Profesorul de antreprenoriat


Sa iti placa ceea ce faci. Sa creezi un produs pe care oamenii sa fie dispusi sa il cumpere si sa il foloseasca. Acestea sunt doua dintre cele patru elemente importante care stau la baza unei afaceri de succes, conform lui Larry Farrell, autoritate recunoscuta pe plan international in domeniul antreprenoriatului.

 

Larry Farrell conduce de 25 de ani o companie de consultanta aflata in topul firmelor de profil din lume. In ultimii zece ani, a publicat trei carti despre antreprenoriat. Aflat intr-o scurta vizita in Romania pentru a-si lansa cartea “Cum sa devii antreprenor”, consultantul a acordat un interviu special pentru startups.ro in care a vorbit despre antreprenoriat si importanta primilor pasi in afaceri.

Cerinta numarul unu pentru un antreprenor este sa stie sa faca un produs si sa aiba un interes si cunostinte foarte bune despre acesta”, spune pentru startups.ro Larry Farrell.

Daca stie sa faca asta, spune consultantul, un antreprenor ar putea sa devina bogat. Dar, daca doar sta si se intreaba ce poate sa faca pentru a se imbogati, nu va ajunge nicaieri, pentru ca mai intai trebuie sa fie expert in a realiza ceva.

Multi antreprenori nu se gandesc atat de mult la modalitatile de imbogatire, ci mai mult la ceea ce stiu sa faca. La inceput, ar trebui sa te intrebi: la ce te pricepi? Ce poti sa faci?”, explica Larry Farrell.

El spune ca un antreprenor nu trebuie sa stie totul despre afacerea pe care vrea sa o lanseze, dar trebuie sa stie foarte bine produsul si piata. De asemenea, ar trebui sa aiba si cateva notiuni legate de cash-flow.

De altfel, produsul si piata sunt primele elemente la care un antreprenor ar trebui sa se gandeasca inainte de a lansa o afacere. Dupa asta urmeaza oamenii din echipa cu care va lucra si banii de care va avea nevoie.


Inovatia si resursele umane
Inovatia inseamna sa vrei sa faci un produs care este mai bun sau mai ieftin decat al concurentei. Antreprenorii trebuie sa faca asta, dar trebuie sa se miste si repede. De aceea, noi ii spunem <high speed inovation>”, explica Larry Farrell.

Spre deosebire de angajati, antreprenorii reusesc si sa se motiveze foarte usor, pentru ca cei mai multi fac ceea ce le place.

Atat consecintele pozitive, cat si cele negative sunt foarte puternice in cazul antreprenorilor. Sunt motivati, pentru ca le este teama ca raman fara bani, iar asta ii face sa lucreze mult. Si nu este un lucru rau, pentru ca ei stiu ca daca fac ceva bun, primesc o recompensa buna”, adauga Larry Farrell.

Tocmai pentru ca este foarte important sa iti placa ceea ce faci, consultantul spune ca pe acelasi principiu trebuie sa iti atragi si angajatii in companie. Mai intai, trebuie sa ii faci sa le placa si lor produsul la care lucrezi. Daca nu sunt interesati de ceea ce faci, atunci este o greseala sa ii aduci in afacerea ta.

In al doilea rand, trebuie sa ii tratezi ca pe niste mici antreprenori - managerilor sa le dai actiuni in companie si toti angajatii sa fie platiti in functie de realizari, asa cum este si antreprenorul. Nu ar trebui sa aiba un salariu fix - daca afacerea are o luna buna, sa fie platiti bine, daca este o luna proasta, atunci sa aiba un salariu mai mic.

Nu cred ca este realist sa ai incredere in angajati de la inceput. Cred ca trece in jur de un an sau mai mult, pana cand se ajunge la un nivel de incredere. Dar le poti oferi de la inceput autoritate sa ia anumite decizii, iar aceasta sa creasca in fiecare luna”, explica Larry Farrell.


Portretul unui antreprenor
Dupa cum explica Larry Farrell, diferentele dintre antreprenorii sunt date de cultura in care isi desfasoara activitatea, dar exista patru elemente care ii caracterizeaza pe toti, indiferent de tara din care provin. Iar aceste elemente se afla si in spatele vitezei de crestere a companiilor antreprenoriale.

1. Simtul misiunii
Nu am intalnit nicaieri in lume un antreprenor care sa nu creada ca ceea ce face el nu este important. Antreprenorii iubesc ceea ce fac”, spune Larry Farrel.

2. Produs/clienti
Farrell considera ca acestea sunt doua dintre cele mai importante cuvinte in afaceri. Trebuie sa ai un produs pe care cineva sa vrea sa il cumpere si sa il foloseasca. Daca la scolile de afaceri studentii invata sa fie specialisti in productie, marketing sau finante, un antreprenor trebuie sa fie specialist in toate acestea. El trebuie sa stie sa faca si sa vanda un produs.

3. Inovatie aplicata rapid
Inovatia fara actiune nu valoreaza nimic. Este doar stiinta pura. In lumea afacerilor este nevoie atat de inovatie, cat si de rapiditate in aplicarea acesteia”, explica Larry Farrell.

4. Motivatia
Pe antreprenori nu trebuie sa ii motivezi sa munceasca. Lor le place sa lucreze. Nu trebuie sa mearga la seminarii de motivare. La astfel de cursuri ii trimiti pe manageri, dar antreprenorii sunt incantati de ceea ce fac”, spune Larry Farrel.

Asta se intampla, in primul rand, pentru ca antreprenorii sunt incantati de produsul la care lucreaza. In al doilea rand, ei se confrunta in fiecare saptamana cu consecintele performantelor lor - daca a fost o perioada buna, incaseaza mai multi bani, daca este o perioada proasta, pot sa nu aiba deloc profit.


Importanta antreprenoriatului
La Gala Young Entrepreneur of the Year, organizata saptamana trecuta la Bucuresti in cadrul Global Entrepreneurship Week, Larry Farrel a vorbit despre importanta antreprenoriatului si rolul pe care acesta il joaca inclusiv in marile corporatii.

Un procent de 70% dintre tineri viseaza sa aiba afacerea lor si sunt peste 3 milioane de start-up-uri in lume in fiecare an. Acestea au sanse de reusita pentru ca au la dispozitie piete de nisa si finantari pentru start-up-uri”, a spus Farrel.

Cei care lanseaza un business au nevoie de o piata, de ceva bani si de cunostinte de produs. Nu trebuie sa stapaneasca neaparat notiuni de business sau de management. Trebuie sa stie cum sa faca ceva ce oamenii vor sa cumpere.

Nu banii sunt problema. Pentru cele mai multe start-up-uri, 73% din fondurile necesare in prima faza vin din economiile antreprenorilor. Partea grea este crearea unui produs bun”, a explicat Farrell.

Tocmai de aceea, inainte de a incepe o afacere, orice antreprenor ar trebui sa raspunda la trei intrebari importante: Ce imi place? Ce stiu sa fac? Ce nevoi vad eu pe piata astazi?

Consultantul a spus ca astazi este mult mai usor sa lansezi un start-up cu un produs comercializat pe plan intrenational, decat era in urma cu 50 de ani. Asta pentru ca marile corporatii nu pot face research si produse pentru pietele mici, iar acest lucru este o oportunitate pentru antreprenori. De altfel, Farrel da exemplul investitorilor cu capital de risc din SUA care spun ca astazi exista pe piata mai multi bani decat idei bune.


Durata de viata a unei companii
Orice companie are un ciclu de viata. Exista etapa de start-up, apoi cea de crestere rapida, cea de declin si apoi disparitia. Este un lucru normal si este important ca antreprenorii sa inteleaga asta”, a spus Larry Farrel in cadrul Galei Young Entrepreneur of the Year.

Astfel, daca afacerea ta creste cu 30% pe an timp de 30 de ani, va ajunge o companie gigant, va creste birocratia si va incetini ritmul de dezvoltare. In plus, la 30 de ani de la lansarea afacerii, antreprenorul care a lansat-o si echipa sa initiala vor dori sa se retraga, sa se pensioneze. In general, durata medie de viata a unei companii este de 40 de ani.

Nu am intalnit nicaieri in lume un antreprenor care sa lase in locul lui in companie un alt antreprenor. Toti se inlocuiesc cu un tanar absolvent de MBA. Astfel, compania are doua probleme majore legate de pastrarea ritmului de crestere. Numarul unu, te transformi intr-o birocratie si incetinesti ritmul de dezvoltare. Numarul doi, firma este condusa de un tanar absolvent de MBA care ia decizii pe baza de tabele si grafice”, explica Farrell.

El spune ca diferenta intre magia antreprenoriatului si stiinta managementului este cea intre Disney World si Biblioteca de la Harvard. Trebuie sa fii bun la amandoua. Trebuie sa inveti cum sa conduci, dar daca nu intelegi magia cresterii antreprenoriale, afacerea ta va disparea.


Cristina Alexandru

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate. 


Nu exista comentarii