Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Chiriile difera insa foarte mult de la un spatiu la altul, in functie de cat de repede doreste proprietarul sa il inchirieze. Astfel, in aceeasi zona, pot fi diferente de chirie destul de mari de la spatiu la spatiu”, precizeaza Georgiana Andrei.

Luiza Moraru completeaza ca, in functie de zona, de raportul dintre cererea si oferta din respectiva zona comerciala si de suprafata inchiriata, un chirias poate negocia o chirie mai mica fata de pretul de listare si poate obtine intre una si pana la trei luni de chirie gratuita.

Georgiana Andrei adauga faptul ca rata de disponibilitate in zona Bulevardului Magheru - Calea Victoriei - Calea Dorobanti din Bucuresti este in jur de 7%, crescand spre periferie.

Conditiile de inchiriere in mall-uri
In prezent, chiria si conditiile de inchiriere din mall-uri depind mult de centrul comercial, de tipul de chirias (chirias ancora, chirias din zona restaurantelor sau de divertisment) si de spatiul vacant disponibil.

Astfel, printre facilitatile acordate viitorului locatar, unii dintre proprietari de mall-uri ofera spatiile spre inchiriere deja amenajate sau, daca spatiul este <la rosu>, participa la amenajarea lui. In plus, unii proprietari accepta ca pentru sase luni sau un an sa renegocieze un alt nivel al chiriei, iar, dupa aceasta perioada, sa rediscute valoarea chiriei.

In general, proprietarii de centre sunt dispusi la negocieri, in special cu acei chiriasi care si-au dovedit siguranta si rezistenta comerciala si financiara, cu acei chiriasi care sunt dispusi sa semneze contracte mai lungi de cinci ani si cu acei chiriasi care aduc plus-valoare intregului centru”, spune Luiza Moraru.

Georgiana Andrei precizeaza ca astfel de oferte au fost facute mai mult de proprietarii de centre comerciale din tara decat de cei din Bucuresti.

Estera Enache adauga faptul ca, in centrele comerciale din Bucuresti, chiriile pentru spatiile vacante au fost reduse cu 15% - 30%, in functie de amplasarea proiectului in cadrul orasului.

"Pentru trimestru patru, 2009, chiria prime pentru centrele comerciale din Bucuresti a fost cotata la 50 de euro/mp/luna, cifra constanta fata de trimestrul anterior. In trimestrul intai al anului 2009, chiria prime a fost cotata la 60 de euro/mp/luna, deci scaderea chiriei prime a fost de aproximativ 17%. Nu asteptam reduceri substantiale ale chiriei pentru 2010, cel mai probabil o chirie constanta cu cea inregistrata in trimestrul patru 2009", spune Luiza Moraru.

Costin Blidaru mentioneaza ca pentru un spatiu foart bun, de aproximativ 100 mp in cele mai de succes mall-uri din Bucuresti se plateste intre 70 de euro - 85 de euro/mp si estimeaza ca aceste chirii vor stagna in majoritatea cazurilor pana la sfarsitul anului, singurele exceptii putand fi proiectele ale caror rezultate vor continua sa fie pe o panta descendenta in acest an.

Chiria poate fi si o combinatie intre un nivel minim pe metru patrat si un procent din cifra de afaceri a respectivei unitati de retail.

Costin Blideanu subliniaza ca proiectele de centre comerciale care nu au succes pot ajunge sa accepte doar plata unei chirii procentuale din cifra de afaceri.

La inchirierea unui spatiu, unii dintre proprietarii de centre comerciale continua sa ceara scrisoarea de garantie bancara, care acopera chiria si cheltuielile pe trei luni.

Costurile cu administrarea spatiilor comune din mall-uri variaza intre 3,5 euro si 10 euro/mp/luna, in toata tara, in functie de centrul comercial.

"Sumele au ramas constante deoarece utilitatile si taxele pe proprietate, doua dintre cele mai importante componente, sunt la celasi nivel sau chiar au crescut comparativ cu anul trecut", explica Costin Blideanu.

Perioada de inchiriere
Perioada pe care se semneaza contractele variaza, atat pentru spatiile stradale, cat si pentru centrele comerciale, in medie, intre trei si cinci ani, in functie de marimea spatiului inchiriat, dar se poate ajunge pana la 15 ani, pentru hipermarketuri sau chiriasii ancora.

Contextul actual a avut un impact si asupra termenului de inchiriere, astfel proprietarii devenind flexibili la acest aspect, mergand pe contracte  cu termen mai scurt, de unul - doi ani”, mentioneaza Estera Enache.

Georgiana Andrei precizeaza ca in conditiile scaderii puternice a chiriilor, in unele cazuri proprietarii prefera sa semneze pe perioade mai scurte, insa la determinarea perioadei minime trebuie luata in calcul amortizarea investitiei pe care chiriasul trebuie sa o faca in spatiu.

Suprafata disponibila pe piata
In Romania sunt 1,3 milioane mp de spatii in centrele comerciale moderne, cu  aproximativ 260.000  mp mai mult decat anul trecut, conform unui studiu Jones Lang LaSalle.

In acest an, in Romania vor mai fi inaugurati 240.000 mp de spatii de retail, reprezentand cinci proiecte si doua extinderi, potrivit aceluiasi studiu.

"Ca o consecinta directa a incetinirii expansiunii retailerilor, inchiderii de magazine si a cererilor de inchiriere reduse, gradul de disponibilitate a crescut in Bucuresti, insa intr-o masura mai mica in comparatie cu orasele de provincie. Un impact major in Capitala s-a resimtit in cazul proiectelor nou livrate, situate la periferie. Disponibilitatea in centrele comerciale mature din Bucuresti, ramane inca limitata”, spune Estera Enache.

Georgiana Andrei mentioneaza ca mall-urile livrate de mai mult timp, cu un istoric pe piata, au un grad de ocupare mai mare, in timp ce cele livrate anul trecut, care nu au avut timp sa ajunga la maturitate, au un grad de ocupare mai redus, in unele situatii, putand ajunge si pana la 50%.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Retailerii de produse de lux, bancile si farmaciile prefera spatiile stradale.
Comerciantii care vor sa se mute trebuie sa ia in calcul veniturile aduse de magazinul existent si cheltuielile genereate de acesta, costurile suplimentare aduse si posibilitatile de relansare a afacerii.
Consultantii imobiliari estimeaza ca, in prezent, chiriile pentru spatiile stradale din Bucuresti sunt cu 20% - 50% mai mici fata de anul trecut, cele mai mari scaderi fiind la periferia orasului.
In prezent, chiria si conditiile de inchiriere din mall-uri depind mult de centrul comercial, de tipul de chirias (chirias ancora, chirias din zona restaurantelor sau de divertisment) si de spatiul vacant disponibil.
In acest an, in Romania vor mai fi inaugurati 240.000 mp de spatii comerciale, reprezentand cinci proiecte noi si doua extinderi, potrivit unui studiu Jones Lang LaSalle.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.