Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Investitia in amenajarea spatiului nu este inclusa in suma initiala, deoarece variaza in functie de suprafata unitatii si de starea initiala a acesteia.
Spatiul minim necesar pentru deschiderea unui restaurant Shanghai in franciza este de 150 mp, din care 40 mp - 50 mp revin bucatariei.
Istvan Szilagyi spune ca recuperarea investitiei initiale intr-o astfel de franciza se realizeaza intr-o perioada de trei pana la cinci ani.
Cifra medie de afaceri care poate fi intregistrata de un restaurant Shanghai intr-un an de functionare este de 150.000 de euro - 200.000 de euro. Principalii factori care pot influenta evolutia cifrei de afaceri tin, in ordinea importantei, de management, de personal si de amplasarea unitatii.
Franciza pentru fast-food
Pentru a deschide un fast-food Shanghai in franciza, orice candidat trebuie sa dispuna de cel putin 18.000 de euro, la care se adauga cheltuielile cu amenajarea spatiului.
Suma initiala include taxa de intrare de 5.000 de euro + TVA, investitia minima necesara pentru utilarea bucatariei de 8.000 de euro, cheltuielile cu implementarea programului informatic de vanzare/gestiune de cel putin 4.000 de euro, precum si cheltuielile cu sistemul de supraveghere de minim 1.000 de euro.
Recuperarea investitiei initiale este estimata la o perioada de doi - trei ani. Potrivit reprezentantului Shanghai, un fast-food poate ajunge la vanzari de 120.000 de euro - 150.000 de euro pe an.
Pentru a deschide un fast-food intr-un spatiu din zona centrala a unui oras, suprafata minima necesar este de 70 mp, din care 40 mp pentru bucatarie. In cazul unei unitati amplasate intr-un mall sau centru comercial, francizatii au nevoie de 50 mp, din care 40 mp vor fi destinati bucatariei.
Franciza pentru catering
La preluarea unei francize Shanghai pentru activitatea de catering, investitia initiala se ridica la circa 16.000 de euro, plus cheltuielile cu amenajarea spatiului.
Din aceasta suma, taxa de intrare in sistemul de franciza este de 5.000 de euro + TVA.
Celelalte cheltuieli sunt legate de utilarea bucatariei, care necesita o investitie minima de 7.000 de euro, implementarea programului informatic de vanzare/gestiune - minim 3.000 de euro, precum si sistemul de supraveghere - minim 1.000 de euro.
Francizatii care opteaza pentru acest tip de afacere isi pot recupera investitia initiala in aproximativ doi - trei ani si pot ajunge la incasari de 120.000 de euro - 150.000 de euro pe an.
Spatiul minim necesar pentru desfasurarea unei activitati de catering in franciza este de 50 mp, din care 40 mp reprezinta spatiul destinat bucatariei. Ca si in cazul primelor doua formate, investitia in amenajarea spatiului depinde de suprafata unitati si de starea initiala a acesteia.
Afacerea Shanghai
“Mancarurile noastre cu specific chinezesc ofera o alternativa celor care doresc sa guste si altceva decat preparate traditionale”, explica reprezentantul Shanghai.
Clientii sunt persoane cu varsta cuprinsa intre 18 ani si 60 de ani, cu venituri medii si peste medie.
“In conditiile actuale de criza economica, clientii sunt mult mai atenti la cum isi cheltuie banii, ies mai rar in oras”, precizeaza Istvan Szilagyi.
El mai spune ca deja au fost luate masuri de contracarare a efectelor crizei, constand intr-o promovare mai intensa a afacerii, dar si o scadere a cheltuielilor.
“Printre altele, am renegociat chiriile, precum si pretul materiilor prime cu furnizorii nostri”, explica directorul de dezvoltare al Shanghai.
Pentru acest an este preconizata o scadere a cifrei de afaceri cu 20% - 25%, fata de anul trecut.
In 2008 cifra de afaceri a crescut cu 20%, comparativ cu anul precedent, principalii factori fiind reprezentati de deschiderea a doua noi unitati. Cifra de afaceri inregistrata de companie in 2007 a fost de un milion de euro, potrivit reprezentantului Shanghai.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Redactor: Oana Caltea
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 13 Iulie 2009 la ora 20.17