Cetatenii olandezi, atrasi de casele de vacanta premium din Transilvania


Achizitia unei a doua locuinte sau a unei case de vacanta este un lucru obisnuit in Olanda, interesul fiind in crestere pentru destinatiile noi, unde nu se practica turism de masa.

 

Valley 21, cel mai prestigios proiect de case de vacanta premium, dezvoltat la Vama Buzaului (Brasov), a reprezentat Romania la Second Home Fair, eveniment specializat pe segmentul caselor de vacanta, ce a avut loc in Utrecht, Olanda, se mentioneaza intr-un comunicat de presa.

Pe fondul unor dobanzi bancare foarte mici si al cresterii consumului, achizitiile de case de vacanta cunosc un trend ascendent in Olanda. Cele mai populare destinatii pentru cumpararea de case de vacanta de catre olandezi sunt Spania, Franta si Olanda. Anul trecut, editia de primavara a targului de la Utrecht a fost vizitata de 8.000 persoane, din care 2.000 persoane au participat la sondajul realizat de organizatorii targului. Din cei intervievati, 60% au declarat ca achizitioneaza o casa atat pentru folosinta personala, dar si pentru a o inchiria, iar 57% au declarat ca vor face o achizitie in decurs de un an de zile. Bugetul mediu pe care olandezii il au pentru o casa de vacanta este 260.000 euro”, a spus Gerard Doedee, reprezentantul grupului de investitori in proiectul Valley21.

In contextul in care judetul Brasov ocupa la inceputul acestui an locul doi in Romania, ca numar de sosiri turisti, conform ultimelor informatii publicate de Institutul National de Statistica, investitia intr-o locuinta de vacanta in aceasta zona devine din ce in ce mai profitabila. O vila de vacanta de lux poate fi inchiriata cu 150 de euro - 250 euro pe noapte, in functie de capacitatea si facilitatile pe care le are.

Achizitia unei a doua locuinte - sau a unei case de vacanta -  este un lucru obisnuit in Olanda, destinatiile preferate pana acum de olandezi fiind cele traditionale. insa interesul pentru Europa de Est si pentru destinatii noi, ne-explorate, unde nu se practica turism de masa, este in crestere. De asemenea, cresterea economica a Romaniei din 2016 si prognozele favorabile pentru 2017 au starnit un val de entuziasm fata de investitiile in zona. Preturile proprietatilor din Romania sunt sub nivelul celor din tarile care beneficiaza de o clima similara si de conditii socio-economice similare”, a spus Ben Jager, Consul Onorific al Romaniei in Olanda.

Ben Jager a participat la seminarul dedicat Romaniei din cadrul targului si a precizat ca una din destinatiile sale preferate de vacanta este Transilvania.

Investitiile olandeze in Romania au atins nivelul de 8,5 miliarde de euro. Alaturi de Germania si Austria, Olanda s-a mentinut, in ultimii sase ani, in topul investitorilor straini in Romania, cu o pondere cumulata de 50% din total. Potrivit unui barometru publicat in toamna anului trecut, Olanda ocupa primul loc intr-un top al investitiilor straine in Romania, cu 16,1 miliarde de euro alocati din 1990 si pana acum, ceea ce reprezinta 15% din total.

Proiectul Valley21 este dezvoltat in localitatea Vama Buzaului, din judetul Brasov, de un grup de investitori olandezi si romani, in parteneriat public-privat cu autoritatile locale.

Complexul de case de vacanta Valley21 este un model al viitorului din punct de vedere rezidential, pentru ca imbina tehnologia de ultima ora cu cele mai eficiente solutii ecologice. Valley21, care va functiona in regim de tip condominium, este compus din 68 de case individuale si un centru de facilitati, care va asigura diverse servicii pentru rezidenti, cum ar fi, de exemplu, inchirierea locuintelor in perioadele din an in care proprietarii nu le utilizeaza.

Atat arhitectura proiectului, cat si solutiile alese pentru accesul la utilitati, tin cont de principiul sustenabilitatii energetice si de impactul cat mai redus asupra mediului inconjurator. Proiectul Valley 21 este certificat de Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (ROGBC) prin programul Green Homes, care dezvolta si implementeaza un sistem national de standarde si certificari pentru cladirile verzi.

"Cand investesti intr-un proiect este foarte important sa te asiguri ca si peste 10 ani - 20 de ani calitatile si facilitatile proiectului vor fi pastrate intacte. Valley21 este un proiect de tip blue-ocean si vrem sa demonstram ca el poate fi replicat oriunde in Europa", a mai spus Gerard Doedee, reprezentantul investitorilor.

In etapa a doua de dezvoltare, proiectul va fi completat cu un hotel wellness. Investitiile urmeaza a fi realizate in totalitate, pana in 2020, pe o suprafata de 68 ha, valoarea totala ridicandu-se la 15 milioane de euro.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii