Trei companii din Romania selectate in “Deloitte Technology Fast 50”
O a patra companie romaneasca a primit o distinctie speciala pentru “Most Disruptive Innovation”.
Clasamentul “Deloitte Technology Fast 50” ierarhizeaza companiile din sectorul tehnologiei, din Europa Centrala, pe baza cresterii veniturilor pe o perioada de patru ani. Editia de anul acesta a clasamentului cuprinde firme din 11 tari, se mentioneaza intr-un comunicat de presa.
Pentru companiile de tehnologie prezente in clasament cresterea medie a atins recordul de 1.127% in perioada dintre anii 2013 si 2016. Potrivit reprezentantilor Deloitte, acesta este al doilea an consecutiv in care cresterea medie este de peste 1.000%.
Prima pozitie in clasamentul Fast 50 de anul acesta ii revine companiei de rezervari online a transportului aerian din Cehia, Kiwi.com, cu o crestere a veniturilor in ultimii patru ani de 7.145%. Kiwi.com a ocupat anul trecut locul cinci la categoria Rising Stars sub numele de Skypicker.com, ceea ce indica faptul ca obiectivul sau de a deveni lider mondial in turismul online este realizabil.
Imediat dupa Kiwi.com se gaseste castigatorul de anul trecut al categoriei Rising Stars, compania de tehnologie Deeper, din Lituania, in timp ce pe locul trei se gaseste compania Prusa Research din Republica Ceha.
Toate cele cinci companii aflate in fruntea clasamentului sunt ocupate de noi aparitii in top, toate fiind companii din categoria Rising Stars de anul trecut.
Cu 39 de companii in top, sectorul solutiilor de IT&Digital domina editia de anul acesta a clasamentului. Zece companii din industria internetului, Media si Telecom au intrat in clasament si doar una din tehnologii curate & energie. In clasament nu este prezenta nicio companie din sectorul biotehnologiei, nanotech si medtech.
Clasamentul Deloitte Fast 50 in Romania
La editia de anul acesta au intrat in competitie 43 de companii din Romania, trei dintre ele intrand in clasamentul Fast 50.
Cea mai mare rata de crestere a veniturilor a fost inregistrata de Trencadis din Baia Mare, cu crestere a veniturilor in ultimii patru ani de 710%. Aflata pentru a doua oara in clasamentul Fast 50, in urcare pe locul 19 fata de locul 40 ocupat anul trecut, Trencadis este o companie de sisteme integrate al carei obiectiv principal este acela de a optimiza si a inova solutiile destinate interactiunii dintre cetateni si institutiile statului.
Compania timisoreana Qualteh, aflata pentru prima data in clasamentul Fast 50, se plaseaza direct pe locul 39, cu o rata de crestere de 388%. Qualteh construieste solutii de dezvoltare si adaptare pentru companii inovatoare si solutii de software mobile.
Tremend, o companie de software din Bucuresti cu peste 11 ani de experienta, se situeaza pe locul 47, cu o rata de crestere de 324%. Pentru a doua oara in clasamentul Fast 50, Tremend este specializata in livrarea de solutii complexe de software, incorporand tehnologii avansate destinate unor clienti variati, de la start-up-uri americane la multinationale din peste 15 tari, situate pe trei continente.
UiPath, furnizor de solutii de automatizare robotizata a proceselor, devine primul business care castiga o distinctie speciala pentru Most Disruptive Innovation.
Premiul recunoaste acele afaceri care sunt pionieri in domeniul lor de activitate. Fondata in anul 2015 si operand mai mult la nivel international, UiPath isi propune sa schimbe lumea cu ajutorul proceselor automatizate si sa usureze astfel munca oamenilor, permitandu-le sa se concentreze mai mult pe partea creativa a muncii.
“Companiile din sectorul IT din Romania s-au regasit mereu printre performerii clasamentului Fast 50 si ma bucur ca nici anul acesta nu fac exceptie. As dori sa ii felicit pe cei care au demonstrat performanta anul acesta, companii tinere nascute in aceasta noua economie. De 18 ani, Deloitte urmareste antreprenorii in dezvoltarea lor, de la companii tinere pe care le sprijinim sa se dezvolte, pana la afaceri mature, prea mari pentru un clasament ca Fast 50, dar cu care colaboram in continuare”, spune Alina Mirea (foto), Partener Deloitte Romania si coordonatoarea locala a programului.
Clasamentul companiilor din categoria Rising Stars
Categoria Rising Stars reprezinta acele afaceri tinere, cu o crestere atat de puternica incat este posibil sa se regaseasca in topul Fast 50 in anii urmatori. Faptul ca primele cinci pozitii din clasamentul Fast 50 din 2017 au fost in clasamentul Rising Stars in anii anteriori dovedeste valoarea acestei abordari. Anul acesta, castigatoarea categoriei Rising Stars este compania lituaniana CGTrader, cu o rata de crestere in ultimii trei ani de 3.329%.
Categoria Big Five este dedicata companiilor mari, a caror scala nu le permite sa concureze cu organizatii mai mici in topul Fast 50 din punct de vedere al cresterii. Castigatorul de anul acesta este vanzatorul online de produse de moda din Cehia, ZOOT, cu o rata de crestere de 820% in ultimii patru ani.
Dadanco Europe, inovatorul in incalzire, ventilatie si aer conditionat din Serbia a castigat anul acesta premiul pentru Most Disruptive Innovation.
Anul acesta, companii din 11 tari central si est europene se regasesc in clasamentul Fast 50: Polonia (19 companii), Croatia (8), Lituania (6), Republica Ceha (5), Romania (3), Bulgaria, Ungaria si Slovacia (fiecare cate 2), precum si Bosnia & Hertegovina, Estonia si Letonia (fiecare cu cate o companie).
Pentru a fi considerate eligibile pentru topul Fast 50 din Europa Centrala, companiile trebuie sa indeplineasca o serie de criterii:
• Venituri anuale de cel putin 50.000 euro in fiecare an, intre 2013 si 2016
• Sediu intr-o tara din Europa Centrala (Albania, Bulgaria, Bosnia & Hertegovina, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia sau Slovenia)
• Sa dezvolte/sa produca tehnologii patentate care contribuie semnificativ la veniturile companiei;
• Sa aiba o structura a actionariatului care exclude subsidiarele detinute majoritar de entitati strategice.
Mai multe informatii despre criteriile de eligibilitate si clasament sunt disponibile aici.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.