite si taxe intr-o lume moderna si intr-un fel reflecta o anumita incapacitate a statului de a colecta impozitele si taxele de la agentii economici", spune pentru startups.ro Ionut Simion, Partner la PricewaterhouseCoopers.
Adrian Teampau, Supervising Senior in cadrul Tax Advisory Services la Mazars Romania, spune pentru startups.ro ca impozitul minim a fost o greseala.
"Pe vremuri de criza nu institui noi taxe sau taxe mai mari pentru ca sufoci firmele. Iar la noi aportul in PIB al firmelor mici si mijlocii este consistent si trebuia considerat si acest aspect. Perioada de aplicare a impozitului minim poate fi apreciata drept o perioada de stagnare a politicilor/stimulentelor fiscale atat de necesare in vreme de criza. Pe langa firmele care fac evaziune fiscala sunt multe alte firme care lucreaza acum cu o marja a profitului mica, daca nu chiar in pierdere. Acestea au fost cele mai afectate de impozitul minim", mai spune Adrian Teampau.
Ce s-a schimbat de la 1 octombrie
Guvernul a eliminat impozitul minim de la 1 octombrie acest an, prin Ordonanta de Urgenta nr 87/2010, cu un trimestru mai devreme decat era prevazut initial.
"Eliminarea impozitului minim ar putea fi privita ca o <gura de oxigen> pentru companiile mici, avand in vedere si efectele crizei economice actuale. Avantajul principal al eliminarii impozitului minim este dat de faptul ca firmele care erau obligate la plata acestui impozit vor datora si plati impozit pe profit, calculat in functie de rezultatul lor contabil, fara a mai exista un prag minim datorat catre bugetul de stat", spune pentru startups.ro Silviu Badescu, Manager Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) Consultanta Fiscala.
Adrian Teampau considera ca aceasta eliminare a impozitului minim s-a facut tarziu.
"Odata eliminat impozitul minim, agentii economici vor plati impozit doar cand vor avea profit. Nu putem nega ca exista si agenti economici care deliberat incarca cheltuielile unei firme pentru a o duce in pierdere si in acest fel sa evite plata impozitului pe profit. Insa nu poti pedepsi toti agentii economici prin masuri punitive doar pentru o parte dintre acestia. Este de competenta ANAF sa aplice legea si sa ii prinda pe cei care fac evaziune fiscala", mai spune Adrian Teampau.
Emilian Duca, Parter la BDO Tax, spune pentru startups.ro ca poate ar fi fost mai bine sa se mentina impozitul minim pana la sfarsitul acestui an, pentru ca in situatia data (n.red. - anulat cu un trimestru inainte de a-si inceta valabilitatea) nu face decat sa complice activitatea contabililor.
O opinie asemanatoare are Miruna Enache, Tax Senior Manager in cadrul departamentului de Asistenta Fiscala al Ernst&Young Romania, care spune pentru startups.ro ca renuntarea la impozitul minim este o decizie foarte buna, care elimina un cost suplimentar, mai ales pentru contribuabilii mici si mijlocii, aflati deja in dificultate din cauza crizei financiare, dar, totusi, modul in care aceasta renuntare a fost implementata pare sa nu fie cel mai fericit.
"Avantajul este ca se reduce sarcina fiscala a firmelor, care pot astfel sa isi directioneze resursele financiare si eforturile catre productie, catre mentinerea si dezvoltarea activitatii, ceea ce ar trebui sa aiba un efect pozitiv asupra intregii economii romanesti", mai spune Miruna Enache.
Cum se va aplica renuntarea la impozitul minim
Eliminarea de la 1 octombrie a impozitului minim imparte acest an fiscal in doua perioade din perspectiva impozitului pe profit, pentru fiecare perioada urmand sa se depuna cate o declaratie fiscala.
Prima perioada este 1 ianuarie - 30 septembrie, in care se aplica prevederile privind impozitul minim, iar a doua este 1 octombrie - 31 decembrie, cand aceste prevederi nu se mai iau in considerare.
"Aceasta inseamna un efort administrativ dublu in ceea ce priveste calculul impozitului pe profit, depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit si plata impozitului", mai spune Silviu Badescu.
Miruna Enache adauga faptul ca se mentin obligatiile declarative trimestriale de pana acum, iar metodologia de calcul a impozitului pe profit/pierdere fiscala se face in mare masura ca si pana acum.
Impozitul aferent celui de-al treilea trimestru al acestui an se va declara si plati pana la 25 octombrie.
"Definitivarea impozitului pe profit pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie prin depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit si plata sau regularizarea finala a impozitului se efectueaza pana la data de 25 februarie 2011", spune Silviu Badescu.
Pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie a acestui an, pentru impozitul pe profit se va depune o alta declaratie anuala de impozit pe profit si o plata sau regularizare finala a impozitului. Termenul final de plata va fi 25 aprilie sau 25 februarie, anul viitor.
"Un aspect neclar la acest moment este daca acesti contribuabili vor trebui sa declare si sa plateasca pana la data de 25 ianuarie 2011, impozit pe profit pentru trimestrul IV 2010 in cuantum egal cu suma declarata si platita pentru trimestrul III, suma care poate avea la baza impozitul minim", spune Silviu Badescu.
Miruna Enache spune ca, desi se face aceasta impartire a anului fiscal, modificarile de activitate ale firmelor, referitoare la modul de calcul si declarare a impozitului, vor fi minore.
"Ramane insa de vazut in ce masura impartirea anului 2010 in doua perioade va genera costuri fiscale suplimentare", adauga Miruna Enache.
Ionut Simion spune ca, daca nu s-ar fi facut aceasta impartire in doua perioade a anului fiscal, ar fi fost foarte dificil de surprins intr-o singura declaratie impozitul pe profit si impozitul pe profit minim platit.
DE RETINUT:
Introdus de la 1 mai anul trecut, impozitul minim era valabil pana la sfarsitul acestui an.
Guvernul a eliminat impozitul minim de la 1 octombrie acest an, prin Ordonanta de Urgenta nr 87/2010, cu un trimestru mai devreme decat era prevazut initial.
Eliminarea de la 1 octombrie a impozitului minim imparte acest an fiscal in doua perioade din perspectiva impozitului pe profit: 1 ianuarie - 30 septembrie si 1 octombrie - 31 decembrie.
Impozitul aferent celui de-al treilea trimestru al acestui an se va declara si plati pana la 25 octombrie.
Pentru impozitul pe profit din perioada 1 octombrie - 31 decembrie se va depune o alta declaratie anuala de impozit pe profit si o plata sau regularizare finala a impozitului, pe 25 februarie sau 25 aprilie, anul viitor.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.