Salariu de antreprenor


Cand lansezi o afacere, trebuie sa te astepti ca cel putin in primele sase luni, chiar un an de activitate, sa te intretii din economiile personale facute anterior si nu din castigurile aduse de noua firma. Situatia poate sa difere in functie de experienta ta profesionala, de domeniul de activitate al companiei si de ritmul de dezvoltare al afacerii.

 

George Butunoiu, Managing Partner la compania de consultanta George Butunoiu, spune pentru startups.ro ca, desi ar trebui, putini dintre antreprenori isi creeaza resurse financiare personale independente de cele ale companiei, atunci cand lanseaza o afacere.

Perioada de timp pana cand antreprenorii vor incepe sa obtina venituri personale din afacere este dificil de stabilit, pentru ca oamenii de afaceri amesteca, de obicei, venitul propriu cu bugetul familiei.

In general, in primele sase luni - un an, antreprenorul se va intretine din rezervele financiare proprii. Aceasta perioada variaza in functie de experienta profesionala a antreprenorului, de aria de activitate a noii firme si de ritmul de dezvoltare al afacerii. De exemplu, antreprenorii care intra in consultanta si au experienta in domeniu pot sa obtina venituri din prima luna. Ei pot chiar sa aiba semnate precontractate inainte de a-si da demisia de la fostul loc de munca.

Mixul intre venitul propriu si cel al companiei se intalneste mai ales in cazul celor aflati la primul business. Ei au mai putine resurse financiare pe care sa le investeasca iar castigurile sunt reinvestite in afacere, pentru a continua activitatea.

Madi Radulescu, Managing Partner la compania de consultanta in resurse umane MMM Consulting, spune ca pe masura ce compania se dezvolta, antreprenorii reinvestesc profitul in functie de evolutia pietei, de comenzi, de nevoile firmei si de taxe. Pentru succesul afacerii, acestia prefera sa nu aiba salariu, astfel incat sa nu plateasca taxe suplimentare.

Antreprenorii isi incep prima afacere cu foarte putine resurse, cu care nu pot face prea multe scenarii sau socoteli aprofundate. Abia de la a doua, a treia afacere, antreprenorii stiu ce calcule sa isi faca si cum sa le realizeze”, spune George Butunoiu.

Astfel, separarea dintre bugetul personal si cel al companiei se face clar abia in momentul cand antreprenorul are suficiente resurse financiare la care sa apeleze.


Dividende versus salariu
Primii bani pe care ii castiga un antreprenor sunt reprezentati, in general, de dividendele din profitul realizat de firma. Suma primita variaza in functie de nivelul dorit de antreprenor si de banii pe care vrea sa reinvesteasca in continuare in afacere. Cand compania obtine venituri lunare stabile, oamenii de afaceri incep sa se gandeasca la propriul salariu.

Ca principiu, nivelul dividendelor este stabilit de Adunarea Generala a actionarilor sau a asociatilor, care aproba bilantul contabil, contul de profit si pierderi si constata existenta sumelor care urmeaza a fi distribuite asociatilor sau actionarilor, sub forma de dividende”, spune pentru startups.ro Serban Paslaru, avocat asociat la casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii. 

In unele situatii, antreprenorii aleg sa aiba un salariu, pentru a putea calcula cu exactitate bugetul firmei. Prefera sa primeasca un salariu si cei care vor sa isi asigure un fond financiar pentru perioada cand nu vor mai putea sau nu vor mai dori sa munceasca.

Cand se calculeaza salariul pe care il ia un antreprenor, se tine cont de planul de afaceri, de bugetul si de cash-flow-ul companiei, de concurenta, precum si de aria in care firma isi vinde produsele. Cand nu poate sa isi sustina propriul salariu, antreprenorul il trece pe locul doi, mai important fiind sa le plateasca pe cele ale angajatilor.

Din momentul in care ai decis sa fii antreprenor si vrei sa iti dezvolti o afacere stabila, veniturile salariatilor sunt mai importante decat ale tale”, spune pentru startups.ro Madi Radulescu.


Cum poti sa fii propriul angajat

Conform prevederilor legale, antreprenorul care este asociat unic al unei societati cu raspundere limitata (n. red. – SRL) poate fi si salariatul acesteia. El va fi incadrat cu contract individual de munca la propria firma si va avea toate drepturile si obligatiile prevazute de legislatia muncii pentru salariati. Situatia se aplica si in conditiile in care asociatul unic este si administratorul firmei.

"Contractul individual de munca incheiat de asociatul unic cu propria societate va fi supus aceluiasi regim juridic ca orice alt contract individual de munca”, spune pentru startups.ro Mihai Anghel, avocat la Tuca Zbarcea & Asociatii.

Daca un SRL are mai multi actionari, fiecare dintre acestia poate fi angajatul firmei. Aceasta situatie este posibila chiar daca nu este formulata in lege, deoarece nici nu exista o interdictie in acest sens.

Ca argument in acest sens pot fi invocate situatiile destul de des intalnite in practica, in care salariatilor societatilor comerciale le sunt puse la dispozitie asa numitele <stock options plans>, pe baza carora acestia pot dobandi actiuni sau parti sociale la societatile la care lucreaza, fara a-si pierde calitatea de angajati”, completeaza Serban Paslaru.

Mihai Anghel mai spune ca prin dobandirea de parti sociale sau actiuni la societatile angajatoare, salariatii in cauza devin implicit asociati, respectiv actionari. 


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii