Sectorul agricol - vanzari si profituri in scadere
Companiile autohtone care activeaza in sectorul cultivarii cerealelor, al plantelor leguminoase si al plantelor producatoare de seminte oleaginoase prezinta cea mai precara situatie a indicatorilor financiari, comparativ cu media inregistrata in Europa Centrala si de Est (ECE).
Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, firmele care au ca domeniu principal de activitate "Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase", cod CAEN 0111, au generat pe parcursul anului 2013 o cifra de afaceri totala de 15,3 miliarde de lei, in scadere cu 7%, comparativ cu anul anterior.
Din totalul de 6.510 de companii active din acest sector, doar 555 inregistreaza o cifra de afaceri anuala mai mare de 1 milion de euro si genereaza aproximativ 72% dintre veniturile inregistrate la nivelul intregului sector, se mentioneaza intr-o analiza realizata de Coface. Restul companiilor, fie au o pondere valorica foarte mica in total cifra de afaceri, fie nu desfasoara nicio activitate.
Jumatate dintre companiile care activeaza in acest sector au raportat o deteriorare a rezultatului net pe parcursul anului 2013, comparativ cu anul anterior, 20% dintre acestea trecand din profit in pierdere.
Astfel, marginea operationala a scazut de la nivelul inregistrat in anul 2012, respectiv 13%, la 9,1% pentru anul 2013. Chiar si in aceste conditii, media inregistrata in ECE pentru sectorul analizat a fost de doar 6,5%, Romania fiind depasita din acest punct de vedere doar de Bulgaria si Cehia.
In acest context, rezultatul net consolidat la nivel sectorial a inregistrat o dinamica descrescatoare, acesta fiind de 6%, comparativ cu 9% raportat pentru anul anterior. Aceasta valoare plaseaza Romania pe locul patru la nivel de pierderi raportat la media regiunii (dupa Croatia, Slovenia si Slovacia).
Aceasta dinamica se inregistreaza pe fondul datoriilor foarte mari contractate de catre firmele autohtone, acestea inregistrand un grad de indatorare total de 66%, comparativ cu media inregistrata pe plan regional de doar 45%. Astfel, companiile din Romania inregistreaza cel mai ridicat grad de indatorare pe plan regional.
"Faptul ca Romania inregistreaza cea mai ridicata pondere din Europa a populatiei active angajate in agricultura, respectiv de 30%, dar in acelasi timp productivitatea medie a sectorului este de trei ori mai mica, confirma necesitatea investitiilor in retehnologizare. Romania are un potential imens in acest sector, avand printre cele mai intinse suprafete de teren agricol, dar care nu este exploatat la maximum din cauza inzestrarii reduse cu mijloace de capital. In ultimii ani, observam o crestere, cu mult peste media regionala, a investitiilor in acest sector, dar care, din cauza modalitatii nesustenabile de finantare nu au un impact vizibil in performanta companiilor, veniturile si profiturile acestora fiind in scadere. Mai mult decat atat, cresterea duratei de colectare a creantelor, cumulata cu o crestere a datoriilor pe termen scurt si deteriorarea lichiditatilor disponibile, amplifica riscul de insolventa in sectorul analizat. Toate acestea plaseaza companiile autohtone care activeaza in acest sector, in topul cu cea mai precara situatie a indicatorilor financiari, comparativ cu media inregistrata in ECE", spune Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.
Cum au evoluat investitiile
Companiile din Romania au inregistrat cel mai ridicat nivel al investitiilor in activele fixe si terenuri, ponderea acestora in totalul activelor fixe fiind de 25%, de doua ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional.
Productivitatea medie in agricultura din Romania este de trei ori mai mica comparativ cu media din Uniunea Europeana. Astfel ca dinamica investitiilor foarte ridicata este justificata de necesitatea de retehnologizare si eficientizare al acestui sector.
Cum s-au finantat companiile
In ciuda investitiilor masive, rezultatele obtinute (profituri si vanzari in scadere), precum si modalitatea nesustenabila de finantare a acestor investitii, genereaza presiuni majore asupra lichiditatilor acestor companii, amplificand riscul de insolventa.
Companiile din sectorul analizat, care activeaza pe plan local, inregistreaza cel mai lent nivel de colectare al creantelor, respectiv de 150 de zile, cu peste 50 de zile mai mult decat media regionala. Astfel, doar companiile din Romania, alaturi de cele din Croatia si Slovenia inregistreaza un ciclu de conversie al banilor cu valori negative, confirmand faptul ca acestea isi platesc furnizorii mai tarziu decat media colectarii creantelor si a rotatiei stocurilor.
Modalitatea nesustenabila de finantare a investitiilor se reflecta asupra situatiei foarte precare de lichiditate, companiile din Romania care activeaza in acest sector raportand un grad de acoperire al datoriilor pe termen scurt prin trezorerie de doar 9%, de doua ori mai putin decat media inregistrata la nivel regional.
Evaluarile de risc realizate de catre Coface Romania pe un esantion reprezentativ pe plan local, indica faptul ca Romania inregistreaza cea mai ridicata pondere a firmelor cu risc de insolventa ridicat si peste medie (75%, comparativ cu media ECE de 54%) precum si a companiilor care efectueaza platile cu intarziere (38%).
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.