Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Constantin Nimigean este inca Project Manager la Softwin, facand layout si DTP. Nu este tentat sa renunt la serviciu, unde lucreaza din 1999, pentru ca nu simte ca are suficienta experienta ca editor.
In prezent, Mihai Ionascu este partener intr-o firma web (Job Start), iar la "Harap Alb continua" lucreaza impreuna cu sotia sa.
In primul an (2010), din cei cinci fondatori, doar Cristian Lupsa s-a dedicat revistei. In prezent, dintre fondatori, pe langa Lupsa, mai sunt implicati in realizarea DoR Gabriel Dobre si Lavinia Gliga. De la inceputul lui 2011, DoR are patru angajati permanenti, iar de anul acesta va avea sapte angajati permanenti.
Reducerea costurilor este facuta si prin numarul de exemplare scos de aceste reviste: intre 1.500 si 3.000 de exemplare pentru DoR (evolutia de la primul numar pana la cel mai recent, din noiembrie); 2.000 de exemplare primul numar din "Revista de Povestiri"; 1.000 de exemplare primul numar din "Love Issue".
Tot pentru a avea costuri cat mai mici, trei dintre cele patru reviste (DoR, "Revista de Povestiri" si "Love Issue") sunt editate de asociatii, doua chiar pe aceeasi asociatie Brain Fitness ("Revista de Povestiri" si "Love Issue"), iar "Harap Alb continua" functioneaza inca pe firma pe care o avea deja fondator.
In plus, aceste reviste incearca sa limiteze numarul de retururi, distribuindu-le doar unde poate fi publicul lor tinta. In primul rand, revistele pot fi achizitionate de pe site-urile proprii si din Librariile Carturesti. DoR se mai gaseste in magazinele Inmedio si Relay, in Librariile Librarium, precum si in cateva librarii mai mici si ceainarii. "Revista de Povestiri" se mai poate cumpara din librariile Humanitas, Librarium si Nemira, precum si de pe libraria online elefant.ro, intentionand sa intre si in alte librarii online. DoR, "Revista de Povestiri" si "Love Issue" se mai gasesc in libraria Anthony Frost. Spre deosebire de celelalte reviste, "Harap Alb continua" este distribuita la nivel national in circa 8.000 de locuri, intentia fiind ca in curand sa apara in format digital.
Tot pentru a reduce din costuri, aceste reviste se dezvolta prin parteneriate si bartere. Designul si programarea "Revistei de Povestiri" sunt sponsorizate in servicii de buticul de creatie Teaser, unde lucreaza Traian Stanciu, unul dintre fondatorii Asociatiei Brain Fitness.
De asemenea, aceste reviste se promoveaza prin evenimentele organizate de fiecare dintre ele.
Investitiile si veniturile
Investitia in primul numar DoR a fost de aproximativ 4.000 de euro, suma fiind doar cea pentru printare si fiind sponsorizata de actualul Graffitti PR.
Cristian Lupsa spune ca dezvoltarea DoR este facuta instinctiv, fara un plan de business si studii de piata. Avantajul este ca-si asuma riscuri pe care, probabil, nu si le-ar asuma daca ar intelege toate implicatiile, dar minusul este ca nu inteleg toate oportunitatile.
Investitia initiala in "Revista de Povestiri" a fost de 8.000 de lei, costul de tipar pentru primul numar, de 2.000 de exemplare. Ei spera sa o recupereze pana in vara anului viitor. La finantarea unora dintre reviste a contribuit Daniel Teashala (pentru primele patru numere) si unul dintre fani, precum si sumele donate prin sistemul 2% (n.red. - prin care persoanele fizice pot dona din impozitul lor pe venit o suma catre o organizatie non-guvernamentala).
Investitia initiala in "Harap Alb continua" a fost de 60.000 de euro, cea mai mare parte pentru salarii, pana in momentul lansarii, si campania de promovare. Mihai Ionascu estimeaza ca va recupera aceasta investitie in maximum un an.
Varianta tiparita a "Love Issue" a aparut in urma unei campanii de strangere de fonduri, desfasurata la inceputul lui octombrie 2012, pe pagina lor online: au cerut un avans de la cititorii fideli pentru 500 de reviste, costul uneia fiind de 30 de lei. Cu acesti bani au printat 1.000 de exemplare. Au fost vandute 450 de reviste (din care F64 si frufru au cumparat cate 100) iar costul pentru alte 50 de reviste a fost acoperit de Constantin Nimigean. Pana in prezent, au fost vandute aproximativ 800 dintre cele 1.000 de reviste, dar multe au fost date gratis celor de la care Constantin dorea sa obtina feedback, pentru a imbunatati continutul revistei.
"Caut sponsori, dar vreau un parteneriat creativ, nu intruziv. Nu vreau sa fie o revista (n.red. - foto) ca toate celelalte, cu review-uri de foto sau alte detalii tehnice", mai spune Constantin Nimigean.
Veniturile acestor publicatii provin, in primul rand, din vanzarea revistei (numar de numar si abonamente), apoi publicitate, produse proprii, evenimente (ateliere de scriere, in cazul DoR si "Revistei de Povestiri") si sponsorizari (cel mai putin din venituri).
"Ne-am facut shop-ul (n.red. - de pe site-ul revistei) acum un an, tot din dorinta de-a face cat mai multa vanzare directa, pentru ca ne ajuta cel mai mult pe termen lung. Abonamentele sunt toate vandute prin shop-ul nostru si datorita lor am reusit sa scoatem cel putin unul dintre cele trei numere de anul acesta (2012). Abonamentele au ajuns sa aiba o pondere de 30% din vanzari", detaliaza Cristian Lupsa.
Publicitatea din "Revista de Povestiri" este sub forma de machete sau povestiri legate de brand, iar obiectele (sacose, cani, papioane, insigne si tricouri) poarta brandul Motanov.
Aceste reviste au cumparatori si in strainatate: aproximativ 10% din abonatii DoR de anul acesta si in jur de 7% dintre cumparatorii "Love Issue".
Acum un an si jumatate, DoR a primit o oferta de preluare din partea unui trust media, dar au refuzat-o.
"Daca ar fi o finantare, ar depinde de foarte multi factori: cine-o face, care este strategia, care este motivul. Pentru noi prioritar este sa continuam sa producem calitatea pe care am promis-o de la inceput. Au fost foarte multi oameni care ne-au dat sfaturi de tot felul in anii acestia, dar, cand faci un produs media independent, intr-o tara fara cultura media, ca Romania, singura solutie este sa incerci cat mai multe", mentioneaza Cristian Lupsa.
Cei de la DoR inca nu planuiesc o editie digitala, pentru ca investitia initiala ar fi mai mare decat in cea tiparita. In toamna anului trecut, DoR a scos o editie e-book cu 18 dintre cele mai bune eseuri pe care le-a publicat pana in prezent, vanzand circa 50 de exemplare, in primele trei saptamani.
"Revista de Povestiri" vrea sa actioneze in trei directii: descoperirea si cooptarea celor mai talentati autori, dezvoltarea de proiecte conexe utile si la fel de bine facute, precum si cresterea notorietatii.
"Ceea ce ne dorim este sa publicam, in aprilie-mai, in engleza, o selectie a celor mai bune texte publicate in revista. In acest scop am inscris proiectul pe primul site de crowdfunding (Mindfruit) din Romania", precizeaza Simina Diaconu.
Mihai Ionascu nu s-a gandit sa faca o varianta digitala a "Harap Alb continua", deoarece banda desenata trebuie tinuta in maini, mirosita si fosnita.
"E un lucru bun, o sa-l facem, dar, cel putin pe moment, secundar. Trebuie sa te poti apleca peste un cadru si sa te minunezi cum naiba n-ai vazut de prima oara ca in background erau doi oameni sau ca la una dintre ferestrele turnului este aprinsa o lumanare", detaliaza Mihai Ionascu.
Care este viitorul revistelor independente din Romania
Cristian Lupsa nu crede ca este important daca aceste reviste vor rezista sau nu, pentru ca s-au nascut dintr-un spirit care nu va disparea odata cu ele: spirit aparut din nevoia de exprimare, nevoia de expresie creativa, de a surprinde timpurile in care traim, dar si ca o incercare de a gasi o forma de supravietuire.
"Faptul ca ai publicat revista o data, de doua ori, de zece ori este o victorie, chiar daca proiectul ala la un moment dat se opreste si nu mai merge. Deja stii ca urmatorul proiect de care te vei apuca iti va iesi cat de cat, pentru ca nu mai este o chestie atat de imposibila. Intr-un fel, asta sper: sa se uite lumea la revista noastra, sau la celelalte, si sa spuna <daca astia pot, inseamna ca pot sa fac si eu>", spune Cristian Lupsa.
Editorul DoR crede ca un alt motiv pentru care oamenii continua sa-si scoata revistele pe hartie este experienta de a edita si de a citi o astfel de revista - "este un soi de atractie viscerala fata de obiectul pe care-l tii in mana (…), este o senzatie de neuitat si pe care, daca ai trait-o o data, vrei s-o traiesti in continuare ".
Editorul "Revistei de Povestiri" completeaza ca pentru informatie, internetul este cea mai buna sursa (viteza, pluralitate, suport pentru interpretare - comentarii etc.) si de aceea ziarele vor disparea, dar vor supravietui publicatiile cu un tip complex de continut (analize, investigatii, reportaje etc.) si cele cu un continut specializat.
Constantin Nimigean subliniaza ca tendinta de a fi mai multe publicatii de nisa tiparite este buna, doar ca inca nu se face "diferentierea" potrivita intre online si print.
"Zece oameni din online fac cat unul real. Daca ai 2.000 de fani pe Facebook, ar fi un miracol sa poti vinde 200 de reviste", adauga Constantin Nimigean.
Editorul "Harap Alb continua" crede ca au aparut mai multe reviste de nisa tiparite datorita abundentei de informatii, astfel ca publicatiile "generice" si-au pierdut mult din clientela.
"Vremurile in care revista <Stiinta si Tehnica> era singurul loc de unde puteai afla <ultimele descoperiri> au trecut, ajunge o privire pe howstuffworks.com. In mod similar, si alte publicatii cu caracter informativ general sunt depasite de usurinta cu care capeti informatii online", mai spune Mihai Ionascu.
Editorul "Harap Alb continua" precizeaza ca astfel continutul trebuie sa fie ori "la prima mana", ori publicatia in sine sa fie colectionabila.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Noul val al revistelor tiparite de nisa din Romania a aparut acum trei ani, odata cu primul numar din DoR, dupa ce un astfel de val a mai fost pe la mijlocul anilor 2000.
"Revista de Povestiri", "Harap Alb continua" si "Love Issue" sunt publicatii aparute anul trecut.
Business-ul noilor reviste de nisa este structurat pe reducerea cat mai mare a costurilor si pe diversificarea veniturilor.
Toti editorii noilor reviste tiparite sunt optimisti, chiar daca acestea sunt greu de sustinut financiar.
Continutul unei publicatii tiparite trebuie sa fie ori "la prima mana", ori publicatia in sine sa fie colectionabila.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.