Motivarea angajatilor - cea mai mare provocare a antreprenorilor din Moldova
Peste 45% din oamenii de afaceri din regiunea Moldovei considera ca dezvoltarea si motivarea personalului este cea mai importanta problema legata de activitatea curenta a firmelor.
Alte aspecte critice pentru afaceri sunt managementul si coordonarea echipei (aproape 40%) si recrutarea si selectia de personal (35%). Pe de alta parte, antreprenorii din regiunea Moldova considera, in proportie de 50%, ca domeniul in care au nevoie sa acumuleze cat mai multa experienta este cel strategic, dupa cum reise dintr-un studiu realizat de Business Days Romania.
Antreprenorii din Moldova considera ca domeniul resurselor umane este cel mai important pentru firmele pe care le conduc sau administreaza.
Intrebati ”Care sunt principalele probleme ale afacerilor unde oamenii de business din regiunea de est cred ca i-ar ajuta sfaturi, idei si schimb de experienta?” acestia au raspuns in proportie de peste 45% ca dezvoltarea si selectia personalului corespunde acestui criteriu. Alte aspecte importante legate de gestionarea resurselor umane mai sunt managementul si coordonarea echipei (aproape 40% din respondenti) recrutarea si selectia personalului (35%). Alte probleme ale afacerilor importante pentru managerii din regiune sunt taxarea si fiscalitatea (40%) si branding-ul afacerii (33%).
De altfel, cel mai important domeniu de dezvoltare pentru angajtii din subordine este, pentru oamenii de afaceri chestionati, cresterea implicarii echipei si dezvoltarea spiritului de echipa (peste 90% din cei chestionati). Alte domenii importante sau foarte importante pentru dezvoltarea salariatilor sunt motivarea si recompensarea echipei si planificarea activitatilor specifice ale companiei.
La intrebarea “Care sunt principalele domenii unde oamenilor de afaceri din regiunea de est le-ar placea sa acumuleze experienta?", aproape 50% au raspuns “strategie” peste 35% au raspuns “negocieri”, si peste 30% au raspuns “leadership” si “management”.
La intrebarea ”Care ar fi cele mai importante 5 criterii pentru a participa la un eveniment de business?”, oamenii de afaceri au mentionat in primul rand relevanta temelor dezbatute (peste 96% ), oportunitatile de dezvoltare oferite (90,9%), noutatile pe care le pot afla (89,7%), speakerii din cadrul evenimentului (88,3%) si posibilitatea de interactiune cu alti oameni de afaceri (85,7%).
“In conditiile in care infrastructura deficitara si birocratia le afecteaza business-ul, oamenii de afaceri din regiunea Moldova stiu ca echipa este cea mai importanta resursa a firmei lor. Ei stiu ca de modul cum isi motiveaza angajatii depinde viitorul afacerii lor in zona de est a tarii. Iar pentru aceasta sunt pregatiti sa ia parte la seminarii si evenimente de business care ii ajuta sa-si pastreze angajatii”, a spus Laszlo Pacso fondator si coordonator Business Days.
Studiul “Nevoi, probleme si provocari ale mediului de afaceri din regiunea de est a Romaniei” a fost realizat in luna mai, pe un esantion reprezentativ de 156 de antreprenori si manageri din zona Moldovei. Oamenii de afaceri chestionati provin din judetele Iasi, Neamt, Suceava, Bacau si Galati, 60% fiind actionari sau manageri in companii cu o cifra de afaceri de pana la 1 milion de euro, iar 22% - intre 1 milion de euro si 10 milioane de euro.
Pe baza rezultatelor studiului “Nevoi, probleme şi provocari ale mediului de afaceri din regiunea de est a Romaniei”, au fost stabilite 40 de manifestari care vor avea loc in cadrul evenimentului Iasi Business Days, organizat la Iasi, in perioada 1 - 2 iulie, 2015, la Palas Mall.
La eveniment vor fi prezenti peste 1.000 de antreprenori si manageri iar cele mai reprezentate industrii vor fi: IT (firme de dezvoltare produse si servicii software), comert, banci si institutii financiare bancare si non bancare, auto, turism, audit, publicitate, consultanta si start-up-uri locale din programul "Startup support".
startups.ro sprijina evenimentul in calitate de partener media.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.