JASMINE va sprijini microcreditarea IMM-urilor
Proiectul pilot pan-european Joint Action to Support Microfinance Institutions in Europe (JASMINE) vizeaza dezvoltarea institutiilor de microfinantare din Uniunea Europeana, ceea ce ar contribui la sporirea accesului la finantare al microintreprinderilor. Institutiile microfinanciare pot depunde de la inceputul acestui an solicitarile de finantare, iar din septembrie pe cele de asistenta tehnica.
Institutiile de microfinantare care exista in Uniunea Europeana sunt organizatiile nonguvernamentale, fundatiile, institutiile guvernamentale, institutiile non-financiare, bancile si cooperativele de credit si de economii. JASMINE urmareste sprijinirea institutiilor de de acest tip care se afla in faza de dezvoltare si care functioneaza pe principiile dezvoltarii durabile sau aproape de aceste principii.
In masura in care se va reusi implementarea proiectului, acesta ar permite accesul mai rapid decat pana acum al microintreprinderilor la finantari iar firmele se vor putea dezvolta mai usor.
De altfel, una dintre premisele de la care a pornit JASMINE este aceea ca in UE (fara Bulgaria si Romania), in 2008, erau in jur de 23,2 milioane de IMM-uri, dintre care 91,5% sunt microintreprinderi, conform Eurostat.
Potrivit estimarilor Eurostat, cererea potentiala de microfinantare in UE poate fi de mai mare de 700.000 de credite, reprezentand 6,1 miliarde de euro, pe termen scurt. Comisia Comunitatilor Europene precizeaza ca in Europa valoarea unui microcredit tipic este de aproximativ 7.700 de euro.
In prezent, si bancile ofera unele tipuri de microcredite, insa acestea sunt sub forma de credite personale, credite pentru companii si credite pentru agricultura.
Pana acum, in cadrul proiectului au fost depuse 12 aplicatii din tari precum Italia, Olanda, Marea Britanie, Ungaria si, indirect, Polonia si Romania.
"In cadrul intalnirilor preliminare am avut intalniri cu CEO ai institutiilor de microfinantare din Romania si ei sunt informati despre aceasta posibilitate de dezvoltare", spune pentru startups.ro Cyril Gouiffes, JASMINE Project Coordinator la FEI.
Sumele acordate
Bugetul total al proiectului este de 50 milioane de euro. Structura finantarii este urmatoarea: cu 20 milioane de euro va contribui BEI-ul, alte 20 de milioane de euro vor proveni de la bancile partenere, inca 6 - 8 milioane de euro vor fi asigurati de Comisia Europeana si 4 milioane de euro de Parlamentul European.
"Suma pentru JASMINE poate ajunge pana la 60 de milioane de euro, pentru ca nu se stie cu cat va contribui Comisia Europeana. Este sigur ca bugetul minim va fi de 50 de milioane de euro", completeaza Cyril Gouiffes.
Forma de investitii este acordarea de credite pe termen mediu si lung, precum si asigurarea unui tip de capital propriu (equity). Banii se vor acorda prin intermediul bancilor, dar si al altor institutii financiare. Structura produselor si definirea strategiei de investitii se va face in colaborare cu bancile partenere, se mai arata in documentele FEI.
Sumele primite de microfinantatori vor fi intre 100.000 de euro si 4 milioane de euro, in functie de dimensiunea, de portofoliul si de criteriile indeplinite. Sumele vor fi distribuite intr-o singura transa sau in mai multe.
"Fiind un proiect pan-european, sumele nu sunt distribuite pe tara, ci in toate cele 27 de tari, in functie de aplicatiile depuse si de tipul institutiilor de microfinantare", adauga Cyril Gouiffes.
Partenerii in proiect
JASMINE este dezvoltat de Comisia Europeana, Banca Europeana de Investitii (BEI) si Fondul European de Investitii (FEI). Initiativa este sustinuta de think tank-ul EUROFI, care urmareste integrarea si cresterea eficientei institutiilor din domeniile financiare din Europa, de Parlamentul European si de banci.
Proiectul este administrat de FEI pentru ca institutia are experienta intr-un program asemanator, JEREMIE (Joint European Resources for Micro and Medium Enterprises). De altfel, JASMINE este vazut de Comisia Europeana ca o completare a JEREMIE.
Unul dintre primele moduri prin care FEI intentioneaza sa actioneze in reteaua JASMINE este de a investi intr-un fond care apoi la randul lui va investi in institutii de microfinantare. Printre institutiile de microfinantare vizate de acest fond sunt si cele din Romania, dar fondul nu a fost inca aprobat de FEI.
FEI ar urma sa furnizeze institutiilor de microfinantare (n.r.- cele care acorda imprumuturi cu o valoare mai mica de 25.000 euro microintreprinderilor si persoanelor defavorizate care nu s-ar califica pentru un credit bancar) surse de finantare, sub forma creditelor sau capitalului initial (equity), si asistenta tehnica in activitate. Sprijinul tehnic va consta in pregatirea personalului microfinantatorilor, recrutarea ofiterilor de credit si imbunatatirea proceselor interne ale acestora.
Etapele programului
Proiectul a fost anuntat in noiembrie 2007, iar lansarea oficiala s-a facut in septembrie 2008. In ianuarie, anul acesta, a demarat faza pilot, cea de depunere a cererilor de finantare, iar din septembrie 2009 microfinantatorii vor putea solicita suportul tehnic.
Dupa cum spune Cyril Gouiffès, un microfinantator poate aplica pentru ambele tipuri de sustinere, insa aceste solicitari se vor depunde separat pentru fiecare etapa.
Faza pilot se va incheia in primul semestru din 2011, cand se va face o evaluare a proiectului. In functie de rezultatele evaluarii se va continua sau nu cu o doua faza operationala.
Eligibilitate
Pentru ca piata europeana de microfinantare nu este omogena, JASMINE ar putea sa isi largeasca scopul interventiilor, dupa cum se mentioneaza in documentele FEI. Astfel, ar putea fi acceptate pentru finantare si institutiile de microfinantare aflate in pregatire, cele care sunt dispuse sa ofere servicii si in alte arii decat cele acoperite. De asemenea, ca urmare a situatiei din piata, institutiile europene pot largi termenul de definire al acestor institutii.
Pot aplica si institutiile de microfinantare, aflate in proces de transformare in banci si care au nevoie de capital, precum si de ajutor pentru a deschide birouri sau pentru a dezvolta produse inovative. Printre criteriile de selectie a microfinantatorilor aflati in stadiul de proiect este ca acestia sa aiba un plan de afaceri si finantarea pentru deschiderea companiei.
Situatia proiectului in prezent
Microfinantatorii interesati pot depunde aplicatiile direct la sediul central, din Luxemburg, al FEI, care administreaza desfasurarea acestui program. Un birou local al FEI poate doar intermedia relatia dintre microfinantatori si sediul central al Fondului. De exemplu, FEI are un birou si la Bucuresti, dar acesta nu are niciun reprezentant direct pentru proiectul JASMINE.
"Unele demersuri au venit prin intermediul oficiilor locale, insa cele mai multe solicitari au fost depuse direct la noi (n.r.- sediul central al FEI din Luxemburg)", explica pentru startups.ro Cyril Gouiffes.
Microfinantatorii selectati sa fie sprijiniti vor fi anuntati la inceputul anului 2011.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.