Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
La cursurile organizate de De Klausen au fost aproximativ 130 de participanti, de la studenti de 19 ani pana la pensionari.
"Initial, noi mizasem pe un target intre 22 de ani - 45 de ani, insa am gasit interes in toate categoriile de varsta. Surprinzator, sunt tot mai multi participanti din mediul de business, oameni de afaceri si proprietari de companii. Ne bucuram foarte mult insa de interesul mare pe care-l ridica aceste workshop-uri in randul tinerilor”, spune Eusebiu Burcas.
In cazul Compass si De Klausen, de obicei, cursantii revin.
La cursurile organizate de ABC Trading Consulting, in afara celor din cadrul companiilor, au participat in jur de zece persoane la fiecare curs, in total 40 de persoane.
Participantii la aceste cursuri sunt cei cu probleme financiare si cei cu bani pentru investii.
"Segmentul mediu sunt cei care traiesc fara griji, fara preocuparea de a economisi, cu siguranta data de serviciu si de alte venituri in afara serviciului. Nu sunt formati sa economiseasca. Acestia sunt cel mai greu de pozitionat. Daca ar veni, ar avea sentimentul ca isi recunosc o slabiciune", spune Anda Racsa.
Managerul general de la ABC Training Consulting adauga faptul ca segmentul mediu este cel care ar trebui sa fie tinta pentru aceste cursuri.
Structura si informatiile din cursuri
Pana in prezent, Compass a organizat 16 programe de cate doua zile din care 12 la cererea firmelor si patru in sistem open.
"Nu l-as numi curs, caci nu este o <predare> de teorie. Are o structura, pe care as numi-o mai degraba logica interna", spune Constantin Turmac.
Din februarie pana in prezent, reprezentantii De Klausen au sustinut cinci workshop-uri a cate trei module, durata unui modul fiind de trei - patru ore.
"Participantii la trei module beneficiaza de o ora de coachig financiar. Multi dintre ei deja solicita sesiuni de coaching suplimentare pentru a-si intari comportamentele dobandite in curs", spune Eusebiu Burcas.
Directorul Executiv de la De Klausen adauga faptul ca cele mai multe cursuri de coaching financiar sunt cerute de persoanele care vor sa faca ceva din punct de vedere financiar, au expertiza pe anumite tipuri de investitii si doresc sa invete despre alte vehicule de investitii.
Cursurile de la De Klausen si ABC Training Consulting au o structura asemanatoare. Primul modul introduce notiunea de finante si o coreleaza cu datele financiare ale persoanei. Al doilea modul configureaza planul financiar al persoanei si stabileste obiectivele financiare. Al treilea modul este cel al investitiilor (depozite bancare, afaceri, imobiliare, fonduri de investitii, piata de capital etc.), stabilite in functie de profilul de risc al persoanei si de bugetul acesteia.
Anda Racsa spune ca, pe o astfel de structura, un participant ar trebui sa urmeze cel putin primele doua module, iar al treilea va fi mai mult consiliere financiara, fiind accesibil doar celor cu resurse financiare disponibile pentru investitii.
"Din doua in doua luni, ar trebui un antrenament de genul acesta, ca sa vezi cum isi formeaza persona aceste deprinderi de administrare a banilor proprii. Am imprumutat multe chestiuni din societatile comerciale si le-am adaptat la finante personale", spune Anda Racsa.
Care sunt preturile
Pretul pentru participarea la un astfel de curs este intre 30 de euro si 180 de euro + TVA/participant.
"Cu tristete, reconfirm ca in Romania nu exista obiceiul de a cumpara servicii profesionale. Astfel, intrebarea frecventa este <cat costa> si nu <ca urmare a participarii, ce voi putea face diferit?> si, extrem de rar, cereri de tipul <imi puteti garanta ca voi avea competenta X?", adauga Constantin Turmac.
Proiecte
Pentru a completa cursurile de educatie financiara, pana la sfarsitul acestui an, De Klausen va lansa o serie de instrumente financiare si, in functie de reactiile din piata, va dezvolta alte programe la nivel national.
"Primul dintre aceste programe va fi trainingul de investitii personale care va fi lansat in luna noiembrie", mai spune Eusebiu Burcas.
Financial View intentioneaza sa lanseze anul viitor cursuri de investitii pe piata de capital.
Managerul General de la ABC Training Consulting crede ca se pot dezvolta cursuri de finante personale printr-un parteneriat cu o banca.
De asemenea, unele companii ar putea oferi cursuri de finante personale, ca bonus, fiind dirijate de departamentul de resurse umane.
Anda Racsa spune insa ca firmele nu sunt dispuse sa ofere astfel de cursuri pentru ca ideea este prea noua si pentru ca nu au bani in acest moment.
Potential: cursurile pentru copii
Anda Racsa si Eusebiu Burcas spun ca un segment cu potential in domeniul finantelor personale este reprezentat de cursurile pentru copii, pe piata fiind deja cateva demersuri in acest sens.
Anda Racsa spune ca aceste cursuri pot avea succes, daca parintii copiilor vor ca acestia sa inteleaga ca banii nu se obtin usor si trebuie folositi cu chibzuinta.
Si Olivia Cristina Podobea, director si senior trainer la Solve&Perform spune pentru startups.ro ca piata de finante personale este la inceput, nevoia este foarte mare si se poate dezvolta in mod cert si mult, in special pe segmentul de training pentru copii.
De altfel, Solve&Perform organizeaza cursuri de finante pentru copii. Firma a facut un curs pilot in iulie - august 2008, in doua tabere pentru copii, organizate in sistem privat in zona Rasnov (clasele III - VI) si in Moeciu (de la clasa a IV-a pana la a VIII-a), la care au participat 100 de copii.
Pe langa tabere, firma a mai organizat si alte serii de cursuri, care au fost urmate de aproximativ 150 de elevi.
“Dupa anul 2008, am avut un moment de pauza, iar in acest an am revenit sustinand cursul in Bucuresti - la sediul nostru (o grupa), la sediul unei scoli private (doua grupe) si la Bacau (doua grupe)”, mai spune Olivia Cristina Podobea.
Copii au varste intre 9 ani si 18 ani, cativa avand sapte ani, insa firma evita varstele atat de mici, pentru ca sunt notiuni pe care acestia nu le inteleg.
Intr-un atelier de lucru sunt prezentate notiunile de baza despre finantele personale, cum se obtin, cum se gestioneaza, diferentele majore de mentalitate intre bogati si saraci, rolul banilor in contextul valorilor, precum si dorintele si nevoile.
De asemenea, copii sunt invatati cum sa se incadreze intr-un buget, sa conceapa un buget al familiei, apoi al unui eveniment si sa organizeze evenimentul cu bugetul dat, cum sa studieze piata, la nivel de preturi in magazine.
Primul modul are 15 ore, impartit in cate trei ore/curs, fiind de initiere, iar al doilea modul dureaza sase ore.
“Cursul combina informatiile despre finantele personale si antreprenoriat cu experienta mea de predare ca profesor si cu cea de trainer. Nu am avut participanti care sa repete cursul, dar am avut multi care au solicitat continuarea lui sub forma unui nou modul”, spune Olivia Cristina Podobea.
Cursul este organizat o data la doua luni, frecventa pe parcursul acestuia fiind stabilita impreuna cu copii.
Pretul unui curs este de 300 de lei/participant. In aceasta toamna, compania va mai sustine astfel de cursuri la Bacau si Bucuresti.
Pentru partea practica a cursului, Solve & Perfom negociaza cu parteneri din retail, din Bucuresti si Bacau.
Olivia Cristina Podobea spune ca doreste sa faca si cursuri in care sa vizeze componenta antreprenoriala si analizeaza manierele in care cursul oferit in prezent se poate transforma in program.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Primele cursuri de finante personale au aparut odata cu modificarile legislative de la inceputul anilor '90 si s-au inmultit pe masura ce s-a intensificat colaborarea dintre banci si companii, iar firmele voiau manageri cat mai bine pregatiti in domeniu.
Reprezentantii firmelor din domeniu spun ca piata nu este dezvoltata, dar ca are potential, in ultimul an inmultindu-se numarul celor care ofera astfel de cursuri.
Pentru a avea succes, cursurile trebuie segmentate pe nivele de cunostinte si firma trebuie sa le inspire incredere participantilor.
In general, interesati sa participe la astfel de cursuri sunt cei care au deja cunostinte financiare si cei care vor sa faca investitii.
Unul dintre segmentele cu cel mai mare potential este cel al cursurilor de finante pentru copii.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 08 Octombrie 2010 la ora 01.36