Mini-depozitele, o afacere cu potential


In ultimii ani, cateva firme au intrat pe piata mini-depozitelor (self-storage) din Romania, estimand ca activitatea lor va lua amploare in perioada urmatoare. Managerii acestora iau in calcul numarul tot mai mare al celor interesati si oferta limitata.

 

Conceptul de self-storage se refera la stocarea de bunuri personale pe suprafete foarte mici, de la 5 mp pana la 35 mp - 40 mp, si este dezvoltat foarte mult in America, in Europa fiind mai putin implementat. Spatiile sunt supravegheate video, avand un sistem de securitate foarte bine pus la punct, fiecare unitate are un card de acces si functioneaza pe principul unor <camari sau boxe>", spune pentru startups.ro Rodica Tarcavu, Head of Industrial Department la compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Acest segment de piata nu este inclus in piata imobiliara industriala si logistica, pentru ca acolo clientii sunt companii mari, producatori sau distribuitori de bunuri de larg consum, care au fluxuri dinamice de intrari sau iesiri si care inchiriaza suprafete de mii de metri patrati.

"Self-storage este un concept de servicii. Chiar daca ceva numit depozitare este totusi o afacere de tip retail", explica pentru startups.ro Danu Temelie, Managing Partner la Euro Mini Storage.


Cine ofera spatiile
Pe segmentul mini-depozitelor activeaza atat firme care investesc special in acest concept, cat si companii care se ocupa de mutari sau de transport si care ofera suplimentar si servicii de depozitare.

Lui Alexandru Marculet, actionarul Aria Integration, i-a venit ideea de a face mini-depozite in a doua parte a anului 2007. Pe atunci, o alta companie de-a sa, Aspect Business Services, oferea servicii de arhivare de documente (scanare, prelucrare in format electronic) si a avut cerinte si de pastrare a acestora in format fizic. In plus, in momentul respectiv firma avea drept client un evaluator imobiliar din California (Statele Unite ale Americii), pentru care dezvolta un soft de arhivare electronica in domeniul imobiliar. Lucrand la acest proiect, cei de la Aspect au aflat de conceptul de self-storage si despre cum functioneaza acesta.

De la jumatatea anului 2008 si pana la inceputul anului trecut, reprezentantii companiei au analizat piata, au facut planul de afaceri, iar in ianuarie anul trecut a inceput implementarea proiectului Easystorage. Acesta este o franciza pe care Aspect Business Services a preluat-o de la UNITS (Unique No Hassle Individual Transportable Storage) din SUA. Taxa de franciza este de 10.000 de euro, anual, fiind una simpla, fara ca firma din Romania sa aiba exclusivitate pentru tara noastra.

Contactul cu cei de la UNITS a fost semnat la inceputul lui martie anul trecut si se va incheia la inceputul lui martie a acestui an. Alexandru Marculet precizeaza ca nu intentioneaza sa prelungeasca franciza, din cauza conditiilor impuse de francizor. De exemplu, cei din SUA solicita ca francizatul sa aiba tot timpul inchiriati minimum 2.000 mp. Compania din Romania a inchiriat o perioada aceasta suprafata insa, ca urmare a solicitarilor reduse, a scazut la o mie de metri patrati. Astfel, Easystorage va continua activitatea independent, dar nu prin firma Aspect Business Services, ci prin firma Aria Integration.

Potrivit lui Alexandru Marculet, Easystorage este doar un nume comercial, sub care a fost inregistrat site-ul si functioneaza serviciul, iar UNITS nu detine acest nume.

Acum trei ani, patru investitori canadieni s-au hotarat sa intre pe acest segment prin firma Euro Mini Storage, pentru ca au vazut ca nu sunt mini-depozite in Romania si Ungaria. 

Un alt jucator prezent pe acest segment este Metrobox, o divizie a firmei cu activitati in domeniul IT si constructii, Volio. Daniel Sandu, directorul Volio, precizeaza ca, in prezent, acest proiect este in teste, urmand sa fie lansat la mijlocul acestui an.


Investitia in afacere
Pentru Easystorage au fost inchiriati 1.000 mp intr-un depozit din zona Odaii, in localitatea Otopeni, aflata la nord de Bucuresti. In acest spatiu, compania ofera la randul ei spatii spre inchiriere. In primul an, au fost investiti 20.000 de euro in Easystorage - taxa pentru franciza, spatiu, angajati, site si toate cheltuielile de functionare.

Alexandru Marculet spune ca, in planul initial, recuperarea investitiei era estimata a se face in cinci ani, insa precizeaza ca, daca piata va evolua la fel ca anul trecut, probabil ca in trei ani isi va inchide activitatea.

Anul trecut, cifra de afaceri a Aria Integration a fost de 40.000 de euro. Pentru acest an compania estimeaza o reducere de 20%, pana la aproximativ 32.000 de euro. Easystorage reprezinta in jur de 75% din activitatea Aria Integration, ponderea urmand sa se mentina si in acest an. 

Cei de la Euro Mini Storage au achizitionat un teren in zona Bulevardului Theodor Pallady din estul Bucurestiului, unde au construit propriul spatiu. Investia a fost de opt milioane de euro. Suprafata construita a spatiului este de 7.500 mp, pe trei niveluri, dintre care 5.600 mp inchiriabili. Depozitul in care sunt oferite spatiile are o inaltime de 2,7 m/nivel si o capacitate de aproximativ 13.500 de metri cubi.

Constructia a inceput in august 2008, fiind finalizata dupa aproximativ un an si trei luni. La sfarsitul lui noiembrie anul trecut, Euro Mini Storage a primit permisul de ocupare, iar in decembrie a inceput activitatea. Pentru design si dezvoltarea proiectului, Euro Mini Storage a angajat compania Shurgard, care a dezvoltat in Europa 180 de astfel de cladiri.

Volio a achizitionat in perioada 2004 - 2007 mai multe proprietati, printre care si un depozit in localitatea Potigraful, intre Bucuresti si Ploiesti, la 4,5 km de DN1.

Pentru achizitionarea acestuia, compania a platit 280.000 de euro. Depozitul are o suprafata de aproximativ 2.000 mp. Volio dorea sa ofere acest spatiu spre inchiriere unei alte companii. In conditiile in care nu au gasit chirias, strategia a fost schimbata, firma intrand pe segmentul mini-depozitelor.


Cine solicita mini-depozite
O parte din cerere provinde la firmele care vor sa isi depoziteze documente, mobilier sau alte obiecte pe care trebuie sa le mute temporar.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Conceptul de self-storage se refera la stocarea de bunuri personale pe suprafete foarte mici, de la 5 mp pana la 35 mp - 40 mp.
Segmentul de piata este dezvoltat foarte mult in America, conceptul fiind mai putin implementat in Europa.
Spatiile sunt supravegheate video, avand un sistem de securitate foarte bine pus la punct, fiecare unitate are un card de acces si functioneaza pe principul unor <camari sau boxe>.
Firmele care se ocupa de mutari sau de transport si care ofera suplimentar servicii de depozitare, precum si cele care investesc special in acest concept sunt jucatorii de pe acesta piata.
Cererea de mini-depozite vine atat din partea companiilor, cat si a persoanelor fizice.
Companiile au la dispozitie cutii speciale in care isi pot depune documentele, iar persoanele fizice pot inchiria spatii de tip garaj sau boxa.
Preturile variaza intre cateva zeci de euro si pana la cateva sute de euro pe luna, perioada de inchiriere fiind de minim o luna.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii