Finantari in leasing pentru proiecte medicale


Medicii care doresc sa devina antreprenori si oamenii de afaceri care vor sa lanseze clinici impreuna cu medicii pot apela la leasingul medical. Firmele specializate finanteaza atat startup-uri, cat si investitii in dezvoltare. Sumele acordate pornesc de la 5.000 de euro si ajung la cateva milioane de euro, pentru o perioada de finantare de aproximativ 5 ani.
 

 

Pe langa diviziile de leasing ale bancilor mari (UniCreditLeasing Corporation, BRD Sogelease etc), exista firme specializate pe finantarea in leasing pentru proiectele medicale. Acestea acorda si consultanta pentru dezvoltarea si implementarea proiectelor, integrare tehnico-financiara si proiecte la cheie sau consultanta post-livrare.

Finantarile pornesc de la 5.000 de euro, ca suma minima, si pot ajunge la 4 milioane, pentru proiectele mari, care vizeaza in special aparatura medicala. Perioada de finantare practicata este in medie de cinci ani.

Medicredit Leasing detine o pondere de 54% din segmentul leasingului medical din Romania, iar pentru anul in curs si-a planificat majorarea cotei de piata la 67%.

Potrivit datelor oferite de companie, in 2008, Medicredit a finantat investitii private in sistemul de sanatate egale cu circa jumatate (48%) din investitiile totale publice in echipamente medicale. Pentru 2009, compania estimeaza ca aproximativ o treime (29%) din achizitiile private de echipamente medicale vor fi finantate de catre Medicredit.

Un alt jucator pe acest segment este Medical Finance, care estimeaza ca detine 20% - 25% pe piata de integrare de solutii tehnico-financiare pentru servicii medicale private.

Leasingul de echipamente medicale se afla si in activitatea Eco Leasing IFN, care estimeaza ca are o cota de 5% - 10% pe piata leasingului medical.


Criteriile de selectie
In cazul Medicredit Leasing, nu exista o grila standard care ar putea sa descalifice o idee buna, iar in criteriile de selectie se tine cont de situatia specifica a clientului. Specialistii Medicredit sunt interesati de ideea antreprenorului si de premisele afacerii, precum si de pozitionarea dorita de acesta pe piata.

Ideea propusa de antrepenor este preluata de un comitet de analiza, verificata, validata si structurata intr-un studiu de fezabilitate al proiectului. Ulterior, dosarul ajunge pe masa Comitetului de Credit care aproba finantarea si conditiile sale (avans, dobanda, garantii).

Avem o abordare previzionala in analiza planului de afaceri propus de un investitor in piata de servicii medicale private, spre deosebire de sistemul bancar care are o abordare post-faptica, fiind interesati de cine esti, de cat timp esti pe piata si ce rezultate ai avut ca societate prestatoare de servicii, precum si ce avans si garantii detii pentru a obtine o finantare”, spune pentru startups.ro Mugur Stancu, Director General la Medicredit Leasing.

Medical Finance analizeaza datele si planurile de afaceri pentru fiecare proiect in parte, conform unui model intern ce combina elementele financiare cu cele specific medicale.

Facem studii de fezabilitate, ajustam sau dezvoltam planurile de afaceri si doar apoi putem decide asupra viabilitatii proiectului”, spune Dan Ion, Marketing Manager la Medical Finance.

Viabilitatea proiectului reprezinta cel mai important criteriu pentru Medical Finance. In functie de complexitatea proiectului (cabinet medical, spital sau retea de clinici) implementarea poate dura de la doua saptamani la cateva luni.

Conditiile Eco Leasing au in vedere in primul rand criteriul medical, situatia financiara, atunci cand este cazul, dar si notorietatea celor care lucreaza sau vor lucra in cadrul societatii aplicate. In functie de rezultatele scoring-ului, se stabileste un avans, o perioada de finantare si o dobanda aplicata.


Finantarea proiectelor mari

Finantarea minima oferita de Medicredit este de 5.000 de euro, dar compania s-a specializat pe finantarea activelor de valoare mare, de peste 100.000 de euro, finantarile sub aceasta valoare fiind de regula preluate de catre Banca Transilvania  - Divizia pentru medici (n. red. - Medicredit Leasing este o institutie financiara nebancara ce face parte din grupul Banca Transilvania). In contextul economic actual, cea mai mare parte a finantarilor oferite de Medicredit este destinata proiectelor de valoare mare.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


Redactor: Lidia Ionita

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii