Sorin Minea: Fara industrie alimentara vindem in portul Constanta. Ieftin.


Aceasta a fost una din declaratiile facute de vorbitorii invitati la cea de-a patra editie a conferintei “Romanian Agribusiness”, organizata de BusinessMark.

 

Conferinta a constituit un prilej de analiza si dezbatere a situatiei actuale a agriculturii romanesti, reunind factori de decizie si jucatori importanti din domeniul agricol.

Politicile pe care Comisia Europeana a incercat sa le impuna celor 28 de tari au dus la disfunctionalitati, pentru ca sumele alocate pentru diferite proiecte sunt diferentiate. Legat de subventia agricola, vorbim despre niste proiectii de viitor cum ca plata pe suprafata sa fie alocata pentru alte proiecte. in prezent, exista consultari pe aceasta tema. Pentru noi ar trebui sa fie o prioritate subventia pentru fermierii mici si medii, pentru a creste productia interna”, a spus Laurentiu Rebega, Europarlamentar, Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala, Parlamentul European.

Adrian Pintea, Director General, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, a vorbit despre platile facute de APIA si despre problemele sectorului.

In ceea ce priveste bugetul, se adauga cinci miliarde de euro sub forma de subventii de la bugetul de stat atat pentru sectorul vegetal, cat si pentru cel zootehnic. Referitor la campania 2015, aceasta a fost atipica, dar si cu multe dificultati. in ceea ce priveste FEADR, fondul alocat este de 59 miliarde de euro din care s-au efectuat plati in valoare de 91,57%. Exercitiul financiar se incheie la 17 octombrie, zi pana in care speram sa facem plati care sa depaseasca 95%”, a spus Adrian Pintea.

El a mentionat ca foarte multe probleme exista din cauza lipsei de cadastru si din cauza ca bazele de date nu sunt interconectate. APIA absoarbe intre 95% si 100% dintre fondurile alocate pe baza legislatiei. Este o institutie foarte mare care ar functiona mult mai bine daca aceste baze de date ar fi interconectate. APIA gestioneaza 89 de scheme de plata.

Laurentiu Baciu, Presedinte, LAPAR, a atras atentia asupra problemelor din sistem generate de politicile europene.

Referitor la politicile europene, nu ne-a consultat nimeni despre ceea ce este necesar in industrie. Din contra, ne trezim cu decizii care dau peste cap totul. Referitor la APIA, sper sa nu mai dam banii pe apa sambetei. Anul asta s-au dat subventii care depasesc de doua-trei ori recolta produsa. Ati observat cumva ca au crescut suprafetele agricole ale acelor ferme? Nu am probleme cu colegii de breasla, dar sa iei subventie de trei ori cat produci este incredibil. Nici nu mai trebuie sa lucreze pamantul pentru a avea bani”, a spus Laurentiu Baciu.

In completarea acestei afirmatii, Nicusor Serban, Proprietar, Agroserv Mariuta, a mentionat ca scopul a fost pentru comasare, dar rezultatul este decomasare.

Cel care ia mai multi bani se duce si ia terenul de la alti proprietari in arenda pentru ca el primeste mai multi bani de la APIA si nu pentru ca este mai performant. S-a ajuns la distrugerea muncii celor care au incercat sa faca agricultura sustenabila in toti acesti ani”, a explicat Nicusor Serban.

O alta problema semnalata de Proprietarul Agroserv Mariuta este legata de lipsa de personal.

Avem probleme cu personalul in sectorul agricol. Este foarte greu sa gasim tineri interesati de agricultura, dar mai ales de personal specializat in acest domeniu. Acest lucru ne trage in jos in competitia cu fermerii din alte tari din Europa pentru ca suntem pe aceeasi piata. in continuare Romania va vinde la preturi mici. Este firesc, avand in vedere ca Romania nu are consumatori interni pentru productia vegetala. Cu exceptia sectorului de panificatie nu avem consumatori interni”, a spus Nicusor Serban.

Sorin Minea, Presedinte Angst, Presedinte Romalimenta, a descris situatia in care se gaseste industria alimentara romaneasca.

Procesare exista in Romania. De ce nu se cumpara materie prima din Romania? Industria alimentara din Romania s-a nascut in 1990. A mers mai departe fara a avea o legislatie. De atunci, singura masura buna a fost scaderea TVA. Domeniul este impartit in doua: agricultori si industria alimentara. Este normal, asa este peste tot in Uniunea Europeana si toata lumea vrea sa faca profit. Agricultura beneficiaza de subventii asa cum sunt ele. Industria alimentara si procesatorii <beneficiaza> de amenzi de la ANPC, ANSVSA etc.”, a spus Sorin Minea.

El si-a exprimat opinia si despre etichetarea produselor romanesti la raft mentionand ca etichetarea produselor romanesti la raft nu va aduce profit jucatorilor de pe plan local.

Populismul va dauna procestorilor romani, nu ii va ajuta, pentru ca Romania incearca sa-si castige consumatorii din piata interna, in timp ce companiile din UE fac business in Romania. Ar trebui sa fim si noi pe rafturile magazinelor din UE. Fara industrie alimentara vindem in portul Constanta. Ieftin”, a mai spus Sorin Minea.

Mihaela Ispas, Senior Associate, PeliFilip, a vorbit despre modificarile legislative din domeniul agriculturii ecologice, modificari din ordinul MADR 895/2016.

Prin noul Ordin, MADR deleaga actiunile de control unor mecanisme de control. Pentru aprobarea organismelor de control fata de vechiul ordin, documentele se pot depune in copie simpla. Alte noutati au ca scop stabilirea unei anumite transparente a organismelor de control. Acestea au obligatia de a afisa pe site taxele aplicate operatorilor”, a explicat Mihaela Ispas.

Dana Zachi, sef Serviciu Control Intern, Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR – IFN SA, a vorbit despre valoarea comisionului pentru garantare.

Toata lumea se plange de comisioanele pentru garantare. Acestea sunt insa stabilite de Comisia Europeana. Noi am facut lobby pentru fermieri in sensul reducerii acestor comisioane pentru ca ele au fost stabilite in 2008 cand toata lumea era in plina criza. Acum bancile dau credite mult mai usor cu dobanzi de 2%, de aceea comisionul de garantare de 3,8% este foarte mare si nepotrivit”, a spus Dana Zachi.

Roland Toma, Consultant Fonduri Europene, Wise Finance Solutions, a vorbit despre motivul pentru care multe afaceri bazate pe fonduri europene nu au supravietuit.

Vin multi clienti care spun: am auzit ca se dau niste bani, vreau si eu. Proiectele europene nu-ti baga bani in buzunar, ci iti dau niste timp in avans in fata concurentei. Aceste proiecte trebuie sa se traduca in afaceri care vin in intampinarea unei nevoi. Altfel, nu vor fi sustenabile si nu vor avea success si continuitate”, a declarat Roland Toma.

Sumele alocate prin PNDR 2014 - 2020 se ridica la 9,85 miliarde de euro.
 

startups.ro a sprijinit evenimentul in calitate de partener media.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii