Consumul intern este cel mai puternic vector de crestere a economiei romanesti


Performanta economica a Romaniei in primul trimestru al acestui an a fost peste asteptari, marcand o crestere economica de 4,2%. Desi este putin probabil ca acest ritm sa fie sustinut pe parcursul intregului an, perspectivele pentru 2015 raman destul de optimiste.

 

Daca revenirea Zonei Euro se pastreaza pe aceleasi coordonate, perspectiva de crestere a PIB-ului Romaniei este de 3,1% in 2015 si de 3,2% in 2016, cu posibilitatea de a depasi aceste niveluri dupa 2017, conform editiei din iunie 2015 a barometrului EY Eurozone Forecast (EEF).

Performanta economica a Romaniei in primul trimestru al acestui an a fost peste asteptari, marcand o crestere economica de 4.2%. Desi este putin probabil ca acest ritm sa fie sustinut pe parcursul intregului an, perspectivele pentru 2015 raman destul de optimiste. 

Consumul intern a crescut la nivel real cu un ritm care nu a mai fost atins din 2008 incoace, inregistrand o crestere trimestriala de 2,6% in ultimul trimestru al anului 2014. Aceste date incurajatoare au continuat si anul acesta, cand s-a inregistrat o crestere a salariilor in medie cu aproape 7% in ianuarie si in februarie, fata de aceiasi perioada a anului trecut.

Consumul intern are perspective de crestere cu peste 4% in 2015, dupa expansiunea de 5% inregistrata in 2014. Cresterea semnificativa a salariilor, de peste 6%, impreuna cu inflatia scazuta au intarit in aceasta perioada puterea de cumparare a consumatorilor romani.

"Consumul este in acest moment principalul vector de crestere in Romania, dupa o lunga perioada de stagnare ce a urmat crizei globale - perioada in care consumul domestic a scazut in Romania cu aproximativ 10%. Tendinta clar ascendenta ilustreaza increderea mai mare a populatiei in economie si cresterea nivelurilor reale ale salariilor. Ne asteptam de asemenea ca investitiile sa creasca la randul lor, desi dimensiunea evolutiei pozitive va depinde puternic de perspectiva Zonei Euro", spune Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania.
 

Cresc investitiile in Zona Euro
Companiile se pregatesc de investitii, datele din ultimele luni legate de mediul de afaceri si de creditare fiind din ce in ce mai pozitive. Studiul EEF prevede ca investitiile totale vor creste cu 1,1% in 2015, inainte de a se accelera la aproape 3% in 2016 - 2017, dupa care se vor stabiliza, la un nivel de 2,5% in 2018 - 2019.

Asemenea rate de crestere ale investitiilor sunt foarte apropiate de cele de dinainte de criza.

Procedura de quantitative easing va ajuta la mentinerea costurilor de creditare a afacerilor, guvernelor si persoanelor fizice din Zona Euro la niveluri joase, in acest an si in urmatorul. Dar, posibilitatea iesirii Greciei din Zona Euro continua sa arunce o umbra asupra pietelor financiare.

"Lasand Grecia la o parte, multi dintre norii care au umbrit zona euro s-au dispersat in ultimele 6 pana la 12 luni, iar economia a raspuns prin cresteri mai rapide si generare de locuri de munca. Riscurile raman valabile, evident, insa finantarile ieftine, moneda europeana slabita si sentimentul tot mai puternic de incredere al populatiei sunt factori care sugereaza ca investitiile in afaceri ar putea reincepe in trimestrele urmatoare", spune Tom Rogers, Senior Economic Advisor pentru EEF

Mark Otty, EY's Area Managing Partner for Europe, Middle East, India and Africa, spune ca preturile mai mici la energie, cheltuielile de consum mai ridicate, o piata a muncii mai puternica si o moneda europeana mai slaba sunt factori care contribuie impreuna la o revenire in sensul larg.
 

Cheltuieli de consum mai mari decat in oricare an din 2006 incoace
In cea de-a doua jumatate a anului 2015, gopodariile vor incepe sa simta cresterea cu 5% a facturilor la energie in conformitate cu evolutia din 2016 a pretului mondial la petrol, fapt care va mai tempera cresterea cheltuielilor de consum.

Cu toate astea, date fiind perspectivele mai bune ale pietei muncii, datele din barometrul EEF releva ca se asteapta cresterea cu 1,7% a cheltuielilor de consum in 2015 si cu 1,6% in 2016, rate semnificativ mai mari decat cea de 1% din 2014 si cu mult peste media ultimilor ani. In unele tari, cum ar fi Germania, aceasta crestere este alimentata de cresterile salariale pe o piata care cunoaste limitari. In alte tari, cum este Italia, consumatorii isi cheltuie banii economisiti din folosirea energiei eoliene pe bunuri de folosinta indelungata cum sunt masinile si aparatele electrocasnice, incurajati fiind de stabilizarea pietelor muncii.
 

Exporturile recastiga impulsul de crestere
Deprecierea a insemnat o moneda europeana cu 7% mai slaba decat la inceputul lui 2015 si o moneda care continua sa fie mai slaba fata de lira sterlina. Acest fapt a intarit competitivitatea Zonei Euro pe piete cheie de export, mai ales in conditiile aprecierii puternice a dolarului. Potrivit datelor EEF, este de asteptat ca ca moneda europeana sa se deprecieze pana la o rata de schimb de 1,1 fata de dolarul american, pana la sfarsitul acestui an, si pana la o rata de circa 1,05, pana la sfarsitul lui 2016.

Exportatorii vor continua sa beneficieze de pe urma revenirii altor economii avansate precum cea britanica si cea americana. Potrivit datelor EEF, este de asteptat ca exporturile Zonei Euro sa creasca cu 3,7% in 2015, in vreme ce importurile vor ramane semnificative, in ciuda faptului ca devin mai scumpe. In orice caz, din pricina ca unele economii emergente (mai ales China) s-au orientat catre o scadere controlata in anii care vin, cererea de bunuri europene ar putea cunoaste cresteri modeste, cresterile de exporturi temperandu-se de la varful de 4,2% in 2016 la nivele de 4,1% in 2017 si 3,6% in 2018 si 2019.
 

Structura cresterii se va modifica in a doua jumatate a acestui an
Potrivit datelor EEF, este de asteptat o intensificare treptata a ritmului cheltuielilor cu investitiile in cea de-a doua jumatate a acestui an si in 2016. Conditiile de creditare au continuat sa se imbunatateasca, la fel ca si indicatorii de incredere ai afacerilor. Cu toate astea, din pricina continuarii incertitudinii legate de viitorul Greciei in zona euro si a consecintelor posibilei iesiri a acestei tari din zona, cele de mai sus nu se materializeaza inca in cresteri de cheltuieli cu investitiile.

Raportul EY Eurozone Forecast se bazeaza pe modelul Bancii Central Europene, folosit in conjunctie cu modelul economic Oxford Economics Global. Previziunile si analizele acopera Zona Euro ca un intreg, impreuna cu rapoarte detaliate si previziuni pentru fiecare stat membru al Zonei Euro.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii