Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Renovarea vilei va fi gata in aceasta saptamana. Urmatoarea etapa este achizitionarea echipamentelor de bucatarie -, printre consultatii in aceasta privinta se numara David Contant (n.red. - fostul chef de la Heritage), Dan Samson (n.red. - cel care detine restaurantul Collage), precum si chef-ul de la Collage.
"Nu m-am gandit la restaurant ca la o afacere si nici nu cred ca in curand ma voi gandi la restaurant ca la o afacere. Intotdeauna am visat un restaurant mic, in care oamenii sa se gandeasca ca merg chiar la George Butunoiu acasa, nu la cine stie ce restaurant impersonal", mai spune headhunter-ul.
Astfel, George Butunoiu nu si-a facut calculele legate de recuperarea investitiei sau de cifra de afaceri de anul viitor. Insa, pentru dezvoltarea proiectului, omul de afaceri spune ca a luat in calcul si ideea de a se asocia cu alti parteneri in business.
"Au venit cativa si mi-au propus sa ne asociem, dar am zis sa-i dau drumul intai, sa vada despre ce este vorba si, daca le place asa cum este, mai discutam, in februarie", precizeaza specialistul in executive search.
El spune ca s-ar asocia numai cu cineva pe care l-ar placea, tocmai pentru ca restaurantul nu este facut ca sa iasa multi bani.
"Daca este cineva care deja imi place, cu care ma inteleg bine, caruia deja ii plac aceleasi lucruri ca mine si mi-as da seama ca m-as simti bine cu omul respectiv facand lucrurile astea, da", detaliaza George Butunoiu.
De ce s-a hotarat sa lanseze restaurantul acum
In vara acestui an, cand a analizat activitatea firmei de recrutare, George Butunoiu a vazut ca aceasta merge bine si ca a ramas cu suficienti bani incat sa-si permita sa puna in practica, din nou, ideea cu restaurantul.
Compania de executive search George Butunoiu Ltd a avut cele mai mari venituri in 2007 (720.000 de euro). In anul urmator, a avut afaceri de 680.000 de euro. Pentru acest an, veniturile sunt apreciate la aproximativ 450.000 de euro. Aceasta valoare este aproape de cea din ultimii doi ani. In jur de jumatate din cifra de afaceri a comaniei provinde din recturari pentru cei din banking, asigurari si servicii financiare.
"Daca impartim cifra de afaceri la numarul de angajati (patru oameni care lucreaza, plus soferul si menajera), stam bine fata de alte firme. In ultimii trei - patru ani, suntem mai mult pe banking si financial services", detaliaza George Butunoiu.
El este headhunter de aproximativ 20 de ani. In prezent, pe langa firma de executive search si restaurant, mai este implicat in site-ul despre piata gastronomica bucuresteana Restograf si in compania de consultanta in Business Proces Management Zero Paper. Anul viitor, ar putea lansa un site de recrutare.
Implicarea in Restograf si lansarea noului restaurant
George Butunoiu stie ca aparitia "La George Butunoiu si Oscar" ar putea crea o reactie negativa fata de Restograf, unde sunt publicate analize ale restaurantelor din Bucuresti. Site-ul a fost lansat anul acesta, in martie, iar alaturi de George Butunoiu mai este implicat in proiect un grup de oameni de afaceri si de intelectuali, printre care Mircea Cinteza, Theodor Paleologu si Valentin Nistor.
"Nu este propriu-zis un restaurant (n. red - “La George Butunoiu si Oscar”) . Este mai mult pentru prieteni si pentru invitati. Unii vor comenta, dar ce sa fac?", spune omul de afaceri.
In prezent, site-ul Restograf este in grafic, pe 14 noiembrie 2011 depasind 400.000 de vizitatori din momentul lansarii.
"Avem in medie, vreo 2.500 de vizitatori pe zi, dintre care 1.400 sunt unici. Noi ne-am pus ca target pana la sfarsitul anului sa fie 1.500 de vizitatori unici, pe zi", completeaza headhunter-ul.
El estimeaza ca traficul va creste dupa ce va organiza evenimente prin care va premia cele mai bune restaurante recomandate de Restograf (in jur de 125).
George Butunoiu spune ca, din ceea ce si-a dat seama, cei care viziteaza Restograf sunt, preponderent, oameni din business.
Pe site sunt listate aproape 960 de restaurante, din care in jur de 400 sunt evaluate.
"Nu stiu exact (n.red. - cate restaurante sunt in Bucuresti), dar cred ca 3.000 - 4.000, inclusiv cafenele la care se mananca si fast-food-uri. Nu mi-am propus sa le evaluez pe toate, doar daca de anul viitor va merge bine proiectul si vom avea mai multi oameni care sa evalueze, am trece la alta faza - niste oameni pe care sa-i platesc. Deocamdata, evaluarile le facem noi, cei care am fondat Restograf. La un moment dat, am putea avea pe cineva platit special pentru asta", mentioneaza George Butunoiu.
Pana in prezent, investitia in Restograf a fost de aproximativ 30.000 de euro. Costurile cu acesta sunt de aproximativ 2.000 de euro pe luna.
"Daca se mai maresc (n.red. - costurile), va trebui sa gasesc niste surse de finantare sau sa gandesc un alt model de business care sa-mi acopere partial costurile. Nu ma intereseaza (n.red. - sa-l monetizez). Poate mai incolo. Daca va avea trafic suficient de mare, vor putea veni si niste idei in directia acesta. Probabil, site-ul in sine si fara alte surse de venit va valora ceva doar prin trafic si prin notorietate, pozitia si influenta pe care o are pe piata. De la 5.000 de vizitatori unici pe zi incepe sa fie un site serios si de luat in seama. Cred ca vom atinge cifra aceasta anul viitor, pana la jumatatea anului, daca nu chiar mai devreme", detaliaza headhunter-ul.
El mai spune ca toate investitiile facute pana in prezent au provenit doar din resurse proprii si niciodata n-a luat un credit, pentru ca n-a avut nevoie.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
"La George Butunoiu si Oscar" este un concept de restaurant lansat de omul de afaceri George Butunoiu.
Restaurantul va avea un bucatar permanent, dar tot timpul vor fi invitati bucatari de la alte restaurante si oameni care stiu sa gateasca bine.
Deschiderea pentru clienti va avea loc in ianuarie, anul viitor, pana atunci fiind lansat pentru teste si ajustari.
Investitia in restaurant este de 60.000 de euro, suma fiind alocata pentru renovarea vilei, echiparea bucatariei, chirie si mobilare.
Omul de afaceri a mai incercat odata sa puna in practica ideea de a avea un restaurant: a initiat proiectul restaurantului premium "Heritage" din Bucuresti, unde in perioada 2006 - 2009 a fost unul dintre actionari.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 15 Noiembrie 2011 la ora 20.04