In 2017, piata imobiliara este intr-o continua dezvoltare


Cei mai importanti jucatori din domeniul imobiliar au dezbatut subiecte legate de situatia actuala a pietei in cadrul conferintei "Real Estate&Construction Forum".


In cadrul evenimentului organizat de BusinessMark s-au discutat proiectele anuntate pe diferite segmente ale pietei imobiliare (rezidential, comercial, birouri, industrial), precum si subiecte legate de gestionarea eficienta a riscurilor de tara si de proiect, sursele de finantare, avantajele dezvoltarii sustenabile, provocarile cu care se confrunta dezvoltatorii, analiza sectorului constructiilor, modificari fiscale si legislative si efectele acesteia asupra pietei, dar si alte teme de interes specifice industriei.

Ingo Nissen, General Manager, Sierra Developments Romania, a subliniat nevoia de schimbare in Romania.

"Consider ca perioada de timp in care s-au putut construi mall-uri s-a terminat. Nimeni nu mai este interesat sa finanteze sau sa investeasca in astfel de proiecte, dar acesta este un lucru bun, pentru ca avem nevoie de schimbare. Sierra Developments Romania nu mai vrea sa construiasca centre comerciale, ci zone de divertisment, precum terenuri de tenis sau locuri de joaca", a spus Ingo Nissen.

Florin Furdui, Country Manager, Portland Trust, a oferit detalii despre cererea din piata imobiliara. El a spus ca Brexitul si cresterea economica a Romaniei au facut ca organizatii mari din zona de PPO si IT sa se indrepte spre tara noastra si astfel a crescut cererea. Din punct de vedere al finantarii, el a mentionat ca situatia este una optimista.

"Bancile au devenit competitive. Vorbim despre un interes crescut pentru real estate. Exista finantare in Romania pentru proiecte bune cu piloni buni de business", a spus Florin Furdui.

Tatian Diaconu, CEO, Immochan Romania, a spus ca zona de retail a suferit multe transformari in ultimii ani pentru ca tot ce inseamna digital-online a provocat o multime de intrebari precum: "Vom continua in acelasi fel? Va avea de suferit comertul fizic? Cum se vor aseza lucrurile?"

"Eu nu consider ca online-ul va duce la disparitia comertul fizic, pur si simplu ele vor lucra impreuna si se vor gasi intr-o zona de echilibru", a mentionat Tatian Diaconu.

Alexandros Ignatiadis, Co-fondator, Octagon Contracting & Engineering, a vorbit despre preturi si a spus ca exista o presiune a preturilor care porneste din manopera, din cauza cresterii cererii in Europa si a migratiei temporare a fortei de munca. Aceasta lipsa preseaza salariile, ceea ce contribuie la cresterea costurilor.

Roxana Dudau, Associated Partner, Head of Real Estate Department, Noerr, a atras atentia asupra modificarii legii urbanismului si a spus ca aceste modificari impun o atentie mai mare la documentarea de urbanism, ceea ce va duce la o intarziere a proiectelor, dar si la costuri mai mari. De asemenea, dezvoltatorii nu vor mai putea promova planuri parcelate decat daca zona reglementata este delimitata de trei strazi sau de alte elemente ale cadrului natural.

Sorin Ioan Blaga, General Manager Liebrecht & Wood Romania, a oferit detalii referitoare la problemele legate de autorizari.

"In zona de retail, dar mai ales in zona de rezidential, intampinam numeroase probleme pe teren cu privire la cadastre, drumuri de acces existente sau trasee ale drumurilor de acces pentru potentiala infrastructura. Totodata, ne confruntam cu greutatea prin care autoritatile locale sau judetene se implica in a sustine proiecte de infrastructura locala", a spus Sorin Ioan Blaga.

Daniel Moreanu, Managing Partner, Moreanu Law, a vorbit despre latura juridica a autorizatiei de constructie.

"Spre finalul anului trecut, au avut loc niste modificari legislative importante in ceea ce priveste emiterea autorizatiilor de constructie, ceea ce ar trebui, in teorie, sa determine o reducere a timpului de asteptare pana la momentul emiterii autorizatiei de constructie. Este vorba despre un termen de zece zile din momentul depunerii, timp in care autoritatea publica trebuie sa notifice solicitantului daca dosarul emiterii autorizatiei de construire este complet sau nu", a spus Daniel Moreanu.

Ana Dumitrache, Co-Country Manager, CTP Romania, a vorbit despre zona de online si a precizat ca cererea vine organic de la ocupantii existenti care se extind nu doar in zona de depozitare, ci si in zona de e-commerce, care aduce idei din shopping mall in depozit. Ea a spus ca 20% din cererea existenta vine din zona de online, dar este o crestere progresiva, lucrurile nu se vor schimba peste noapte.

Stefan Cremene, Director Comercial, Willbrook Romania, a vorbit despre piata rezidentiala si a spus ca pe segmentul middle si high lucrurile sunt mai asezate. A fost o efervescenta foarte mare anul trecut si inclusiv anul acesta si sunt foarte multe cereri din partea multinationalelor, dar mai ales din partea ambasadelor si a altor organizatii neguvernamentale.

In cea de-a doua sesiune a conferintei  "Real Estate&Construction Forum", Mauricio Mesa Gomez, Director General, Cordia Romania (Futureal Group), a spus ca  piata imobiliara din Romania a evoluat si comportamentul clientilor din punct de vedere al vanzarii apartamentelor s-a schimbat.

"Clientii sunt mult mai pregatiti, stiu sa analizeze un plan, se gandesc cum pot sa amenajeze apartamentul, sunt atenti daca este conform nevoilor lor. Piata este mult mai consolidata, mai matura si cred ca vom avea o crestere constanta in urmatorii ani, din punct de vedere al pretului. Cu toate acestea, vorbim despre o crestere lenta, nu una agresiva precum cea din anul 2007", a spus  Mauricio Mesa Gomez.

Dragos Vilceanu, Presedinte, Asociatia Brokerilor Imobiliari, a oferit cateva cifre oficiale referitoare la piata rezidentiala. El a spus ca Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana din punct de vedere al gradului de indatorare fata de PIB. Media in Uniunea Europeana a creditelor ipotecare este de 52% din PIB, iar tara noastra are numai 6,6% din PIB.

Alexandra Smedoiu, Director Consultanta Fiscala, PwC Romania, a vorbit despre reducerea cotei  de TVA la 0%.

"Masura de TVA 0% la imobiliare este buna pentru ca se vor vinde si se vor cumpara mai multe apartamente, insa exista si cateva probleme cu privire la aceasta masura legislativa. in primul rand, o astfel de masura este interzisa de catre Comisia Europeana si de catre Directiva Uniunii Europene cu privire la taxa pe valoare adaugata. Totodata, daca aceasta prevedere va intra in vigoare, se va anula dreptul de deducere pentru tot ceea ce inseamna costuri de constructie, iar dezvoltatorul poate fi in situatia in care va trebui sa inapoieze tot TVA-ul pe care l-a dedus la constructie si sa nu-l mai poata recupera", a spus Alexandra Smedoiu

Gabriel Voicu, Director Divizie New Homes, Coldwell Banker Affiliates of Romania, si-a exprimat opinia despre cum va arata piata rezidentiala in anul 2017.

"2016 a fost cel mai bun an in ceea ce priveste numarul de tranzactii si de unitati finalizate. Anul 2017 a demarat foarte bine, intrucat am scapat de framantarile legii darii in plata. De asemenea, viitorul arata bine din punct de vedere al ofertei, intrucat multe apartamente se vor finaliza si se vor pune in vanzare in cursul acestui an in Bucuresti si in imprejurimi", a spus Gabriel Voicu.

Andreea Comsa, Managing Director, Primer Estate Management, a confirmat dinamica pietei imobiliare si a spus ca exista cerere deoarece clientii prefera sa investeasca in apartamente, in loc sa isi depuna banii la banca.

"Cu toate acestea, nu ne aflam in perioada 2005 - 2006, cand totul se intampla speculativ. De asemenea, preturile au crescut cu 4%, dar nu cred ca vor mai creste in cazul in care actuala cota de TVA de 5% va ramane la 100.000 de euro", a mai adaugat Andreea Comsa.

Daniel Manate, Presedinte, ANEVAR, a abordat evolutia pietei imobiliare din Cluj-Napoca si a spus ca varful pietei este in acest oras, pentru ca acolo sunt cresterile cele mai puternice. Predictia este ca orasul Cluj-Napoca va depasi sectoarele 1 si 3 din Bucuresti in ceea ce priveste preturile la apartamente. Clujul a devenit cel mai puternic hub-IT din Romania, astfel, salariile de acolo sunt foarte mari, iar lumea isi permite sa ofere mai mult pe apartamente si chirii.

startups.ro a sprijinit evenimentul in calitate de partener media.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii