Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Diferentele dintre marcile autohtone si cele straine
Pe langa produsele 100% romanesti, multe produse care sunt percepute ca nationale au la baza materii prime importate sau producatorii nationali au fost preluati de multinationale, dar au pastrat reteta traditionala si productia locala.

Andreea Mihai si Dragos Gheorghe spun ca producatorii nationali preluati de multinationale beneficiaza de suport in distributie si promovare din partea firmelor care i-au preluat, ceea ce a crescut consumul acestor produse, in detrimentul celor importate.

Iulia Antonescu mentioneaza ca multe dintre pietele de FMCG din Romania sunt dominate de branduri straine, insa unele sunt produse in tara noastra (Danone si P&G au deschis fabrici si aici).

Avantajele de proximitate ale produselor romanesti - de cost (costuri mai putine de transport) sau de calitate perceputa (<cu cat este mai aproape, cu atat este mai proaspat>) sunt slab diminuate in aceste conditii. Mai mult decat atat, sunt anumite segmente in care brandul este foarte important - de exemplu, iaurt, ciocolata, cafea, si de aceea batalia se da mai degraba intre branduri, si nu intre produse romanesti/straine. Sunt si segmente in care brandul nu este la fel de important si atunci batalia produse romanesti/straine capata mai mult sens - asa cum este cazul fructe/legume, faina, zahar, ulei - in general, produse de baza", explica Iulia Antonescu.

Andreea Mihai, Dragos Gheorghe si Ioana Borza, Manager Marketing la Farmec, spun insa ca marca reprezinta  principalul motor care influenteaza decizia de cumparare, pe toate segmentele, acesta reprezentand garantia calitatii.

Desi am putea presupune ca pentru produsele de baza - zahar, orez, faina etc. - brandul nu ar avea importanta in decizia de cumparare, in urma campaniilor de comunicare derulate in ultimii ani, observam si pentru aceste produse o crestere a consumului acelor branduri care <spun ceva> consumatorului", precizeaza Dragos Gheorghe.

Categoria produselor proaspete
Andreea Mihai, Marius Tudosiei si Dragos Gheorghe spun ca romanii prefera produsele romanesti in locul celor straine in cazul celor proaspete (lactate, branzeturi, carne, preparate din carne, paine etc.), fructelor si legumelor, pe care le considera mai naturale si mai gustoase.

Stefan Padure, vicepresedinte la Angst, spune pentru startups.ro ca romanul este destul de traditionalist si nationalist pe piata carnii, preferand ceva romanesc, datorita prospetimii. (Citeste aici mai multe despre evolutia Angst in 2010)

Un alt aspect este ca, in prezent, fata de acum doi ani, mezelul s-a mutat dintr-o cumparatura de impuls intr-una de nevoie. Clientul are o deschidere mult mai mare spre a incerca si produse noi si a crescut exigenta de cumparare - a trecut de la un salam catre o sunca, de la sunca presata la sunca de Praga. Se cumpara produse mai ridicate ca valoare, dar cantitatea cumparata a scazut", explica Stefan Padure.

El adauga faptul ca, in prezent, oamenii au retineri in a mai merge sa cumpere de la supermarket, deoarece tind sa cheltuie mai mult decat au nevoie, astfel ca prefera magazinele de proximitate. Padure mai spune ca oamenii prefera magazinele de proximitate si pentru ca scaderea veniturilor i-a determinat pe oameni sa renunte sa ia pranzul la restaurant si mananca la birou.

Stefan Padure precizeaza ca, potrivit statisticilor, piata carnii este in scadere, in 2010 reducandu-se cu 10%, fata de 2009, ajungand pana la un miliard de euro.

"Mi-e teama sa merg pe aceasta scadere de 10%, pentru ca, dupa marirea TVA-ului la 24%, din iulie, foarte multi comercianti au trecut in zona <la negru>. Si asa piata neagra era undeva pe la 30%, acum cred ca nivelul evaziunii fiscale depaseste cu mult 50%", adauga Stefan Padure.

Tendinta de scadere a pietei se va accentua anul asta, cel putin in prima parte, pentru ca bugetul alocat de oameni produselor alimentare se va diminua, din cauza cresterii facturilor la utilitati.

Ce vinuri cumpara romanii
"Piata de vin din Romania are un specific de consum care face ca prima alegere sa fie de departe vinul romanesc. Notorietatea, traditia, dar mai ales gustul sunt atuuri ale vinului romanesc fata de cel de import", spune pentru startups.ro Daniel Negrescu, Brand Consultant la Murfatlar.

Alina Salceanu, Sales&Marketing Manager la Vinexpert, spune pentru startups.ro ca raportul pret - calitate la vinurile de import este mult mai bun comparativ cu cele romanesti, piata vinurilor fiind intr-un proces de invatare si de maturizare.

Valoarea pietei de vin din Romania a fost apreciata la 350 de milioane euro, in cadrul conferintei de deschidere a targului Goodwine 2010, care a avut loc la sfarsitul lunii noiembrie, insa s-a precizat ca, pe langa aceasta, o piata importanta este productia proprie, care nu poate fi apreciata.

Ca pondere, vinul de import detine o cota de piata de 3% - 4% in momentul de fata. Nu a existat o fluctuatie majora intre produse romanesti si importuri in ultimii ani”, mai spune Daniel Negrescu.

Alina Salceanu adauga faptul ca tendinta pentru consumul vinurilor de import a crescut cu aproximativ 30%, in ultimi doi - trei ani, iar pe segmentul HoReCa (hoteluri - restaurant - catering) vinurile straine reprezinta aproximativ 50% din piata, insa pe mass-market vinul romanesc este preponderent.

Segmentul produselor cosmetice
Ioana Borza spune ca in cazul companiei pe care o reprezinta (Farmec), desi in ultimii doi ani de criza s-a dat o atentie tot mai mare produselor romanesti, nu poate spune ca au fost avantajati considerabil, insa se bucura de aceasta tendinta.

"Principalele noastre resurse de crestere au fost, in linii mari, dezvoltarea de noi produse, cresterea productiei, consolidarea distributiei si o prezenta mai vizibila pe canalele de promovare. Rezultatele se datoreaza in mare parte inovatiilor de produs si investitiilor in marketing, prin care ne-am sustinut gamele", mai spune Ioana Borza.

Cifra de afaceri a Farmec, la noua luni, a crescut cu 9% in 2010, fata de aceeasi perioada din 2009, ajungand la aproximativ 72 milioane de lei.

Alte categorii unde produsele romanesti sunt prezente
Eliodor Apostolescu spune ca principalele motive care au marit cererea de pufuleti Gusto au fost investitiile in a creste calitatea produselor si campaniile publicitare din ultimii doi ani.

Anca Daniela Raiciu, Director de Marketing la Hofigal, spune pentru startups.ro ca motivele de achizitie pentru produsele naturale sunt dorinta romanilor de a-si imbunatati starea de sanatate, pentru partea de preventie.

Vanzarile Hofigal s-au mentinut constante in prima jumatate a anului 2010 si au crescut cu cel putin 5% in a doua jumatate a aceluiasi an.

Reprezentantii companiei precizeaza ca in 2010 a crescut numarul de clienti pe grupa de varsta 30 de ani - 40 de ani.

 

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Directiile care au incurajat consumul de produse fabricate in Romania
sunt deschiderea de unitati de productie in tara noastra de catre producatorii internationali, precum si produsele facute de firmele romanesti sub eticheta privata a marilor retaileri.
Investitiile in cresterea calitatii, in ambalaj si in comunicare, precum si atentia data pretului si distributiei sunt factorii principali care au ridicat nivelul de competitivitate al produselor autohtone, ceea ce a ridicat increderea in aceste produse, precum si vanzarile lor, insa acestea sunt inca insuficiente.
Desi in ultimi doi ani cumparatorii au fost tot mai interesati de produsele ieftine, pretul mic al produselor romanesti nu a fost suficient pentru a atrage cumparatori, care sunt tot mai exigenti, educati si interesati si de raportul calitate - pret si marca.
Multe produse care sunt percepute ca nationale au la baza materii prime importate sau producatorii nationali au fost preluati de multinationale, dar au pastrat reteta traditionala si productia locala.

 

Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.