Piata locala de fuziuni si achizitii a crescut cu 17% in 2016, fata de 2015


Valoarea totala a tranzactiilor a atins anul trecut pragul de 3,6 miliarde de euro, potrivit unei analize realizate de PwC Romania.

 

Specialistii din echipa integrata de Tranzactii a PwC Romania sunt de parere ca piata locala de fuziuni si achizitii isi va mentine tendinta ascendenta si in anul 2017, beneficiind de continuarea procesului de consolidare in domenii precum cel medical si farmaceutic, industrial si in sectorul bunurilor de larg consum, precum si de o tendinta de relocare catre Europa de Est, inclusiv in Romania, din partea unor grupuri ce au dezvoltat capacitati de productie in Asia.

"La nivel local, exista un interes tot mai mare pentru tranzactii, pe fondul continuarii unor procese de consolidare incepute in anii trecuti. Se resimte o anumita efervescenta in piata locala, se poarta multe negocieri si discutii, sunt mai multe tranzactii initiate, atat de catre vanzatori, cat si de cumparatori. Observam un numar tot mai mare de antreprenori interesati de perspectiva unui proces de vanzare, care ii ajuta sa primeasca si o indicatie referitoare la valoarea de piata a afacerii lor, desi nu toate discutiile se concretizeaza in tranzactii efective", spune Cornelia Bumbacea (foto),  Liderul Departamentului de Tranzactii, PwC Romania.

Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania si Europa de Sud-Est, spune ca este necesara incurajarea mediului de afaceri printr-o viziune fiscala pe termen lung, care sa stimuleze investitiile, pentru ca Romania sa se bucure de o crestere economica sustenabila. Aceasta si in contextul in care aspectele fiscale au o importanta crescanda pentru managementul companiilor, iar tratamentul anumitor spete si riscuri fiscale poate conduce chiar la esecul unor tranzactii. Proiectele strategice de tip M&A, care presupun un angajament pe termen lung, pot fi incurajate printr-o imbunatatire a predictibilitatii si coerentei politicii fiscale.

"Ramanem optimisti in legatura cu perspectivele de dezvoltare ale pietei locale de fuziuni si achizitii pe termen mediu si lung. Conform analizei PwC, in anul 2016 au fost anuntate 140 de tranzactii cu o valoare totala de 3,6 miliarde de Euro. Este de remarcat totodata o aparenta necorelare cu piata globala, care a inregistrat o usoara scadere in acelasi interval. Aceasta si pentru ca valoarea pietei la nivel local a fost influentata puternic anul trecut de un numar mic de tranzactii cu o valoare substantiala. O alta explicatie ar fi cresterea competitivitatii si atractivitatii economiei romanesti in contextul geo-politic regional", a spus Anda Rojanschi, Partener D&B David si Baias, coordonator al echipei de consultanta fiscala si juridica in Tranzactii.

George Ureche, Senior Manager in cadrul departamentului de Tranzactii al PwC Romania spune ca, desi sunt destul de izolate cazurile in care antreprenorii romani au ales calea dezvoltarii prin achizitii a afacerilor pe care le detin, limitele cresterii organice, nevoia de dezvoltare rapida dublata de presiunea competitiei, imping din ce in ce mai mult companiile romanesti spre o dezvoltare prin achizitii. O astfel de abordare presupune, printre altele, identificarea unor tinte de achizitie, evaluarea compatibilitatii de integrare, analiza diagnostic, determinarea valorii, derularea procesului de achizitie si in cele din urma a procesului de integrare efectiva. Aceasta tendinta a pietei va impune antreprenorilor romani angajarea unor expertize tehnice din ce in ce mai complexe.

"Observam cresterea numarului investitorilor financiari (fonduri de private equity) care devin interesati de piata din Romania, orientandu-se in principal catre afacerile care au demonstrat potential de dezvoltare sustenabila, au o echipa competenta de management si pozitii consolidate pe piata in care activeaza. Valoarea pietei de tranzactii si atractivitatea companiilor vor creste si ca urmare a stabilizarii performantelor financiare ale acelor business-uri care sunt susceptibile a face obiectul unei tranzactii, dar si pe fondul cresterii nivelului de incredere si predictibilitatii perspectivelor de dezvoltare pentru urmatorii 5 ani - 10 ani", spune Dragos Atanasiu, Senior Manager in cadrul departamentului de Tranzactii al PwC Romania.

In ultimul an, PwC a fost implicata in multe dintre tranzactiile semnificative, furnizand fie asistenta la cumparare, fie asistenta la vanzare (de exemplu, tranzactiile prin care Regina Maria a cumparat spitalul Ponderas, Oresa Ventures a cumparat La Fantana, Mid Europa Partners a cumparat Profi, Logo a cumparat TotalSoft, iar Enterprise Investors a cumparat Noriel).


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii