Investitorii romani in domeniul artei incep sa fie interesati si de lucrarile artistilor contemporani


Piata de arta contemporana autohtona este inca la inceput, dar de aproximativ cinci ani investitorii romani au inceput sa faca achizitii si pe acest segment.

 

Stefan Grimberg, fondatorul Casei de Licitatie si al Galeriei de Arta Grimberg, spune pentru startups.ro ca, in general, arta contemporana se gaseste in preferinta investitorilor cu varsta intre 30 de ani - 50 de ani, public care a luat contact cu diferite discursuri si forme de manifestare cultural - artistica, care este obisnuit cu instrumentul de expresie al plasticii contemporane.

El adauga insa ca exista si un segment mai mic de public, colectionarii cu experienta, care achizitioneaza in mod constant arta contemporana, fie din criterii strict estetice, fie din considerente investitionale.

Interesul fata de arta contemporana a inceput sa creasca acum aproximativ cinci ani, cand, dupa cum spune Stefan Grimberg, s-a produs un fenomen de conversie a gustului consumatorilor romani, care si-au indreptat mai mult atentia asupra artei contemporane, privind si acest segment ca unul cu potential investitional.

Acest lucru a fost catalizat de cresterea economica din anii anteriori, dar si de faptul ca artisti romani tineri au ajuns sa fie expusi in prestigioase galerii din Europa si de peste ocean, fapt care le-a creat o cota internationala, iar impactul direct in dinamica pietei de arta a fost cresterea vizibila a achizitiilor pentru acesti artisti.

Din pacate, piata de arta contemporana autohtona face inca primii pasi, reusind astfel sa absoarba cu precadere artisti romani, prezenta numelor straine pe acest segment fiind sporadica. Publicul autohton este unul conservator. Sunt putine exemplele in care colectionarii romani au investit in productii contemporane plastice <out of the box> sau cu un caracter inedit”, spune antreprenorul si colectionarul de arta Stefan Grimberg.

Interesul investitorilor romani pentru arta contemporana este reflectat si in portofoliul de lucrari pe care Casa Grimberg l-a pregatit pentru licitatia de luna aceasta - peste un sfert este reprezentat de lucrari de arta contemporana ale unor artisti precum Vladimir Zamfirescu, Dimitrie Grigoras, Bogdan Vladuta, Flavia Pitis, Gabriela Culic, Laurentiu Midvichi, Daniel Craciun, Cristian Ditoiu, Marius Burhan si altii.

In ceea ce ii priveste pe artistii contemporani romani apreciati in acest moment, Stefan Grimberg spune ca printre numele foarte des vehiculate, atat in tara, cat si in galerii si muzee din strainatate, se numara Adrian Ghenie, Ciprian Muresan, Bogdan Vladuta, Radu Belcin, Francisc Chiuariu, Felix Deac, Serban Savu, Flavia Pitis, Gabriela Culic (foto, lucrarea "Breath", Casa Grimberg), Zamfir Dumitrescu, Laurentiu Midvichi.

Cand un colectionar investeste intr-o lucrare a unui artist contemporan, cel mai important este sa ii placa lucrarea, sa gaseasca in obiectul pe care il achizitioneaza o bucurie, o exaltare estetica de orice fel. Mai apoi, trebuie tinut cont de cota de piata si de potentialul artistului si al lucrarii. Sunt cumparatori atat pentru lucrarile artistilor contemporani consacrati, cat si pentru cele ale artistilor aflati la inceputul carierei - decizia de achizitie depinde de capacitatea financiara a colectionarilor, de profilul colectiei si, mai ales, de gustul, formarea si educatia platica a cumparatorilor”, explica Stefan Grimberg.

Tinand cont ca profilul artistilor contemporani autohtoni este unul foarte divers, este dificil de precizat un pret mediu cu care se vand in acest moment lucrarile acestora. Cotele lor pe pietele occidentale sunt diferite, iar acest lucru influenteaza in mod direct preturile din piata romaneasca. Artistii romani care sunt expusi afara au cote care cresc exponential, iar pentru lucrarile celor  care nu sunt inca atat de prezenti in circuitul international, preturile variaza intre 1.000 de euro si 5.000 de euro.

Stefan Grimberg, colectionar de arta si antreprenor, a fondat in anul 1992 societatea Da Vinci (proprietara brandului Grimberg, sub care activeaza astazi) si a deschis prima galerie de arta de pe Calea Victoriei (Bucuresti), care a functionat intre anii 1992 - 2004. In aceeasi perioada a mai inaugurat o galerie in zona Stefan cel Mare din Bucuresti iar o alta si-a deschis portile in centrul vechi din Capitala si functioneaza acum sub conceptul de Casa de Licitatie si Galerie de arta, intr-un nou sediu.

Cristina Alexandru

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii