Diferenta de remunerare intre femei si barbati inca este o problema


Egalizarea veniturilor la nivelul tarilor din OCDE ar putea conduce catre o crestere totala a veniturilor femeilor de doua trilioane de dolari.

 

Diferentele salariale intre femei si barbati continua sa fie o problema majora, femeile de pe piata muncii din tarile din OCDE castigand cu 16% mai putin decat omologii lor de sex masculin - desi sunt din ce in ce mai bine calificate, dupa cum reiese din raportul "Women in Work Index", realizat de PwC.

Progresul catre o mai mare independenta economica a femeilor este constant in tarile OCDE, dar lent.

Din raportul PwC care masoara gradul de independenta economica a femeilor din cele 33 de tari membre ale OCDE, pe baza a cinci indicatori cheie, reiese ca tarile nordice - in special Islanda, Suedia si Norvegia - continua sa ocupe primele pozitii in clasament. Polonia se evidentiaza prin cel mai mare progres anual inregistrat, urcand de pe pozitia a XII-a pe a IX-a. Reprezentantii PwC mentioneaza ca acest fapt se datoreaza scaderii somajului in randul femeilor si cresterii ratei de angajare cu norma intreaga.

"Sunt multe masuri pe care companiile si guvernele le-ar putea adopta pentru a aborda cauzele decalajului de remunerare intre femei si barbati. Parghiile la nivelul politicilor publice care faciliteaza accesul la serviciile de ingrijire a copilului si promoveaza concediul paternal s-au dovedit eficiente in cresterea accesului femeilor la slujbe bine platite. De asemenea, companiile pot  oferi mai multe beneficii, precum un program flexibil, care sa permita angajatilor sa-si gestioneze mai bine angajamentele familiale in raport cu munca", spune Mihaela Mitroi (foto), Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

Analiza PwC arata ca exista beneficii economice semnificative pe termen lung datorate cresterii ratei de angajare a femeilor la nivelul celei din Suediei: castigurile la nivelul PIB-ului in OCDE ar putea ajunge in jurul valorii de sase trilioane de dolari.

In ceea ce priveste diminuarea decalajului salarial intre sexe, tari precum Polonia, Luxemburg si Belgia l-ar putea elimina complet in doua decenii, daca progresele inregistrate pana acum vor continua. Insa, ritmul mult mai lent al progresului inregistrat de Germania si Spania ar duce la eliminarea decalajului abia peste doua secole. Totusi, daca aceasta prioritate va fi transpusa intr-o politica publica, procesul ar putea fi accelerat. Castigurile potentiale rezultate din egalizarea veniturilor in OCDE sunt substantiale: ar putea rezulta o crestere a veniturilor femeilor in jur de doua trilioane de dolari, la valoarea de astazi.

Clasamentul PwC Women in Work Index reprezinta o medie ponderata a diversi indicatori care reflecta puterea economica a femeilor, inclusiv egalitatea veniturilor, capacitatea femeilor de a avea acces la oportunitati de angajare si siguranta locului de munca.

Metodologia de masurare a castigurilor in urma eliminarii diferentelor de remunerare intre femei si barbati implica estimarea cresterii totale potentiale a veniturilor femeilor din egalizarea castigurilor medii anuale ale femeilor cu castigurile medii anuale ale barbatilor.
 

Un material startups.ro. Toat edrepturile rezervate.


Nu exista comentarii