Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Insa, el adauga faptul ca dificultatea majora apare in companiile antreprenoriale unde proprietarii schimba managementul, insa refuza sa predea conducerea. In acest caz, “schimbarea este pur formala, noul manager sau echipa manageriala au puteri limitate si o autoritate subminata de chiar cei care i-au numit”.
Ce trebuie facut
Efectele negative ale schimbarii managementului pot fi contracarate in principal prin comunicare.
“Se comunica de regula putin si incomplet. O comunicare clara, care sa arate consideratiile strategice care au dus la formularea viziunii schimbarii ce se pune in practica, datele si faptele, beneficiile pentru ceilalti, daca viziunea se materializeaza, caile concrete de actiune, toate acestea pot conduce la o acceptare si integrare mult mai rapida a schimbarilor”, spune Madi Radulescu.
In opinia ei, o buna strategie vizeaza si comunicarea beneficiilor pe care le va aduce noua structura de management, precum si persoanele care vor fi afectate.
“In esenta, noua structura manageriala trebuie sa cunoasca si sa aplice elementele de management al schimbarii si dezvoltarii organizationale pe care ar trebui sa le cunoasca fiecare manager in Romania de astazi”, spune Radulescu.
Schimbare si nivel de dezvoltare
Schimbarea echipei manageriale are efecte diferite in functie de gradul de dezvoltare a companiei.
“Schimbarea se resimte acut atunci cand vorbim de o companie mica, in care relatiile dintre management si angajati sunt stranse si directe, comparativ cu o companie foarte mare, in care angajatul s-ar putea sa nu-l fi vazut niciodata pe directorul general. Intr-o companie mica, asa cum este managerul este si compania, deci schimbarea acestuia va aduce schimbarea intregii companii”, spune pentru startups.ro Rodica Obancea, Executive&Team Coaching, Asociate Certified Coach (ICF).
Modificarile in cadrul ierarhiei manageriale dintr-o companie sunt gestionate mai usor sau mai greu in functie de marimea firmei, dar si de domeniul de activitate.
Anda Racsa considera ca implementarea si functionarea optima a unei structuri de management vor fi procese de lunga durata, care trebuie gestionate cu maxima atentie cu cat compania este mai mare.
“Daca este vorba de o companie din domeniul serviciilor, preocupata constant de adaptarea organizarii interne in functie de evolutia pietei, atunci schimbarea sistemului de management este acceptata mai usor, fiind o normalitate in activitatea firmei”, explica Anda Racsa.
Ea spune ca daca firma are un climat organizational deschis spre comunicare si receptiv spre schimbare, atunci exista un “teren bun” pentru orice schimbare in modul de organizare si functionare a acesteia.
Avantajele si dezavantajele schimbarii
Rodica Obancea considera ca atunci cand managerul/echipa devine rigid/a si inflexibil/a, schimbarea este binevenita. In schimb, daca managerul era un bun lider, care avea rezultate bune, schimbarea acestuia poate avea un impact negativ asupra angajatilor.
“Performanta angajatilor este influentata de performanta managementului, deci, implicit schimbarea managementului va avea impact asupra performantei anagajatilor. Poate sa scada sau sa creasca performanta”, spune Obancea.
Ea adauga faptul ca daca managerul anterior nu a fost cel mai bun model pentru angajati, nu a reusit sa aduca rezultate sau nu a relationat constructiv cu acestia, schimbarea ar trebui sa fie benefica. Obancea considera insa ca daca cel care pleaca a fost un exemplu pozitiv, noul venit va trebui sa concureze cu “umbra” acestuia si, daca nu se ridica la inaltimea lui, ii va fi dificil sa aduca rezultate pozitive in companie.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Schimbarea echipei manageriale poate avea efecte negative in randul angajatilor.
Efectele negative ale schimbarii managementului pot fi contracarate in principal prin comunicarea cu angajatii.
Noua echipa de management are nevoie de o perioada de acomodare, timp in care firma este vulnerabila.
Unii angajati ar putea parasi compania dupa instalarea noii echipe manageriale.
Comunicarea trebuie sa contracareze efectele negative ale schimbarii.
Planul de comunicare trebuie sa fie unul de durata.
Redactor: Lidia Ionita
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 03 Septembrie 2009 la ora 01.26