Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Mihai Pop spune ca atunci cand cumperi o afacere nu cumperi si datoriile asociate si asta face ca pretul sa fie mai mare fata de o tranzactie cu o firma unde proprietarul nu primeste valoare pentru datoriile facute. Astfel, in cazul evaluarii pentru vanzarea companiei, datoriile se scad din valoare totala. Rezultatul este considerat a fi valoarea firmei. In cazul in care se vinde doar afacerea, nu se mai face aceasta diferenta.  

O alta diferenta este data de faptul ca o afacere separata de companie are un risc mai mare, precum si un cost cu inglobarea ei intr-o noua firma. Mihai Pop spune ca acest fapt diminueaza pretul oferit si mai are si niste costuri umane suplimentare la nivelul cumparatorului, ceea ce face mai putin probabil o astfel de tranzactie.

Vanzatorul va trebui sa ia in calcul si ca pretul vanzarii se taxeaza cu impozit pe profit de 16% in cazul vanzarii de bunuri.

 

Avantajele tranzactiilor tip asset
Pentru cumparator, avantajele unei tranzactii tip asset sunt legate de limitarea unor riscuri precum litigiile sau taxele. Insa, Mihaela Moise spune ca anumite riscuri fiscale, de mediu, spre exemplu, pot urma activele cumparate chiar si daca tranzactia prevede numai vanzarea bunurilor.

Asset deal (vanzarea bunurilor) poate fi mai avantajoasa pentru cumparator si din perspectiva finantarii, intrucat evita limitarile impuse de regulile corporative privind financial assistance”, explica pentru startups.ro Madalina Mincu, avocat colaborator la casa de avocatura Schoenherr si Asociatii.

Ea adauga faptul ca, spre deosebire de share deal, in cazul caruia cumparatorul “mosteneste” toate datoriile societatii transferate, un asset deal protejeaza cumparatorul fata de aceste datorii, ceea ce sporeste atractivitatea acestei structuri pentru cumparator.

Pentru vanzator, o tranzactie tip asset ii da o raspundere contractuala mai scazuta decat daca ar vinde toata compania. Madalina Mincu detaliaza ca vanzatorul ar avea obligatii la mai garantii mai putine, raportate doar la activele care fac obiectul transferului, spre deosebire de asumarea unui set complet de garantii pentru toate aspectele tinand de existenta si functionarea companiei.

 

Dezavantajele tranzactiilor tip asset
O problema pentru cumparator este faptul ca licentele, permisele, autorizatiile, diversele acreditari, nu pot fi transferate automat, ceea ce poate intarzia realuarea activitatii. Anca Danilescu spune ca trebuie sa fie analizate cu atentie contractele incheiate cu tertii - furnizori, clienti etc. - pentru a se vedea care este procedura necesara preluarii acestora de catre cumparator, pentru ca nici transferul acestora nu se face automat.

Optiunea unui cumparator in favoarea unei structuri de asset deal trebuie sa ia in calcul si riscul unei posibile stari de insolventa a societatii vanzatoare”, detaliaza Madalina Mincu.

Motivul este acela ca legislatia insolventei permite administratorului judiciar sa introduca actiuni in anularea actelor incheiate in cei trei ani anterior declararii insolventei.

In cazul tranzactiilor de tip asset din domeniul serviciilor, dezavantajul este ca in majoritatea cazurilor cumparatorul va trebui sa respecte procedura prevazuta de lege cu privire la transferul salariatilor fostului angajator de la care se preia activitatea.

Aceasta procedura se poate dovedi adesea anevoioasa si dezavantajanta pentru un achizitor care dispune deja de propriile resurse umane pentru desfasurarea activitatii preluate, neavand nevoie de forta de munca suplimentara”, completeaza Anca Danilescu.

Pentru vanzator, dezavantajul este ca pastreaza integral obligatiile firmei ale carui bunuri sunt vandute si poate sa fie obligat sa solcicite acordul creditorilor inainte de vanzare.


Avantajele vanzarii companiei
Vanzarea firmei il elibereaza pe vanzator de orice obligatie fata de aceasta. Insa, Madalina Mincu spune ca acest lucru nu trebuie privit ca un avantaj absolut pentru vanzator intrucat, odata cu vanzarea companiei, este de asteptat ca vanzatorul sa fie obligat sa isi asume un set complet de garantii si sa ramana raspunzator pentru acestea fata de cumparator pentru o perioada de cel putin doi ani

In cazul cumparatorului, avanatjul unei astfel de tranzactii ar fi ca poate deduce din punct de vedere fiscal impozitul din instrainarea actiunilor si partilor sociale, pana la eliminarea completa a impozitului de profit.

 

Dezavantajele vanzarii companiei
Vanzarea unei firme reprezinta un proces mai elaborat decat vanzarea de tip asset.

Un dezavantaj al vanzarii unei firme este acela ca este un proces mai elaborat decat cel al unei vanzari de bunuri. Madalina Mincu spune tranzactia unei companii presupune si o analiza de due-diligence bine fundamentata in fazele preliminare, negocieri mai lungi si are drept efect obligarea vanzatorului la garantii extinse, pentru toate aspectele considerate de interes pentru comparator.

Madalina Micu spune ca probleme pot sa apara si daca firma este in insolventa. Asta pentru ca poate sa apara o situatie de raspundere solidara a cumparatorului cu firma achizitionata, in conditiile reglementate de Codul de Procedura Fiscala.

In aceasta situatie, raspunderea solidara va putea fi evitata de catre cumparator prin coordonarea adecvata a conduitei sale post deal”, sfatuieste avocatul asociat de la Schoenherr si Asociatii.

 

Care sunt implicatiile fiscale
Din punct de vedere fiscal, Mihaela Moise spune ca daca se vinde o linie de afaceri (activitate intr-un asset deal) dispar din bilantul societatii activele si pasivele legate de acea afacere (de exemplu, mijloace fixe, stocuri, clienti, furnizori) si apare un profit sau o pierdere din vanzarea activelor si o crestere trezorerie. Daca se vinde toata compania, nu se va schimba  nimic in bilantul acesteia, ci doar actionarii, tranzactia fiind realizata la nivelul actionarilor.

Madalina Mincu atrage atentia ca in cazul unui transfer partial al activelor unor firme, va trebui acordata o atentie deosebita definirii activelor ca afacere de sine - statatoare, intrucat numai transferul unei afaceri si nu al activelor luate individual se bucura de avantajul evitarii incidentei TVA-ului.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.