Afacere cu scaunele pictate manual


Sorina Diaconu si Eva Catalin au inceput sa vanda scaunele pictate manual in urma cu un an si jumatate. Intre timp, proiectul lansat ca un hobby in timpul liber a inceput sa sa dezvolte. Acum, cele doua partenere de afaceri se gandesc deja la deschiderea unui magazin propriu in centrul istoric din Bucuresti si la exportul produselor in afara tarii.

 

In urma cu un an si jumatate, Sorina Diaconu a observat pe holul unui bloc de pensionari din Bucuresti un scaunel din lemn asemanator cu cele folosite pe prispa caselor de la tara. Sorina s-a gandit ca, vopsit in culori vesele, acesta ar putea sa fie un obiect frumos de mic mobilier. Tot in acea perioada, cumnata ei, Eva Catalin, a vazut ca in unele zone din Grecia, localnicii vand pentru 50 de euro bucata mici scaunele pictate manual cu modele marine.

Chiar daca aveau un loc de munca stabil (Sorina lucreaza intr-o agentie de publicitate si Eva intr-o banca), cele doua s-au hotarat sa incerce sa creeze si sa vanda scaunele pictate manual. Asa a luat nastere proiectul de business En Provence, nume ales de cele doua partenere pentru ca atmosfera din zona sud-estica a Frantei li se pare familiara.

Cele doua cumnate au improvizat un atelier de lucru chiar in podul casei Evei Catalin, la Mogosoaia, langa Bucuresti, si au inceput activitatea. Lucrau sambata si duminica, de dimineata pana noaptea si in timpul saptamanii, dupa ce se intorceau de la birou.

"La inceput am cumparat lemn si am facut singure cateva scaunele, dar apoi le-am comandat la un atelier de tamplarie. Ceream sa nu se vada cuiele, sa se rotunjesca colturile si muchiile si sa fie slefuit lemnul”, povesteste pentru startups.ro Sorina Diaconu.

Ca sursa de inspiratie pentru modelele picturilor, cele doua au folosit mai multe reviste de decoratiuni, majoritatea din strainatate. Scaunelele create sunt pictate cu modele in dungi, in stil baroc, sunt colorate cu nuante de galben, albastru, rosu sau alte combinatii de culori.

Realizarea unui scaunel dureaza in jur de doua saptamani. Procedeul include pictatul, care dureaza doua-trei zile, lacuitul, care ocupa aproape la fel de mult timp si uscatul.

Deocamdata, din punct de vedere juridic, Sorina si Eva lucreaza prin intermediul unei firme de tamplarie si constructii ce apartine unei cunostinte, insa, urmeaza sa finalizeze formalitatile legate de acte pentru a-si deschide propria firma.


Promovarea afacerii
Primele zece scaunele le-am vandut din prima zi cunoscutilor nostri, carora le-am trimis e-mail-uri de prezentare ce contineau detalii tehnice ale scaunelelor, cum ar fi dimensiunile, utilitatea si poze cu micile extravagante pictate”,  spune Sorina Diaconu.

La cateva zile au inceput sa apara si restul comenzilor, pe baza recomandarilor. Marea parte a clientilor erau persoane fizice. Acestea alegeau culorile, iar cele doua partenere stabileau modelul pe baza detaliilor primite.

Ulterior si-au facut si un blog, unde au postat fotografii cu produsele colorate. Apoi au participat la Targul de Paste de la Sala Dalles din Bucuresti unde au vandut treizeci de scaunele din cele treizeci si cinci pe care le-au expus. Scaunelele vandute la targ costau intre 85 si 120 de lei, in functie de complexitatea modelului.

La Sala Dalles am avut vanzari de aproape 1.000 de euro, din care am acoperit investitia in scaunele produse pentru expozitie,  chiria si taxele, iar suma ramasa a fost reinvestita in urmatoarele serii de scaunele”, explica Sorina Diaconu.

Intr-un an si jumatate de activitate, En Provence a vandut aproape o suta de scaunele pictate.


Targetul
Produsele vandute se adreseaza persoanelor care au cel putin venituri medii, detin o casa ori un apartament propriu si au copii.

Scaunelele pot fi folosite de copii, pot fi utilizate drept decor, oferite pe post de cadou prietenilor sau colegilor. Am avut persoane care ne-au comandat scaunele pentru a-si sprijini picoarele cand stau pe canapea sau pentru a le folosi cand se incalta”, detaliaza Sorina Diaconu.


Investitia
Cele doua partenere au investit pana acum in afacerea cu scaunele pictate aproape 2.000 de euro. Banii au fost utilizati pentru achizitia vopselurilor, pensulelor, lemnului.

Consideram ca investitia in acest proiect este mica fata de alte afaceri de pe piata, insa banii pe care ii castigam ii reinvestim in materiale cu care cream scaunelele”, mai spune Sorina Diaconu.


Planuri de viitor
Pentru vanzarea scaunelelor, En Provence intentioneaza ca in perioada urmatoare sa colaboreze cu gradinitele particulare si cu firmele de organizare de evenimente. De asemenea, urmeaza sa incheie contracte cu firme din afara tarii pentru a putea exporta scaunele pictate.

Chiar acum suntem in negocieri cu o firma de PR care ne-a contactat in legatura cu un eveniment la care vor sa daruiasca invitatilor cate un scaunel pictat”, spune Sorina Diaconu.

De-a lungul timpului, En Provence a primit si propuneri de pictat usi sau piscine, dar acestea au ramas in stadiul de negociere.

Nu simtim ca exista concurenta intre noi si cei care se ocupa de pictarea mobilei. Ei sunt artisti si au locul lor, iar noi facem doar scaunele. Este loc in piata pentru toata lumea”, adauga Sorina Diaconu.

Pe langa blog, cele doua partenere vor sa lanseze si un site, unde sa ofere mai multe informatii despre afacere. In plus, vor sa incheie un contract permanent cu un atelier de tamplarie care sa creeze scaunelele, sa isi utileze mai bine atelierul si sa isi deschisa un magazin.

Echipa En Provence isi doreste sa deschida un magazin in Bucuresti, in zona centrului istoric (Lipscani sau Calea Victoriei) iar pentru atelier sa colaboreze cu studentii Facultatii de Arhitectura sau elevii Liceului de Arte.


Redactor: Paula Safta

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii