Comertul online va creste cererea de spatii logistice si industriale


Aceasta a fost una din concluziile evenimentului “Real Estate & Construction Forum”, organizat de BusinessMark la Hotel Radisson Blu din Bucuresti.

 

Discutiile din cadrul primei sesiuni a evenimentului s-au axat in jurul evolutiei preturilor din piata de birouri, retail si depozite, evolutia nivelului chiriei, gradul de ocupare si aspecte privind competitia din domeniu.

Ce observam este ca se dezvolta un sistem care combina cele doua tipuri de retail. Poti comanda online si poti sa vii sa iei produsul, mai ales de fashion, din magazin. Cred ca am depasit pasul in care vedeam ca online-ul ameninta offline-ul, pur si simplu vor functiona si vor creste impreuna”, a spus Costin Blideanu, Head of Leasing Department, AFI Europe Romania.

Adriana Gherber, Director de Dezvoltare, Immochan Romania, considera ca dezvoltatorii centelor comerciale trebuie sa se adapteze noilor nevoi ale consumatorilor din ce in ce mai prezenti in zona digitala.

Cred ca ar trebui sa ne concentram mai mult pe client si as prefera sa folosesc termenul de partener, pentru ca consumam multa energie incercand sa ne aparam de competitie, sa copiem sau sa evitam greselile ei. Din punctul meu de vedere sigur ca mixul este foarte important, dar important este sa creem acele centre care sa fie animate si care sa-i intreaca asteptarile partenerului nostru, nici macar el sa nu fi estimat a-i fi necesare. Din acest punct de vedere consider ca nu marimea unui oras este relevanta”, a spus Adriana Gherber.

Ea a adaugat ca, din punct de vedere al dezvoltarii, orasele mici pot reprezenta un focus foarte interesant. Conteaza adaptarea centrului si tipului de comert la necesitatile existente in comunitatea  respectiva.

Alexandros Ignatiadis, Co-fondator, Octagon Contracting & Engineering, a semnalat concurenta acerba din zona constructorilor, subliniind presiunea pe costuri venita din partea dezvoltatorilor si a mentionat ca pretul de constructie pentru o cladire de birouri clasa A este cuprins intre 610 euro/mp si 780 de euro/mp.

Referindu-se la spatiile logistice si industriale, Ana Dumitrache, Co-Country Manager, CTP Romania, a spus ca acestea sunt insuficiente, iar asteptarile de crestere sunt mari.

Avem peste 500.000 de metri patrati si un pipeline care ne va aduce mult peste un milion de metri patrati in 2018, in Romania. E-commerce ne ajuta foarte mult in dezvoltare. In Europa de Vest 30% din retail se desfasoara online, iar in Romania procentul este de 12%. Ne asteptam ca acest acest segment sa creasca cu spatiile logistice aferente”, a mai spus Ana Dumitrache.

Stefan Cremene, Director Comercial, Willbrook International, considera ca rivalitatea dintre dezvoltatori trebuie sa treaca din partea de cost, care este oricum foarte acerba, in partea de servicii oferite catre angajatii companiilor.

Pe piata de birouri nu exista competitie. Este un razboi total. Daca acum zece ani proprietarul era cel mai important jucator, acum arma principala este brokerul. Asta nu inseamna ca este un lucru rau. Lucrurile s-au schimbat, iar brockerii fac o triere mult mai buna a cladirilor si a clientilor. Se poarta renegocieri in spatiile deja existente pentru a acomoda nevoile proprietarilor cu cele ale chiriasilor”, a spus stefan Cremene.

El a precizat ca dezvoltatorii care au construit in zone ”out of the box” vor avea de castigat.

Avem zone cum este Floreasca, care la un moment dat vor face implozie. Ca sa stai sa mananci stai doua ore, ca sa ajungi la birou iti trebuie doua ore. Cladirile din zonele mai bune vor atrage acesti clienti. Va fi o lupta pe preturi si locatie. Vor pierde cei cu cladiri vechi, cu servicii conexe deficitare si cei care vor avea in spate o banca inflexibila”, a explicat reprezentantul Willbrook International.

Partea a doua a conferintei a fost dedicata sectorului rezidential si i-a avut ca speakeri pe Ahmet Buyukhanli, Owner, Opus Land Development; Oana Paun, PR Specialist, Board Member, Maurer Imobiliare; Dragos Vilceanu, Presedinte, Asociatia Brokerilor Imobiliari din Romania; Daniel Manate, Presedinte, ANEVAR; Claudiu Butacu, Presedinte, Asociatia Solar Decatlon.

Anul 2016 a fost cel mai bun an de dupa criza. Pentru 2017 sunt increzator ca va fi un an bun pentru segmental rezidential si pentru real estate in general. Preturile vor inregistra o usoara crestere in principal din cauza costurilor cu forta de munca, dar si al costurilor terenurilor”, a spus Ahmet Buyukhanli.

Oana Paun a spus ca de la inceputul anului si pana in luna octombrie compania pe care o reprezinta a reusit sa vanda 1.000 de apartamente iar preferintele consumatorilor au evoluat.

Vedem un apetit pentru apartamentele cu suprafete mai mari. Din ce in ce mai multi clienti opteaza pentru apartamentele de trei sau patru camere si chiar duplexuri”, a spus Oana Paun.

Ea a adaugat ca dezvoltatorul are in vedere inca doua proiecte in Tirgu-Mures, respectiv Constanta. De asemenea, se doreste construirea a peste 12.000 de locuinte in urmatorii cinci sau sapte ani.

Dragos Vilceanu a spus ca nivelul tranzactiilor din piata imobiliara a crescut cu 20% fata de perioada de boom imobiliar din 2007.

Conform ANCPI, in 2007, anul de boom imobiliar, am avut 700.000 de tranzactii, in 2015 am avut 890.000 de tranzactii. Daca piata merge in continuare, in 2016 vom avea 940.000 de tranzactii, cu 20% mai mult decat in 2007”, a explicat Dragos Vilceanu.

In privinta preturilor de vanzare acestea au marcat, in trimestrul doi al anului  o crestere de 5% - 6% la nivel national, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Claudiu Butacu a anutat ca alaturi de cativa investitori vor dezvolta in viitorul apropiat un cartier sustenabil.

Am gasit investitori si am pornit, de o luna, o companie care va reusi, in viitorul apropiat, sa faca primul cartier cu adevarat sustenabil. Am reusit sa cream o companie cu oameni care au crescut in proiectul EFdeN si s-au dezvoltat pe anumite zone. Ne intereseaza ca pretul sa fie cat mai aproape de calitatea oferita. Vorbim de preturi competitive pentru o casa care nu are facturi lunare”, a explicat Butacu.

El a precizat ca investitiile vor viza atat locuinte individuale, cat si cladiri de pana la patru etaje, pe structura de metal.
 

startups.ro a sprijinit evenimentul in calitate de partener media.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii