Simplificarea fiscalitatii, mai importanta decat nivelul taxelor


Pentru antreprenorii respondenti in cadrul Barometrului antreprenoriatului romanesc realizat de EY Romania, simplificarea fiscalitatii este mai importanta decat scaderea taxelor.

 

Mihaela Matei, Special Projects & Digital Officer, coordonatoarea Barometrului antreprenoriatului romanesc, EY Romania, spune ca, atunci cand se discuta despre taxe, conversatia se concentreaza de cele mai multe ori asupra nivelului acestora. insa, pentru fondatorii de companii, cea mai presanta problema poate fi cea a complexitatii taxelor.

Proprietarii de mici companii din Statele Unite considera nivelul complexitatii taxelor si al costurilor de conformitate un indicator mai bun pentru cat de prietenos este statul cu antreprenorii, decat nivelul in sine al taxelor platite, conform unui sondaj Thumbtack. Potrivit raportului Doing Business al Bancii Mondiale, o firma romaneasca la inceput de drum are nevoie de 159 de ore/an pentru a naviga prin sistemul fiscal. Acest cost reprezinta de fapt o scadere a productivitatii pentru firma respectiva, mentioneaza Mihaela Matei.

Tot in Statele Unite, potrivit Small Business Administration, costurile de conformitate pentru o firma mica sunt cu 206% mai mari decat pentru o firma mare, care dispune de resurse semnificative pentru a se conforma codului fiscal.

Potrivit unui procent de 60% dintre antreprenorii romani care au raspuns in cadrul studiului EY "Antreprenorii vorbesc - Barometrul antreprenoriatului romanesc", simplificarea regulilor fiscale si a reglementarilor referitoare la calcularea obligatiilor fiscale ar avea cel mai semnificativ impact in imbunatatirea mediului fiscal din Romania.

Reducerea fiscalizarii veniturilor companiilor se situeaza (la distanta mare) pe locul al doilea, cu doar 14% dintre optiuni, urmata de dezvoltarea unei agentii guvernamentale care sa asiste afacerile noi in respectarea cerintelor fiscale (11%) si de reducerea fiscalizarii veniturilor persoanelor fizice (6%).

Raspunsurile antreprenorilor indica o crestere a nevoii pentru simplificarea sistemului fiscal, aceasta cerinta crescand in preferintele antreprenorilor respondenti fata de anul trecut, de la 48% la 60%, in timp ce reducerea fiscalizarii veniturilor companiilor a scazut de la 26% la 14%.

Mihaela Matei spune ca una dintre cele mai ieftine solutii pentru a ajuta antreprenorii romani in orientarea in hatisul legislativ, mai ales pentru antreprenorii tineri, sunt resursele online de informare si educare a antreprenorilor in privinta conformarii cerintelor statului roman. Aceste resurse online, ca si un birou unic online pentru infiintarea firmelor, ar simplifica si mai mult procesele de deschidere si administrare a start-up-urilor, lasand mai mult timp la dispozitia asociatilor sa se concentreze asupra definirii produselor si serviciilor oferite, castigarea primilor clienti si optimizarea proceselor de business.

Potrivit raportului Doing Business 2015, presupunand ca toate informatiile necesare infiintarii unei afaceri sunt disponibile fara costuri de timp si fara a apela la consultanti sau la plati neoficiale, in Romania e nevoie de 8 zile, fata de 8,5 zile cu un an inainte, si de realizarea a 5 proceduri pentru deschiderea unei afaceri. Ceea ce plaseaza Romania pe locul 38 din cele 189 de tari analizate.

In Estonia, una dintre cele mai digitalizate societati din Europa si din lume, alegerea si verificarea disponibilitatii numelui pentru noua companie, ca si inregistrarea efectiva a firmei se pot face 100% online. Astfel, crearea noii firme poate dura doar cateva ore si costa 140 de euro.

Mihaela Matei mentioneaza ca in Romania, exista cel putin doua portaluri de tip one stop shop care incearca sa ofere resurse si informatii de business pentru intreprinderile mici si mijlocii si start-up-uri, cu scopul de a simplifica procedurile administrative pentru aceste firme: primul birou unic pentru IMM-uri, immoss.ro si portalul esimplu.ro. Daca in cazul primului, unele sectiuni au fost ultima data actualizate in anul 2011, portalul esimplu.ro ajuta in special cu stiri si noutati din domeniul afacerilor.

Pentru simplificarea fiscalitatii, Mihaela Matei considera ca o alta solutie poate fi o agentie guvernamentala. in anul 2010, in Marea Britanie a fost creata o agentie responsabila cu simplificarea sistemului fiscal: Biroul pentru simplificare fiscala. Aceasta institutie identifica ariile de legislatie fiscala mult prea complexe atat pentru companii, cat si pentru platitorii de taxe persoane fizice. Odata identificate, este obligatia agentiei sa analizeze cum pot fi simplificate aceste prevederi si apoi sa propuna spre adoptare aceste masuri guvernului.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii