Noi jucatori de pe piata de business descopera oportunitatile din ECE


Un nou flux de capital la nivelul regiunii ECE (Europa Centrala si de Est) reprezinta o tendinta care a capatat tot mai multa popularitate in randul fondurilor de investitii internationale in anul 2016.

 

Europa de Vest se dovedeste a fi insuficienta pentru companiile active in domeniul imobiliar. Investitori internationali precum Savills IM, Corpus Sireo, KGAL sau Benson Elliot si-au extins operatiunile si sfera de dezvoltare in cautarea de noi surse de castiguri, mentioneaza reprezentantii Skanska.

Previziunile pentru anul 2017 in ceea ce priveste randamentul spatiilor de birouri prime, potrivit ”Raportului CEE privind investitiile 2016: Mission to Outperform”, raman favorabile, de 7,5% in orasele capitala precum Bucuresti si de 6,75% in orasele regionale din Polonia precum Poznan, sau de 7,25% in Katowice si Lódz.

Din ce in ce mai des, observatorii de piete de investitii care analizeaza oportunitatile oferite de Polonia, Cehia, Romania si Ungaria au apreciat si au confirmat potentialul zonei. Tranzactiile surpriza, precum vanzarea portofoliului de spatii de birouri al Skanska CDE catre fondul de investitii suedez Niam, reprezinta cel mai bun exemplu al faptului ca interesul investitorilor se indreapta catre Europa de Est.

Pentru Skanska CDE, aceasta a fost prima tranzactie din istoria companiei la nivelul CEE care a vizat portofoliul sau, iar pentru Niam aceasta a fost prima achizitie de cladire de birouri, incheiata in regiune. Portofoliul Skanska vandut catre Niam include patru cladiri de birouri in doua orase regionale din Polonia: Cracovia si Katowice. Doua dintre cladiri erau finalizate la momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare, iar celelalte doua erau inca in etapa de constructie”, spune Adrian Karczewicz, seful Divestments CEE in cadrul Skanska Commercial Development Europe.

Reprezentantii agentiilor imobiliare subliniaza faptul ca exista noi fluxuri de capital care intra in Polonia din diferite colturi ale lumii, iar investitorii europeni nu mai sunt singurii care cauta bunuri imobiliare atractive in regiune.

Varietatea grupului de investitori creste, cu capital din Africa de Sud si Asia (in special din Singapore, Malaysia si Coreea de Sud), prin jucatori care intentioneaza sa intre pe piata din Polonia fie direct, fie prin intermediul consilierilor financiari. De asemenea, am observat o activitate sustinuta a jucatorilor europeni. Cumparatori precum Benson Elliot, Warburg HiH si Golden Star si-au spus cuvantul finalizand achizitii in ultimele 12 luni”, spune Piotr Mirowski, partener in cadrul Colliers International, Director al Investment Services in Polonia.

Alte piete de bunuri imobiliare comerciale de la nivelul regiunii Europei Centrale si de Est au intrat, de asemenea, in atentia noilor actori globali in 2016, acestia incheind tranzactii care reprezinta aproape 33% din volumul total de investitii din Romania si 25% din Ungaria.

Piata din Ungaria este una activa, raportand un nivel maxim de 900 de milioane de euro in tranzactii incheiate dupa 2007 pana in prezent si un total estimat de 1,5 miliarde de euro pana la finalul anului 2016, randamentele de referinta urmand a fi stabilite pe parcurs. Romania a inregistrat un volum al tranzactiilor de aproximativ 300 de milioane de euro pana in prezent, noi investitori intrand pe piata, precum PPF Real Estate care a achizitionat cladirea de birouri Metropolis Center din Bucuresti in primul trimestru al anului 2016”, a adaugat Piotr Mirowski.

Conform datelor JLL, prima jumatate a anului 2016 a fost marcata de doua tranzactii incheiate de investitorii sud-africani, NEPI si Rockcastle, care au achizitionat centre comerciale in orasele importante din Cehia. Mai mult, investitorul imobiliar european care se bucura de o mare experienta, LaSalle Investment Management, si-a adaugat in portofoliu prima investitie in Cehia, achizitionand Na Prikope 23-27, o proprietate de high street retail si birouri.

Avand in vedere ca profiturile cu risc redus din afara categoriei de bunuri imobiliare raman limitate, observam prezenta unui capital ne-traditional mai mare, care cauta oportunitati alternative. Desi preturile de pe pietele central europene se apropie sau chiar au atins apogeul din perioada premergatoare crizei, activitatea recenta a dovedit ca acest lucru nu reprezinta o bariera. Investitiile financiare si alternative ne dovedesc ca sectorul ramane atractiv in ciuda pretului relativ de la nivelul sectoarelor de investitii alternative. Pentru anul 2016, anticipam o crestere a volumelor de investitii la nivelul regiunii, care vor depasi 10 miliarde de euro, luand in considerare tranzactiile actuale care se afla in stadii de negociere avansate”, spune Kevin Turpin, Director, seful CEE Research in cadrul JLL.

Mai multe informatii despre pietele CEE se gasesc in Raportul CEE privind investitiile 2016: Mission to Outperform, disponibil online.
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii