Proiectul BEPS: o redefinire a principiilor fiscalitatii la nivel global
In timp ce Romania se afla intr-un proces amplu de rescriere a codului fiscal, este de asteptat ca schimbarile sa nu se opreasca aici, intrucat pe plan international exista o initiativa de amploare care va schimba radical modelul de business al companiilor multinationale.
Proiectul BEPS reprezinta o mobilizare fara precedent a tarilor OECD/G20, care inainteaza intr-un ritm alert si care in scurt timp va redefini principiile fiscalitatii in domeniul impozitelor directe, spun reprezentantii Deloitte Romania.
Planul BEPS vizeaza recomandari privind modificari la nivelul tratatelor de evitare a dublei impuneri, legislatiei domestice a statelor, precum si altor instrumente internationale privind schimbul de informatii. Planul de actiune BEPS este o initiativa a tarilor G20 / OECD si reprezinta un set de 15 actiuni menite sa reduca fenomenul de mutare artificiala a profiturilor in jurisdictii in care sistemul fiscal de impozitare este favorabil.
“Contextul in care a aparut aceasta initiativa are aspecte legislative, economice si de etica. Din punct de vedere legislativ, la nivel international, legislatia nu a tinut pasul cu globalizarea, in special in sfera mediului digital. Problema economica este reprezentata de diversele masuri economice unilaterale adoptate de state, in contextul crizei economice, pentru a proteja interesul economic national. Acestea pot conduce la dubla impozitare pentru companiile care desfasoara tranzactii tansfrontaliere. Din punct de vedere etic, prin acces la informatii si globalizare, companiile multinationale dispun de resursele necesare pentru a-si structura activitatile astfel incat sa isi optimizeze intr-un mod legal impozitele platite la nivel de grup”, spune Daniel Petre, Director servicii fiscale, Impozite directe in cadrul Deloitte Romania.
Planul BEPS isi propune corelarea impozitarii profiturilor cu locul unde au fost generate, respectiv locul in care a fost generata valoarea adaugata, evitarea dublei ne-impuneri și transferul artificial al profiturilor in jurisdictii cu impozitare favorabila, consolidarea regulilor in domeniul preturilor de transfer, inclusiv cerintele de documentare si dezvoltarea mecanismelor de solutionare a divergentelor in domeniul fiscal. Acestea se vor realiza prin modificari ale: legislatiilor nationale, conventiei Model OECD de evitare a dublei impuneri si in consecinta a conventiilor bilaterale incheiate intre state, ghidul OECD privind preturile de transfer, dezvoltarea unui nou instrument juridic multilaterial pentru implementarea noilor masuri, la care tarile vor adera voluntar.
"Planul de actiuni BEPS consta intr-un set de 15 actiuni. Acesta nu vizeaza modificarea cotelor de impozitare, ci modalitatea de atribuire/alocare a profiturilor (bazei impozabile) intre jurisdictii. Planul de actiune BEPS include prevederi specifice atat cu privire la pasii ce trebuie urmati in vederea implementarii masurilor, cat si cu privire la termenii de implementare si resursele ce pot fi utilizate in acest sens. Masurile si recomandarile planului de actiuni BEPS au fost dezvoltate printr-un proces de consultare a autoritatilor cu mediul de afaceri (companii si consultanti). Desi nu este membra OECD, Romania ia parte la discutiile privind masurile propuse in cadrul planului de actiuni BEPS. Avand o economie strans legata de economia mondiala si poate chiar dependenta de investitiile straine directe, Romania va fi impactata de masurile propuse de planul de actiuni BEPS. In ceea ce priveste domeniul preturilor de transfer, codul fiscal face referire directa la ghidul OECD privind preturile de transfer si astfel, orice modificare adusa acestuia prin planul de actiuni BEPS va fi preluata implicit in legislatia nationala", spune Ciprian Gavriliu, Director servicii fiscale, Preturi de transfer in cadrul Deloitte Romania
In urma unui studiu efectuat de Deloitte la nivel global, anul acesta, in cadrul a mai mult de 600 de companii multinationale, reiese ca: 90% dintre respondenti anticipeaza ca obligatiile de raportare vor creste substantial ca urmare a implementarii planului de actiuni BEPS si 75% dintre respondenti anticipeaza ca vor fi afectati de dubla impunere, ca urmare a masurilor unilaterale implementate in perioada de tranzitie la masurile recomandate de planul de actiuni BEPS. De asemenea, 96% dintre respondenti sunt de parere ca numarul de inspectii fiscale va creste ca urmare a planului de actiuni BEPS.
Care va fi impactul in Romania in urma implementarii planului de actiuni BEPS?
Ca urmare a modificarilor legislative propuse de planul de actiuni BEPS (atat la nivelul legislatiei nationale, cat si al conventiilor de evitare a dublei impuneri), impactul actiunilor va fi resimtit la nivelul mediului de afaceri, al statului, al autoritatilor fiscale si companiilor multinationale.
"Alocarea profiturilor in functie de locul unde se desfasoara in principal activitatile economice va duce la cresterea bazei impozabile in Romania, in special in ceea ce priveste urmatoarele aspecte: economia digitala si activitati auxiliare, finantare si active intangibile. Profiturile generate de companiile care desfasoara activitate pe teritoriul Romaniei exclusiv prin mijloace digitale, fara prezenta fizica (sediu sau angajati) vor fi impozitate tinand cont de vanzarile generate catre clienti din acel stat. De asemenea, vor fi introduse noi reguli mai stricte de deducere a costurillor de finantare. Remunerarea activelor intangibile ar trebui sa fie corelata cu locul unde se desfasoara activitatile care creeaza valoare adaugata. Astfel, impozitarea se va face in functie de substanta economica, si nu doar de dreptul de proprietate/detinere a activelor necorporale", mentioneaza Daniel Petre.
Ciprian Gavriliu spune ca deciziile de investire intr-un anumit stat se iau pe baza unui cumul de factori (de exemplu, forta de lucru, costuri de productie, piata de desfacere), cel fiscal fiind doar unul dintre ele. Astfel, planul de actiuni BEPS nu va influenta neaparat decizia de a investi in Romania, ci mai degraba ruta prin care se vor realiza investitiile. De asemenea, proiectul BEPS propune masuri si recomandari care sa se aplice in mod unitar in toate statele care vor adera la planul de Actiuni BEPS, si nu doar in Romania, astfel ca noile reglementari nu vor reprezenta un factor diferentiator in luarea deciziilor de investire, comparativ cu altele care adopta masurile propuse de planul de actiuni BEPS. Planul de actiuni BEPS nu vizeaza facilitatile fiscale acordate de state, acestea ramanand in continuare un aspect de politica interna.
Din punct de vedere al autoritatilor fiscale, vor fi introduse noi reguli prin prisma impozitului pe profit, preturi de transfer si impozit cu retinere la sursa in vederea implementarii masurilor propuse de planul de actiuni BEPS. Schimbul de informatii va spori pe doua planuri, respectiv printr-o crestere a transparentei si raportarii de informatii de catre contribuabili catre autoritati fiscale, dar si intre autoritatile fiscale ale diverselor state (de exemplu, publicarea acordurilor de pret in avans, respectiv a solutiilor fiscale emise cu privire la aplicarea anumitor regimuri "preferentiale"’).
Noile informatii de care vor dispune autoritatile fiscale vor genera implicit schimbari in abordarea analizelor de risc a contribuabililor in vederea derularii controalelor fiscale. Atat pentru a analiza noile informatii raportate de contribuabili, dar si pentru a creste capacitatea de colaborare cu alte state pe planul schimbului de informatii, este posibil ca autoritatile fiscale sa resimta nevoia de personal calificat suplimentar, precum si de o imbunatatire a sistemelor informatice care sa permita aceste aspecte.
"Noile reguli implementate in urma planului de actiuni BEPS pot conduce la restructurari ale activitatilor desfasurate de companiile multinationale. Noile reguli vor necesita o analiza a procesului de creare de valoare adaugata in cadrul lantului de companii, alocarii de riscuri si capital, precum si a dezvoltarii si utilizarii de active intangibile", spune Daniel Petre.
Ciprian Gavriliu considera ca noile cerinte de documentare a preturilor de transfer conduc la transparenta sporita, ceea ce va da posibilitatea identificarii de potentiale inconsistente privind politicile de preturi de transfer aplicate in diverse state. Grupurile de companii vor raporta catre autoritatile fiscale ale tuturor statelor in care activeaza informatii cu privire la alocarea veniturilor globale intre jurisdictii, impozitele platite si activitatea economica desfasurata. Astfel, una din consecintele acestei masuri consta in cresterea necesitatii documentarii preturilor de transfer atat din perspectiva volumului, cat si a gradului de detaliere.
"Se vor introduce noi reguli de raportare cu privire la structuri si tranzactii de planificare fiscala <agresiva>. Accentul pe substanta economica a tranzactiilor si pe crearea de valoarea adaugata in cadrul grupurilor de companii va necesita dezvoltarea de politici interne solide, mai ales in scopul implementarii si monitorizarii procedurilor de preturi de transfer", spune Ciprian Gavriliu.
Pentru a raspunde la planul de actiuni BEPS, un CFO/tax manager trebuie sa: identifice actiunile BEPS care vor avea impact asupra companiei sale; masoare impactul modificarilor propuse de planul de actiuni BEPS; prioritizeze importanta actiunilor BEPS; comunice persoanelor interesate (de exemplu, actionari) impactul planului de actiuni BEPS; dezvolte metode de a raspunde la planul de actiuni BEPS.
Spre deosebire de alte initiative ale OECD, planul de actiuni BEPS a evoluat intr-un ritm alert. Calendarul pentru emiterea recomandarilor s-a intins pe parcursul anilor 2014 - 2015 si incepand cu anul 2016 va incepe procesul de tranzitie. Se asteapta ca implementarea efectiva sa inceapa in anul 2018, iar schimbarile asteptate sunt foarte importante pentru mediul de afaceri romanesc.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.