Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Totodata, prin Masura 121 se finanteaza, la nivelul capacitatii exploatatiei apicole, si procesarea mierii si a produselor din stup, in vederea comercializarii.

Cofinantarea publica a unor astfel de proiecte este intre 50% si 65% (depinzand de amplasamentul proiectului si de varsta solicitantului)”, spun oficialii APDRP.

Conditiile sunt ca beneficiarul sa se incadreze in urmatoarele categorii: Persoana Fizica Autorizata, Asociatie Familiala, Inteprindere Individuala, Persoane juridice si Asociatii de Profil.

Ajutor pentru IMM
Pe langa Masura 121, care se adreseaza exploatatiilor apicole, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a lansat Masura 123 - “Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice”.

Aceasta masura de investitii se adreseaza exclusiv societatilor comerciale (micro si IMM) si Asociatiilor de profil, sprijinind cu pana la 50% investitiile in unitatile de procesare a mierii, independente de exploatatiile apicole”, spun oficialii APDRP.

Valoarea maxima a sprijinului public nerambursabil este de pana la 2 milioane de euro, dar poate ajunge la 3 milioane de euro, in cazul asociatiilor. Intre investitiile eligibile intra constructia/modernizarea cladirilor operationale, utilaje si linii tehnologice, dar si know-how, patente sau licente.

Reprezentantii APDRP spun ca toate investitiile sunt eligibile, cu exceptia cheltuielilor cuprinse in Programul National Apicol.
 

Programele Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
In Hotararea Guvernului nr. 1627/2008 privind aprobarea activitatilor pentru care se acorda sprijin financiar producatorilor agricoli din sectorul zootehnic in anul 2009, s-a stabilit suma de 20 lei/familie de albine pentru mierea livrata la procesare.

Producatorii agricoli, persoane fizice si/sau juridice care detin, cresc si exploateaza, familii de albine inscrise in Registrul agricol conform legislatiei in vigoare, beneficiaza de sprijin financiar pentru productia de miere livrata la unitati de procesare autorizate sanitar veterinar, pentru mierea procesata la unitati de procesare autorizate sanitar veterinar, in regim de prestare de servicii, precum si pentru mierea procesata in unitati proprii de procesare autorizate sanitar veterinar”, spune pentru startups.ro Cristinel Sonea, Director Directia politici de piata in zootehnie.

El adauga faptul ca sprijinul financiar se acorda pe familia de albine elita si/sau familia de albine productie, detinatorilor de familii de albine care livreaza minim 10 kg de miere pentru fiecare familie de albine, in baza documentului care atesta valorificarea mierii la unitatile de procesare autorizate sanitar veterinar.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar, crescatorii de albine trebuie sa completeze o cerere, al carei model este prevazut in anexa nr. 19, vizata de Directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana sau a municipiului Bucuresti, dupa caz, si sa o depuna la sucursala judeteana a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, respectiv a municipiului Bucuresti, dupa caz, in termen de 30 de zile de la data livrarii mierii catre unitatea de procesare”, spune Sonea.

Cererea trebuie insotita de o serie de documente: adeverinta care sa ateste proprietatea familiilor de albine, copie de pe certificatul unic de inregistrare al societatii comerciale, copii de pe factura fiscala sau de pe borderoul de achizitie / copie de pe factura fiscala de procesare a mierii in regim de prestare de servicii / nota de intrare-receptie.

Programului national apicol pentru perioada 2008 - 2010 prevede acordarea de ajutor financiar pentru actiunile privind lupta contra varoozei si repopularea septelului apicol, care sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si din bugetul national. Beneficiarii Programului sunt apicultorii, persoane fizice, persoane fizice autorizate sau juridice, organizate in asociatii de crescatori de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producatori, constituite conform legislatiei in vigoare.

Situatia la nivel national
Datele Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale arata ca productia mare de miere se obtine in judetele Braila, Caras Severin, Mures, Sibiu si Valcea, iar intr-un an normal, in Romania sunt realizate 20.000 de tone de miere. Cea mai mare pondere o are mierea poliflora (50%), urmata de mierea de salcam (35%) si de tei (15%).

Sonea spune ca majoritatea exploatatiilor apicole din Romania sunt subdezvoltate, de aceea costurile de productie sunt ridicate, fapt pentru care apicultorii romani trebuie sa ajunga la exploatatii profesionale. El explica faptul ca  astfel se vor reduce costurile si apicultorii vor fi competitivi pe piata europeana nu doar prin calitatea mierii, ci si prin pret.

De asemenea se constata ca, apicultorii romani <intineresc> si sunt bine pregatiti professional, urmand cursuri de pregatire profesionala in domeniu si atestate prin diploma”, mai spune Sonea.

Datele MAPDR arata ca 38% dintre apicultorii romani au varste cuprinse intre 18 ani si 40 de ani, 40% intre 41 si 60 de ani si doar 22% au peste 60 de ani. Aproape jumatate dintre crescatorii de albine detin stupine de marime medie, cu intre 51 si 80 de stupi, in timp ce numarul apicultorilor care au peste 150 de stupi este foarte redus, de doar 4,2%.

Conform clasamentului intocmit de Food and Agriculture Organization of United Nations (FAO) pentru perioada 2000 - 2007, Romania se afla pe locul 23 la productia de miere naturala, in topul primelor 30 de tari din lume, pe primul loc situandu-se China, urmata de Argentina si Statele Unite ale Americii. 

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

Redactor: Lidia Ionita

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.