Cum te ajuta managerul de inovare
Intr-un mediu de afaceri autohton in care trebuie sa depui un efort din ce in ce mai mare pentru a ramane in fata concurentei, inovarea joaca un rol important. Unele companii au deja angajati care se ocupa de acest lucru iar de anul trecut, rolul acestora este recunoscut oficial, fiind inclus in Clasificarea Ocupatiilor din Romania.
Un manager de inovare gestioneaza procesele specifice din companie si are grija ca noile idei sa se transforme in produse si in servicii. El trebuie sa planifice, programeze si asigure resursele necesare desfasurarii activitatilor de inovare si sa orienteze echipa pe care o conduce spre atingerea obiectivelor de dezvoltare ale firmei.
Departamentul din companie in care activeaza managerul de inovare este asimilat celui de dezvoltare. Cand un anumit proces de inovare este definitivat, managerul realizeaza o tema de cercetare-dezvoltare impreuna cu sefii de departamente, prin intermediul careia urmareste derularea procesului.
”Functia de manager de inovare este cel mai des intalnita in marile corporatii, dar nu inseamna ca firmele mici nu pot avea astfel de angajati”, spune pentru startups.ro Marioara Faighenov, director general al companiei de proprietate intelectuala AGPITT Invent.
Postul de manager de inovare poate exista in companii din orice domeniu de activitate. Dar, in majoritatea cazurilor, se regaseste in domeniul industrial, in institutiile de cercetare, in domeniul publicitatii, aviatiei sau in cel juridic.
In Occident, profesia de manager de inovare este recunoscuta oficial din anii ’80, dar in Romania a fost adoptata abia anul trecut.
“Adoptarea ocupatiei in Clasificarea Ocupatiilor din Romania a fost necesara, pentru ca realizarea competititvitatii unei firme nu poate avea loc fara procesul de inovare, prin care managerul de inovare da idei departamentelor din cadrul companiei”, explica Marioara Faighenov.
Cum iti ajuta compania
Managerul de inovare te poate ajuta sa gasesti noi idei si abordari de business atunci cand produsele sau serviciile companiei tale sunt invechite fata de cerintele pietei sau fata de cele ale concurentei. El poate interveni si atunci cand vrei sa iti dezvolti afacerea prin lansarea de noi produse sau servicii.
Angajatul dedicat acestei zone de business poate sa elaboreze o strategie de inovare a firmei, in urma auditarii companiei. Managerul de inovare se va ocupa si de implementarea planului de realizare a strategiei de inovare a firmei, de coordonarea dezvoltarii profesionale a echipei si de culegerea de idei creative.
De asemenea, el creeaza un sistem de gestiune a datelor legate de ideile de inovare si elaboreaza metode care sa permita valorificarea capitalului intelectual al firmei. Practic, se ocupa de procesul de inovare in toate etapele lui si asigura continuitatea acestuia.
Unde gasesti oamenii potriviti
Managerii din acest domeniu trebuie sa fie persoane care au cunostinte solide legate de procesul de inovare si management. In plus, trebuie sa aiba si cunostinte din domeniul tehnologic sau din cel economic, o buna cultura generala si stiintifica, dar si un background profesional de comunicare, marketing si negociere.
“In Romania exista pana acum 30 de persoane pregatite pentru functia de manager de inovare si care au absolvit cursurile de profil”, spune Marioara Faighenov.
Companiile care vor sa isi formeze manageri in acest domeniu, pot sa isi trimita angajatii la un training care dureaza opt ore pe zi, timp de cinci zile si care costa aproximativ 1.200 lei. Trainingul cuprinde o serie de cursuri despre dezvoltarea profesionala a managerilor de inovare din Romania, procesul de inovare, legislatia si politicile de profil, creativitate, comunicare si proprietate intelectuala.
Redactor: Paula Safta
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.