Seed Money pentru antreprenori online
Vlad Stan, un antreprenor cu experienta de peste noua ani in online, impreuna cu doi oameni de afaceri din domeniul imobiliar, Victor Anastasiu si Pablo Rodriguez Gonzalez, au lansat aseara in cadrul evenimentului Web-Club un fond de investitii tip seed, pentru finantarea proiectelor si afacerilor online. In 2008, fondul dispune de 500.000 de euro.
Spre deosebire de fondurile de investitii administrate de companiile de management specializate, regulile pe baza carora va functiona proiectul celor trei investitori sunt gandite sa fie mai mult in favoarea antreprenorilor.
“Si eu sunt antreprenor si am cautat la randul meu bani pentru a-mi finanta proiectele. Stiu care sunt problemele oamenilor de afaceri in astfel de situatii”, a spus Vlad Stan in cadrul evenimentului Web-Club organizat de Evensys.
Investitorii au luat decizia lansarii Seed Money in urma cu cateva luni, banii pentru finantarea acestuia provenind din fonduri personale.
“Am lansat Seed Money acum pentru ca avem incredere in piata. Fiecare dintre noi a investit bani pentru lansarea fondului, dar functionam ca o echipa. Toate deciziile sunt luate impreuna”, spune Victor Anastasiu.
Victor Anastasiu si Pablo Rodriguez Gonzalez aveau deja in derulare pe piata din Romania un parteneriat de investitii in domeniul imobiliar si, impreuna cu Vlad Stan, s-au extins spre zona online. Pablo Rodriguez Gonzalez este implicat in investitii imobiliare pe piata din Romania, unde in ultimii doi ani jumatate a cumparat mai multe cladiri de birouri. De asemenea, el face parte dintr-o familie din Spania care detine investitii in domeniul imobliar in valoare de cateva miliarde de euro.
“Pe pietele mature, exista oameni cu experienta in industrie, care au acumulat suficient de multi bani incat sa investeasca singuri in alte proiecte. Noi am facut un <shortcut>, am adus la un loc experienta mea si banii lor”, explica pentru startups.ro Vlad Stan.
Ce ofera fondul de investii
Seed Money este destinat proiectelor de internet aflate in faza de inceput. Fondul ofera finantari cuprinse intre 10.000 de euro si 50.000 de euro. Valoarea investitiei difera in functie de tipul proiectului si de stadiul de dezvoltare al acestuia, iar suma poate fi suplimenata in cazul proiectelor viabile care ar avea nevoie de mai multi bani.
Investitorii nu se vor implica in managementul companiei finantate si vor sa detina maxim 20% din proiect. Daca afacerea va mai avea nevoie de infuzii de capital pe parcurs, antreprenorii primesc sprijin si in a doua runda de finantare. In functie de sumele necesare, banii pot fi oferiti fie tot de Seed Money, fie de un alt finantator.
De asemenea, in afara de bani, investitorii ofera si knowledge, insa doar la cererea antreprenorului.
“Nu oferim knowledge fara sa ni se ceara, pentru ca acesta te poate impiedica sa iti dezvolti viziunea. Consider ca libertatea este cea mai importanta caracteristica a unui antreprenor. Trebuie sa ai libertatea sa fii tu”, spune Vlad Stan.
Ce cauta Seed Money
Fondul ofera finantare proiectelor inovative din Romania, care au legatura cu domeniul online. Sunt cautati antreprenorii cu viziune.
Pana in prezent, au fost purtate deja discutii cu mai multi antreprenori care au proiecte online in diverse stadii de dezvoltare. Investitorii estimeaza ca pana sfarsitul anului vor oferi finantare pentru aproximativ zece proiecte.
“Conditiile nu sunt foarte stricte pentru ca acum noi vrem sa rezolvam o problema - cea a banilor. Vrem sa schimbam ceva in piata. Suntem convinsi ca oferind aceasta solutie vom avea de castigat pe termen lung”, spune Vlad Stan.
Conditiile finantarii
Fondul nu are o durata medie de timp in care sa se implice in companie pana cand obtine nivelul asteptat de profit (nred. de obicei, fondurile de investitii raman intr-o companie timp de doi-trei ani, timp in care astepta un ROI anual de cel putin 20%). Investitorii raman actionari atat cat este necesar ca proiectul sa se dezvolte suficient, indiferent daca este vorba de un an sau de mai multi, astfel exit-ul din companie nu este fortat de un termen-limita.
Totusi, pentru a-si proteja investitia, reprezentantii Seed Money au o politica legata de dividendele companiei in care investesc, iar in contractul de finantare exista si clauze tip “tag-along” si “drag-along”. De exemplu, daca actionarul majoritar gaseste un cumparator pentru companie, actionarul minoritar are dreptul sa fie inclus in tranzactie si sa isi vanda participatiile.
Pentru a reduce birocratia, cei care vor sa aplice pentru finantare, nu trebuie sa prezinte un plan de afaceri standard. In schimb, trebuie sa completeze o cerere unde sa precizeze viziunea pe care o au, resursele de care au nevoie pentru a o atinge si echipa cu care vor sa deruleze proiectul.
Cristina Alexandru
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.