Afacere cu mancare sanatoasa
Desi a absolvit Facultatea de Electronica si Telecomunicatii a Universitatii Bucuresti, Dan Mihai Iosif nu a profesat niciodata ca electronist. A lucrat in marketing si vanzari in cadrul mai multor multinationale iar acum este antreprenor. Recent, el a lansat in Bucuresti prima companie de catering specializata pe mancarea preparata intr-un mod sanatos.
Afacerea cu mancare preparata intr-un mod sanatos, dupa retete personale si cu ingrediente organice, isi are originile in experienta personala de acum cinci ani prin care a trecut Dan Mihai Iosif.
“Am inceput sa fiu interesat de acest concept acum cinci ani, pentru ca aveam probleme de sanatate si 40 de kilograme in plus. M-am documentat si am inceput sa gatesc pe baza retetelor gasite. Intre timp, am slabit, dar am dorit sa mananc in continuare sanatos”, povesteste pentru startups.ro, Dan Mihai Iosif.
Deoarece nu a gasit un loc unde sa consume astfel de preparate, Iosif si-a dat seama ca aceasta ar putea fi o buna idee de afaceri, in conditiile in care mai exista si alte persoane care isi doresc o alimentatie sanatoasa. Asa ca, in urma cu trei luni, antreprenorul a lansat Finesse Catering.
Aceasta nu este singura companie in care omul de afaceri este implicat. Impreuna cu alti parteneri de business si cu sotia sa, de profesie medic stomatolog, Dan Mihai Iosif este actionar al clinicilor de stomatologie Finesse Dent din Bucuresti.
Conceptul
Cand vorbeste despre conceptul afacerii sale de catering, Iosif spune ca acesta nu se bazeaza doar pe provenienta ingredientelor, ci pe modul in care sunt preparate.
“Degeaba folosesti carne de pui crescut ecologic, daca o gatesti sub forma de snitel – mancarea nu va fi sanatoasa. Modul in care se prepara hrana conteaza in proportie de 70%. Provenienta eco sau nu a produselor are o importanta de 30% in rezultatul final”, explica Dan Mihai Iosif.
Pentru a-si asigura ingrediente proaspete si de provenienta organica, legumele si salatele utilizate sunt, in cea mai mare parte, cultivate in serele companiei.
In acest moment, firma livreaza comenzi doar intr-o zona restransa din Capitala si are o echipa de 23 de angajati si sapte scutere. Livrarile din afara ariei de acoperire pot fi facute doar pe baza de abonament, dar, deocamdata nu a fost cumparat niciunul.
Cu trei persoane care preiau comenzile, Finesse Catering a strans in cele trei trei luni de la lansare o baza de date de peste 1.500 de clienti, cei mai multi fiind clienti repetitivi. Aproximativ 70% din clientii de pana acum au comandat mancare la birou. De asemenea, compania a asigurat si cateringul pentru o serie de evenimente.
Datele financiare
Investitia pentru lansarea afacerii s-a ridicat la 100.000 de euro, bani ce au fost utilizati pentru chirie, amenajari, aparatura, autorizatii, salarii etc.
“Neavand experienta in acest domeniu, estimarile initiale au fost mult mai mici decat sumele la care am ajuns in final”, spune Dan Mihai Iosif.
In prezent, compania a ajuns la o cifra de afaceri de 30.000 de euro pe luna. Antreprenorul estimeaza o crestere continua pana la sfarsitul anului, astfel incat cifra de afaceri pentru primul an de activitate sa se apropie de un milion de euro.
“De companie de ocupa un director general. Eu am venit cu finantarea, cu ideea, conceptul, retetele, dar vreau ca gradul meu de implicare in afacere sa fie doar in zona de imagine si promovare”, spune Dan Mihai Iosif.
In noua companie, familia Iosif detine ponderea majoritara a pachetului de actiuni, restul fiind impartit intre ceilalti asociati cu care sunt parteneri si in reteaua de cabinete stomatologice.
Dificultatile
Prima problema cu care s-a confruntat managerul Finesse Catering a fost legata de corelarea capacitatii de productie cu cererea venita din piata.
“Estimarea facuta initial a fost total depasita. Am avut mari probleme. In primele zile, am ajuns sa livram comenzi cu o intarziere de doua - trei ore. Mi-am dat seama imediat ca mai trebuie cumparate scutere pe langa cele trei pe care le aveam deja, dar pana cand au sosit celelalte, au mai trecut doua saptamani”, spune Dan Mihai Iosif.
Pe de alta parte, onorarea comenzilor le-a creat dificultati angajatilor Finesse Catering. Modul in care se succed comenzile de-a lungul unei zile este foarte important in acest domeniu. Daca se succed intr-un interval scurt, sunt foarte greu de onorat.
O alta problema cu care s-a confruntat afacerea a fost legata de gasirea unor noi angajati pentru extinedrea echipei, ceea ce a fost destul de dificil.
Extinderea
In ceea ce priveste dezvoltarea afacerii, antreprenorul spune ca a primit cereri de acordare de franciza pentru acest concept, dar, momentan nu este pregatit pentru acest pas.
“In viitor este foarte posibil sa apelez la extinderea prin franciza. Acum este inca prematur sa ma gandesc la acest lucru”, spune Dan Mihai Iosif.
Pe de alta parte, compania are deja in plan dezvoltarea la nivelul intregului Bucuresti. Daca aceasta se va baza pe fondurile proprii, este foarte posibil ca intr-un an Finesse Catering sa poata acoperi toata Capitala.
Redactor: Andreea Marinas
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.