Romania, pe locul 79 intr-un clasament global al adaptabilitatii la schimbare


Elaborat de KPMG in parteneriat cu Oxford Economics, Change Readiness Index - CRI este singurul studiu global de acest tip, conceput pentru a fi utilizat atat de sectorul public, cat si de cel privat, pentru o mai buna fundamentare a deciziilor politice si investitionale.

 

In studiu, 127 tari (inclusiv Romania) au fost evaluate in functie de capacitatea de a se pregati si a raspunde la schimbarile tot mai rapide cauzate de multipli factori, de la calamitati naturale si socuri economice si politice pana la  tendinte pe termen lung, ca de exemplu evolutia demografica si noile tehnologii.

Publicarea CRI are loc intr-un moment in care statele membre ONU se pregatesc sa adopte Obiectivele de Dezvoltare Durabila in luna septembrie, care vor sta la baza elaborarii politicilor in urmatorii 15 ani.

O tendinta relevanta care reiese din studiul CRI de anul acesta este ca tarile care au obtinut un punctaj mai mare pentru economii favorabile incluziunii tind sa aiba un indice de adaptabilitate mai bun, in timp ce dimpotriva, inegalitatea de venituri tinde sa fie asociata cu un nivel redus de adaptabilitate la schimbare. De fapt, cele noua tari cu cel mai mare punctaj pentru o economie favorabila incluziunii ocupa primele 15 locuri ale Indicelui de adaptabilitate la schimbare. Mesajul este foarte clar, si anume ca politicile care promoveaza cresterea favorabila incluziunii pot ajuta tarile sa fie mai bine pregatite pentru a gestiona schimbarile inevitabile”, spune Serban Toader, Senior Partner, KPMG in Romania.
 

Stabilirea nivelului de adaptabilitate la schimbare al unei tari
Pentru a evalua capacitatea de adaptabilitate la schimbare, CRI masoara capabilitatile unei tari in functie de trei piloni:
• Capabilitatea antreprenoriala - mediul de afaceri al unei tari
• Capabilitatea guvernamentala - incluzand aspecte fiscale, de reglementare si de securitate
• Capabilitatea oamenilor si societatii civile - institutiile societatii civile, nivelul de incluziune a cresterii, educatia, sanatatea si accesul la tehnologie

Studiul CRI a fost extins de la 90 de tari incluse in clasamentul din 2013 la 127 tari in 2015.  In 2015, Singapore s-a clasat pe primul loc, ca si in anul 2013, in timp ce tarile nord si vest europene au dominat in primele 20 de locuri din top.

Resurse suplimentare alaturi de profiluri interactive de tara ce permit comparatii intre natiuni, regiuni si nivelul veniturilor sunt disponibile online. la  kpmg.com/changereadiness
 

Rezultatele pentru Romania
Romania ocupa locul 79 dintr-un total de 127 tari participante la studiu. Fata de ultimul sondaj realizat in 2013, Romania si-a imbunatatit punctajul CRI general, care reliefeaza capabilitatile pe trei piloni principali: mediul de afaceri, sectorul guvernamental si oamenii si societatea civila. Romania a obtinut cel mai bun punctaj la capabilitatile oamenilor si societatii civile, desi aceasta este singura mare categorie la care punctajul tarii a scazut comparativ cu studiul precedent.

Desi venitul este un factor declansator important pentru cresterea adaptabilitatii la schimbare, Romania fiind inclusa in categoria tarilor cu venituri medii-superioare (4.086 -12.615 USD), tara este depasita in clasamentul CRI de 13 tari cu venituri medii-inferioare si chiar de cinci tari cu venituri inferioare din Africa. Romania apartine grupului de tari din Europa de Est si Asia Centrala in care s-a clasat pe locul 14 dintr-un numar total de 16 tari, in timp ce Republica Ceha, Ungaria si Slovacia se situeaza pe primele trei pozitii.   

Romania se claseaza pe locul 79 la mediul de afaceri, care reflecta robustetea companiilor si capabilitatile antreprenoriale ale unei tari. Tara noastra sta mai bine la infrastructura tehnologica (locul 50), gradul de deschidere economica (locul 51) si flexibilitatea pietei muncii (locul 61).

Subdivizia din aceasta categorie care reprezinta un motiv de ingrijorare este Inovarea si Cercetarea & Dezvoltarea, la care Romania ocupa locul 109, din cauza slabei finantari si cooperari intre institutele de cercetare si mediul de afaceri.

Romania a inregistrat, de asemenea, un punctaj scazut in privinta mediului de afaceri (locul 95) reflectand astfel dificultatile intampinate in deschiderea unei firme, nivelul de reglementare, legislatia privind drepturile de proprietate si a contractelor, fiscalitatea si protectia investitorilor.  Tara noastra nu a obtinut un punctaj satisfacator nici la sectorul financiar (locul 93), acest indicator masurand in principal eficienta finantarii companiilor si intreprinzatorilor.

Sectorul guvernamental reprezinta pilonul cel mai slab al Romaniei, din perspectiva indicelui de adaptabilitate la schimbare, la care tara se situeaza pe locul 86, in special din cauza slabei planificari strategice a guvernului, dar si din cauza administrarii fiscale si bugetare deficitare.

Romania ocupa o pozitie slaba in clasament si la capacitatea de reactie la schimbarile de mediu si climatice, precum si in privinta sigurantei alimentare si securitatii energetice.

Tara noastra prezinta semne de ameliorare la indici precum birocratia, politici pozitive de reglementare si un cadru macroeconomic mai stabil, la care se situeaza aproape de o pozitie medie in cadrul clasificarii.

Desi punctajul a scazut de la ultimul sondaj, oamenii si societatea civila reprezinta cea mai robusta capabilitate a Romaniei, pentru care ocupa locul 62 in clasament. In consecinta, ar trebui sa ne concentram intr-o mai mare masura asupra dezvoltarii capabilitatilor umane, cu atat mai mult cu cat este nevoie de mult timp pentru ca rezultatele sa devina vizibile in aceasta directie.

Veriga cea mai slaba a Romaniei consta in evolutia demografica, unde s-a clasat pe penultimul loc (locul 126 din 127), din cauza unei rate scazute a fertilitatii si migrarii uriase. Potrivit sondajului, Romania are deficiente in privinta protectiei sociale si capabilitatilor antreprenoriale, din cauza sprijinului redus din partea statutului.

In schimb, Romania se claseaza mai bine la utilizarea tehnologiei, cresterea favorabila incluziunii si sanatate, avand o speranta mare de viata (74,6 ani) si o rata scazuta a mortalitatii infantile.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii