O afacere cu imaginatie


Imaginarium este o franciza care provine din Spania si activeaza in comertul cu jucarii si produse pentru copii. Primul magazin concept din Romania a fost deschis luna aceasta, in Bucuresti, iar master francizorul roman vrea sa dezvolte reteaua prin acordarea de francize si in alte orase din tara.

 

Conform reprezentantilor companiei, in prezent, reteaua de magazine Imaginarium este una dintre cele mai mari din lume, pe segmentul retailerilor specializati in produse pentru copii. Conceptul Imaginarium a luat nastere in anul 1992, in Zaragoza (Spania) iar marca este prezenta in 30 de tari din patru continente si dispune de 330 de magazine si 600 de puncte de vanzare (n.red. - cornere specializate in farmacii sau aeroporturi).

Detinatorul master francizei Imaginarium pe Romania este firma Tritex Design, prezenta pe piata romaneasca de retail din anul 2001, prin magazinele de moda pentru femei Kara. Contractul de master franciza pe Romania a fost semnat la finalul anului trecut.

In contract sunt stipulate anumite criterii calitative, care tin de felul in care implementezi conceptul si de modul in care comunici. E vorba de trei - patru criterii. Daca sunt indeplinite, acestea duc la prelungirea automata a contractului de franciza”, spune pentru startups.ro Calin Cavaleru, Business Development Manager la Imaginarium Romania.

Investitia in preluarea master francizei pe Romania a fost de aproximativ 200.000 de euro, suma in care a intrat si deschiderea primului magazin Imaginarium din tara. Unitatea, situata in Militari Shopping Center din Bucuresti, este de tip concept si are o suprafata totala de 170 mp.

Pentru francizele pe care compania urmeaza sa le acorde in restul tarii, sunt vizate orasele cu peste 300.000 de locuitori - o populatie suficienta pentru a genera volumul de vanzari prognozat, precizeaza Calin Cavaleru.


Investitii si profit
Investitia initiala intr-o franciza simpla se situeaza la aproximativ 160.000 de euro - 200.000 de euro, pentru un magazin cu o suprafata de 120 mp - 150 mp. In aceasta suma intra cheltuielile cu amenajarea magazinului, stocul initial si taxa de franciza.

In principiu, nu am stabilit taxa de franciza pe care urmeaza sa o plateasca sub-francizatii din Romania. Dar, ca estimare, aceasta va reprezenta in jur de 10% - 12% din investitia totala”, detaliaza Cavaleru.

Investitia in stocul initial depinde de tipul magazinului - concept sau “rosu” (n.red - denumirea nu are legatura cu notiunea de constructie “la rosu”). Un magazin tip concept presupune o suprafata de vanzare de cel putin 140 mp si un stoc initial de 33.000 de euro.In cazul unui magazin “rosu”, suprafata de vanzare este de 100 mp - 110 mp, iar valoarea stocului initial de marfa se ridica la 28.000 de euro.

Amenajarea magazinului presupune cheltuieli de aproximativ 500 de euro/mp, daca este vorba de un spatiu finisat. Daca spatiul este achizitionat la rosu, cheltuielile cu amenajarea cresc cu 200 de euro - 250 de euro/mp.

Pe parcursul afacerii, exista si un fel de taxa de marketing. Iar prin marketing intelegem, de exemplu, hartia de impachetat, acadelele si stickerele folosite la ambalarea produselor, dar si know-how-ul de promovare”, explica reprezentantul Imaginarium.

Aceasta taxa nu este fixa, ci se plateste numai in momentul in care se livreaza noi materiale de marketing, fiind estimata la aproximativ 2% din vanzari.

In acest sistem de franciza nu exista redevente sau alte taxe pe parcursul afacerii. Insa, sub-francizatii trebuie sa-si achizitioneze marfa prin master francizor, al carui castig vine dintr-un adaos aplicat la pretul de achizitie de la compania mama.

Ideea nu e atat sa castigi pentru ca tu vinzi altuia, ci sa dezvolti reteaua din tara, astfel incat toata lumea sa vanda mai bine”, adauga Cavaleru.

La nivel mondial, cifra medie de afaceri pentru o franciza simpla se situeaza la aproximativ un milion de euro pe an, pentru un magazin cu un spatiu de vanzare de circa 100 mp - 130 mp.

Daca profitul este reinvestit in dezvoltarea afacerii, perioada de recuperare a investitiei initiale ajunge pana la patru ani. Daca profitul nu este reinvestit, recuperarea se poate face intr-un interval de 18 - 20 de luni.

In cazul in care se merge pe varianta de dezvoltare a afacerii, incepand cu anul al doilea de activitate, EBIT-ul (n.red. - valoarea profitului inainte de taxe si impozite) ar trebui sa fie in jur de 8% - 10% din cifra de afaceri, mai explica reprezentantul Imaginarium.

Tritex isi propune ca orice investitie pe care o face intr-un nou magazin sa fie recuperata in 48 de luni”, precizeaza Cavaleru.


Obtinerea francizei

Calin Cavaleru spune ca, inainte de a vorbi de bani, viitorul francizat trebuie sa inteleaga conceptul Imaginarium si sa impartaseasca filosofia companiei pentru dezvoltarea afacerii.

In general, este foarte important ca potentialul francizat sa aiba experienta in retail. Pentru ca nu poti sa inveti si limba straina a conceptului Imaginarium, sa deprinzi si experienta in retail si in acelasi timp sa fii si performant”, explica reprezentantul Imaginarium.

La intrarea in sistem, fiecare francizat primeste know-how-ul de concept, precum si tot suportul in zona de marketing, PR si Club Imaginarium. De asemenea, intreaga echipa a sub-francizatului beneficiaza de programe de training. Iar pe toata durata contractului, master francizorul furnizeaza partenerilor locali suport tehnic si informational.

Conform politicii Imaginarium, inainte ca un sub-francizat sa poata deschide un magazin, master francizorul trebuie sa-si dea acordul in ceea ce priveste amplasarea acestuia.

De la intrarea in magazin, marcata de cele doua porti - una mare pentru parinti si cealalta mai mica pentru copii, pana la distanta dintre rafturi si muzica ambientala, totul este impus in amenajarea si functionarea unui magazin Imaginarium. Exceptie fac furnizorii de mobilier si alte elemente care tin de amenajarea unitatii, care pot fi alesi de francizati, cu respectarea standardelor Imaginarium.

In cazul in care acesti furnizori nu exista pe piata locala, atunci francizatii sunt obligati sa lucreze cu furnizorii companiei mama.

Pe de alta parte, preturile pe care le obtii din Spania, pe discount-urile de volum, sunt mai bune decat preturile pe care le obtii in Romania”, precizeaza Cavaleru.

In ceea ce priveste exclusivitatea teritoriala, master francizorul nu a luat inca o decizie finala, insa se gandeste la acordarea exclusivitatii la nivelul unui judet.

Perioada pe care se semneaza contractul este de cel putin cinci ani, cu posibilitatea de a fi prelungit, daca sunt indeplinite criteriile calitative impuse de compania mama.


Conceptul afacerii

Produsele Imaginarium sunt impartite atat pe categorii de varsta, cat si pe categorii de activitati - In aer liber, Puericultura, Prescolari, Pe roti, Papusi, Asa e casa mea, Muzica & Teatru, Jocuri, Stiinta & Natura, Deco.

Jucariile Imaginarium sunt gandite in sensul dezvoltarii abilitatilor sociale ale copiilor si acumularii de cunostinte prin joaca. Compania dispune de o echipa de specialisti in educatie, psihologi si profesori, care lucreaza la dezvoltarea de noi produse.

Colectia Imaginarium este innoita la fiecare sase luni, cu un numar de aproximativ 400 de produse. Pe fiecare produs sunt inscrise simboluri care arata ce anume poate sa invete copilul jucandu-se cu acesta.

In Romania, produsele se distribuie doar in magazinul din Bucuresti, dar pe pietele din afara, produsele It’s Imagical (n.red. - al doilea brand Imaginarium) sunt distribuite si in farmacii sau aeroporturi, prin cornere specializate, precum si in alte unitati, prin formula magazin in magazin.

Clientii sunt in primul rand parintii, pentru ca noi ne adresam preponderent grupei de varsta 0 - 8 ani. Ceea ce inseamna ca factorul de decizie e parintele, chiar daca cel mic este un factor puternic de influenta”, precizeaza Cavaleru.

Pe langa parinti, o alta categorie de clienti este formata din gradinite, locuri de joaca, afterschool-uri etc.

