Economia Romaniei va continua tendinta crescatoare in 2015


Potrivit reprezentantilor Coface, PIB-ul real este estimat la 2,7% (cu posibilitatea de a varia intre 2,5% - 2,7%), intr-un scenariu de baza.Pentru anul 2015, reprezentantii Coface se asteapta ca activitatea economica sa ramana pe o tendinta crescatoare, inregistrand o crestere marginala superioara, comparativ cu 2014, dupa cum s-a mentionat in cadrul unei conferinte de presa.

Aceasta tendinta va fi sustinuta de: consumul privat, aportul mai important al formarii brute de capital, atat in mediul privat, cat si institutional, un aport zero la cresterea economica din partea agriculturii, aportul negativ din partea relatiilor comerciale externe.

Astfel, in scenariul de baza (cu aportul agriculturii), avansul PIB-ului real pentru anul 2015 este estimat la 2,7%, cu posibilitatea de a varia intre 2,5% - 2,7%, in conditiile in care agricultura va inregistra o dinamica apropiata de tendinta pe termen lung.

Politica monetara - pe drumul cel bun?
Deficitul de cont curent inregistrat in anul 2014 nu va depasi 1% din PIB, iar pentru anul curent acesta poate urca pana la -1,5% din PIB, pe fondul unui avans mai rapid al importurilor. Finantarea deficitului de cont curent este momentan acoperita prin nivelul investitiilor straine directe, precum si prin perspectivele de crestere a absorbtiei fondurilor europene, 2015 fiind ultimul an in care se primesc sumele alocate pentru programul 2007 - 2013.

Anul 2015 va debuta cu o inflatie anuala sub 1%, urmand sa inregistreze o tendinta crescatoare catre tinta BNR de 2,5% in a doua jumatate a anului. Astfel, in scenariul de baza, inflatia medie anualizata pentru 2015 nu va depasi 2%, insa surprize pot aparea din partea ofertei ("supply side inflation") sau a rezultatului productiei agricole, ambele avand un grad ridicat de incertitudine.

Politica monetara din ultimul an (reducerea dobanzii de referinta si a rezervelor minime obligatorii pentru depozite) ar trebui sa aiba un efect favorabil asupra perspectivelor de relansare a finantarii si sustinerii cresterii economice. Acest lucru se observa deja, cel putin din perspectiva orientarii creditelor noi catre moneda locala, ponderea acestora fiind in crestere in portofoliul bancilor. Cu toate acestea, apetitul mediului privat pentru creditare este in continuare foarte redus, atat pe zona de corporate, cat si in ceea ce priveste gospodariile populatiei.

Scadere semnificativa a insolventelor, dar numarul acestora se mentine foarte ridicat la nivel regional
In ceea ce priveste numarul insolventelor nou deschise in anul 2014, acesta a scazut semnificativ, comparativ cu anul anterior: -28% potrivit estimarilor Coface, ajungand la aproximativ 21.815 de proceduri deschise.

Reprezentantii Coface apreciaza ca scaderea semnificativa a insolventelor inregistrate in anul 2014, comparativ cu anul anterior este una relevanta strict din punct de vedere statistic, dinamica fiind inregistrata pe fondul unui efect de baza, precum si a scaderii numarului de insolvente in randul companiilor foarte mici.

"Desi activitatea economica isi va mentine tendinta crescatoare si in anul 2015, economia Romaniei ramane in continuare fara motoare de crestere sustenabila pe termen mediu. Astfel, consumul si productia industriala, principalii piloni care au sustinut cresterea economica din anul 2014, vor decelera in anul curent, primul pe fondul apetitului redus de creditare si a continuarii procesului dezindatorarii, iar al al doilea pe fondul temperarii exporturilor, care vor fi depasite de dinamica importurilor pentru prima data in ultimii patru ani. Cele mai mari asteptari pentru anul 2015 vin dinspre zona formarii brute de capital, finantate prin cheltuielile publice, precum si absorbtiei in crestere a fondurilor europene. Mediul microeconomic ramane instabil, fiind marcat de termene de incasare foarte extinse a creantelor ce alimenteaza interdependente ridicate intre companii. Astfel, scaderea insolventelor si a instrumentelor refuzate la plata raman relevante doar din punct de vedere statistic, fiind inregistrate cu precadere in randul companiilor mici si pe fondul contractiei instrumentelor de plata folosite in economie", spune Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

Potrivit numarului de insolvente estimat, Romania, alaturi de Serbia, ramane in continuare in topul tarilor cu incidenta cea mai mare, fata de media din regiune a insolventelor la 1.000 de firme active.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii