Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
"Daca isi pastreaza entuziasmul, acesta este un lucru pozitiv, pentru ca el va veni cu acest suflu nou intr-o companie care acum este cocosata de criza. Poate veni cu un entuziasm care va fi benefic din punct de vedere al atmosferei in companie, din punct de vedere profesional", adauga Daniela Necefor.
Un alt avantaj al firmelor care reangajeaza antreprenori este experienta acelui antreprenor.
"Angajatorul este interesat foarte mult de cati ani de experienta are si industria in care a lucrat antreprenorul, inainte de a deveni antreprenor, precum si in timpul antreprenoriatului", mai spune Daniela Necefor.
Mihaela Perianu mentioneaza ca in ultima instanta totul depinde de persoana si daca acesta a vrut sau a fost nevoit sa fie pe cont propriu.
Problemele care pot sa apara la reangajare
Cand se reangajeaza, antreprenorii trebuie sa se acomodeze din nou cu modul de lucru dintr-o organizatie mare.
"Daca fostii antreprenori sunt foarte buni comunicatori, atunci reacomodarea intr-o organizatie mare se face destul de usor. Depinde cat de bine comunici - clar, la obiect, usor, agreabil -, cat de repede te faci placut, cat de repede incepi sa interactionezi cu oamenii, cat de bine interactionezi cu colegii, cu sefii, cu totii ceilalti care sunt la nivelul tau", sustine Daniela Necefor.
Multi antreprenori nu iau insa in calcul faptul ca s-ar putea sa nu se acomodeze.
"Oricarui antreprenor i se pare mai simplu sa intre intr-o corporatie decat cea ce face el, asa ca toti considera ca pot face asta fara nicio problema. In mediul corporatist, cand se lovesc de aberatii, unii devin atat de frustrati incat suporta greu asta", mai spune George Butunoiu.
O provocare in reangajarea unui antreprenor - fost salariat este ca renuntarea la antreprenoriat a acelei persoane sa nu fie perceputa drept esec.
Daniela Necefor precizeaza ca, daca antreprenorul a esuat in afacerea initiata si decide sa se reangajeze, atunci nu recomanda angajarea lui in top management, pentru ca inseamna ca el nu are suficiente abilitati de lider, talent in management si nici priceperea de a privi o afacere la nivel global.
"In acel moment este bine sa se reangajeze undeva la acelasi nivel pe care l-a avut inainte de antreprenoriat sau nivelul imediat urmator. Depinde si de cati ani a avut in antreprenoriat", detaliaza Daniela Necefor.
Reactia angajatorilor
Antreprenorii trebuie sa se confrunte si cu faptul ca unii angajatori sunt reticenti in a-i aduce in echipa lor iar recrutorii ezita sa ii recomande, mai ales daca este cazul de posturi in top management.
"Parerile si pozitiile angajatorilor fata de antreprenorii-fosti-angajati sunt foarte diferite: unii apreciaza foarte mult asa ceva, altii au rezerve serioase. In general, asta este legata si de propriul profil antreprenorial al celor in cauza: daca si ei au spirit antreprenorial, atunci sunt sanse mari sa gaseasca asta ca pe un avantaj, si invers, daca sunt doar niste functionari prin structuri gigant (multinationale etc.), atunci sunt sanse mari sa se sperie. Regula generala este ca oamenii ii considera buni pe cei care seamana cu ei. Tine de natura umana si nu are legatura directa cu business-ul", detaliaza George Butunoiu.
Daniela Necefor spune insa ca perceptia corporatistilor ca antreprenorii sunt prea independenti este exagerata, pentru ca atunci cand a devenit antreprenor, cel care a lucrat in multinationala a facut tot posibilul sa implementeze in firma lui stilul de lucru din multinationala, stil pe care si l-a pastrat si el.
George Butunoiu precizeaza ca in cazul marilor firme antreprenoriale care recruteaza corporatisti de succes in efortul de a introduce o cultura de acest tip in companie, numarul esecurilor este mult mai mare decat al cazurilor de succes. Iar fenomenul invers, adica angajarea unui antreprenor pe o pozitie de top intr-o mare corporatie este aproape inexistent, asa ca nu sunt relevante speculatiile pe tema succesului sau esecului acestora.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Persoanele care nu au suficienta experienta profesionala cand lanseaza o afacere se numara printre cele care ajung sa se reangajeze.
Indiferent de conditiile economice, cei care sunt "cu adevarat" antreprenori nu se vor reangaja.
Cei mai multi dintre antreprenorii - fosti angajati care vor sa fie din nou salariati provin din consultanta.
Top managerii care isi lanseaza firme dupa au lucrat in multinationale tind sa renunte mai putin la antreprenoriat decat cei cu experienta insuficienta.
O provocare in reangajarea unui antreprenor - fost salariat este ca renuntarea la antreprenoriat a acelei persoane sa nu fie perceputa drept esec.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 04 Martie 2010 la ora 01.34