Din punct de vedere al categoriei de venituri, nu avem o restrictie, pentru ca avem produse de la 15 lei in sus. Iar atunci cand vine vorba de pret, parintii nu aleg neaparat ce e mai ieftin, ci aleg ce e mai bun pentru copiii lor”, adauga Calin Cavaleru.

El mai spune ca politica de pret este generala si este agreata cu Spania la fiecare sase luni, pentru fiecare colectie. Ca atare, pretul de raft este acelasi pentru toata reteaua.


Promovarea
Promovarea se face aproape strict prin departamentul de PR si se investeste putin spre deloc in activitati de marketing. Strategia tine de conceptul francizei, care incearca sa pastreze preturile la un nivel accesibil.

In principiu, PR-ul se ocupa de promovarea in mediile dedicate mamicilor si copiilor, cum ar fi revistele de specialitate. In zona de BTL, de obicei se merge pe organizarea in magazin a unor evenimente care cuprind povestitori.

Promovarea se face si prin Clubul Imaginarium, unde clientii se pot inscrie in mod gratuit si au acces la o retea sociala de aproximativ 800.000 de membri, la nivel international. In strainatate, promovarea se face si in zona de bloguri sau de grupuri sociale. Exista, spre exemplu, pe Youtube.com, diverse filmulete despre cum se folosesc jucariile. Calin Cavaleru spune ca acest tip de promovare va fi implementat treptat si in Romania.

Spre exemplu, o sa incepem sa luam legatura cu bloggerii care scriu pe teme legate de familie, produse pentru copii etc. Scopul fiind sa devenim cunoscuti in mod creativ si nu neaparat in mod extrem de costisitor”, explica el.


Contextul din piata si strategia de business

Potrivit lui Cavaleru, desi consumul de jucarii per capita este foarte mic in Romania, comparativ cu tarile vest-europene, piata autohtona a jucariilor este intr-o crestere dinamica.

El spune ca, in prezent, in Romania se cheltuiesc circa 18 euro pe an, iar in Bucuresti cam 20 de euro pe an, pentru fiecare copil, strict pentru jucarii. Media europeana se situeaza la aproximativ 200 de euro pe an.

Desi consumul este foarte mic in Romania, Cavaleru spune ca acesta a crescut in fiecare din ultimii doi ani. Iar anul trecut, s-a dublat, comparativ cu 2007.

Avand in vedere criza financiara, s-ar putea sa nu se mai dubleze inca o data consumul de jucarii per capita. Insa, in nici un caz consumul nu va scadea si nici nu va ramane pe loc, ci va creste”, este de parere reprezentantul Imaginarium.

In ceea ce priveste capacitatea de a finanta business-ul, Cavaleru spune ca master francizorul roman dispune de resurse proprii pentru a finanta primele trei magazine, fara a fi nevoie sa apeleze la banci. Valoarea acestor resurse se situeaza la circa un milion de euro. Anul acesta este estimata o cifra de afaceri de 700.000 de euro, pentru primul magazin Imaginarium din tara.

Ne propunem sa impunem conceptul si marca Imaginarium pe piata romaneasca, profitand si de faptul ca dintre marii competitori internationali, nu este niciunul prezent in Romania si nici nu s-a anuntat ca va veni cineva inainte de 2012”, precizeaza Calin Cavaleru.

El spune ca, in conditiile in care momentan exista un singur magazin Imaginarium in Romania si marca este cunoscuta, in principiu, doar de romanii care au cumparat deja produsele din strainatate, va mai dura ceva vreme pana cand conceptul se va impune pe piata locala. Insa, strategia companiei este una pe termen lung si nu vizeaza castiguri imediate.

Pana in primavara lui 2010, Tritex Design are in vedere deschiderea a inca trei magazine proprii in Capitala.

In principiu, in Bucuresti ne gandim sa ne dezvoltam singuri. Momentan, interesul nostru se indreapta mai degraba spre a oferi sub-franciza in celelalte orase din tara”, detaliaza Cavaleru.

Potrivit acestuia, Imaginarium merge pe ideea de a avea cel putin un magazin stradal in toate orasele din lume unde este prezent.

Deoarece Bucurestiul nu este extrem de ofertant la capitolul spatiilor stradale, reprezentantul companiei spune ca urmatoarele doua magazine din Capitala vor fi deschise in cadrul unor mall-uri. Insa, considera ca in mare parte din celelalte orase din tara ar merita sa se inceapa cu un magazin stradal, pentru ca exista zone pietonale potrivite.


Redactor: Oana Caltea

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii