O fundatie cu sprit antreprenorial


Infiintata anul trecut, Fundatia Comunitara Bucuresti colecteaza bani si resurse din comunitatea locala si le redistribuie in proiecte practice, care imbunatatesc viata comunitatii si au impact pe termen lung.

 

"Fundatia Comunitara Bucuresti" (FCB) activeaza din ianuarie 2012, dar pregatirile au inceput cu un an inainte, iar primele programe proprii au inceput in acest an.

FCB a fost a saptea fundatie comunitara din Romania, dupa cele din Cluj-Napoca (infiintata in anul 2008), Alba Iulia (2008), Odorheiul Secuiesc (2009) si Covasna (2010) si odata cu cele de la Mures (2011) si Iasi (2012).

In acest an, isi vor incepe activitatea inca patru astfel de fundatii, la Sibiu, Ploiesti, Oradea si Bacau.

Rolul unei fundatii comunitare este sa colecteze bani si resurse din comunitatea locala si sa le redistribuie in proiecte practice, care imbunatatesc viata comunitatii si sunt relevante pentru donatori.

Conceptul de fundatie comunitara a fost adus in tara noastra acum sapte ani, de Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC), infiintata cu 12 ani in urma. Prima fundatie comunitara din tara noastra a aparut acum cinci ani, la Cluj-Napoca, ca departament al ARC, dar, ulterior, a devenit independenta. Fundatiile comunitare apar doar la initiativa cetatenilor din acea comunitate.

"Fundatia comunitara functioneaza foarte bine in lumea anglo-saxona. In Statele Unite ale Americii sunt peste o mie. Noi folosim modelul din Marea Britanie. Nu ne ocupam de copii sau de cultura, ci implicam comunitatea sa-si rezolve singura problemele si sa-si gaseasca acele mecanisme care-i permit sa se autofinanteze. Este destul de diferit de strangerea de fonduri pe care o fac alte fundatii, pentru ca noi vrem sa luam bani din comunitate si apoi sa stabilim impreuna cu aceasta ce sa facem si conceptul este destul de greu de inteles", spune pentru startups.ro Alina Kasprovschi (foto), Director Executiv la FCB.

Fiecare fundatie comunitara din Romania este o entitate distincta, dar toate au aceleasi standarde in activitate si s-au asociat intr-o federatie, la care cea din Bucuresti adera in acest an, dupa ce anul trecut a inceput sa lucreze la proiecte nationale.

La inceputul activitatii (timp de doi ani), aceste fundatii primesc fonduri si indrumare de la ARC, pentru a se dezvolta. Valoarea finantarii difera in functie de bugetul ARC. Banii pentru dezvoltarea fundatiilor comunitare provin de la trei fundatii: Romanian - American Foundation, Charles Stewart Mott Foundation si CEE Trust.

"Este nevoie de organizatiile internationale care sa sprijine partea de start-up, pentru ca o fundatie comunitara este un proiect pe termen lung si are nevoie de timp sa incubeze si sa castige interesul. Parte din pachetul nostru de start-up a fost o vizita la fundatiile comunitare din Marea Britanie, ca sa intelegem cum functioneaza. Odata la doi ani, cei de la ARC evalueaza fundatiile comunitare, evaluare pe care o face cineva din afara tarii", detaliaza Alina Kasprovschi.
 

Cum s-a infiintat Fundatia Comunitara Bucuresti
FCB are zece membri fondatori, care s-au implicat in formarea acesteia acum trei ani, cand ARC a organizat un concurs cu acest scop. In prima faza, din Capitala au fost alese doua echipe ai caror membri se cunosteau, dar nu stiau ca participa la acel concurs. Ulterior, la propunerea ARC, cele doua echipe au fuzionat. Dintre cele zece persoane, doar una avea experienta in ONG-uri.

"Noua, ca grup de initiativa, ne-a luat aproape un an sa intelegem cum functioneaza o fundatie comunitara. Este nevoie de aceeasi perioada de timp pentru ca si comunitatea sa inteleaga cu ce ne ocupam. Orice fundatie sau institutie nu va rezolva toate lucrurile o data, dar daca fiecare si-ar face partea lui si s-ar implica intr-un proiect care nu necesita munca grea, ci cateva ore pe saptamana, s-ar rezolva foarte multe lucruri", explica Alina Kasprovschi.

Inainte de a se lansa, fondatorii FCB au avut nevoie de aproximativ un an sa stranga suma pentru infiintare, pentru ca si-au propus sa stranga din comunitate (de la aproximativ 300 de persoane) in jur de jumatate din suma necesara. FCB a mai primit de la ARC 160.000 de lei.

"Conform legii, ca sa infiintezi o fundatie in Romania este nevoie de un patrimoniu echivalent cu 100 de salarii minime pe economie. Noi a trebuit sa strangem 70.000 de lei, in 2011. A fost un exercitiu foarte interesant si frustrant, pentru ca a trebuit sa ne fie noua foarte clar ce inseamna o fundatie comunitara, de ce cineva ar da bani pentru infiintarea unei fundatii si nu pentru ajutarea unui copil sau plantatul unui copac", mentioneaza Alina Kasprovschi. 

Suma stransa initial nu a fost suficienta, deoarece la inceputul anului trecut salariul minim pe economie a crescut, astfel ca au avut nevoie de o noua runda de finantare. Pentru a aduna toti banii, cei de la FCB au organizat diverse evenimente si, dupa un an de incercari, au reusit sa adune bani de 302 de donatori, asa cum si-au propus.

Dintre fondatori, in prezent, FCB are doi angajati, doi sunt in board si altii se implica in proiecte.

"Cei doi membri din board asigura tranzitia, pastreaza spiritul de la inceput. Pe langa cei doi, in board mai sunt Cosmin Alexandru, Eliza Rogalski, CEO-ul de la Tempo, Manuela Preoteasa, de la Hotnews, actorul Dragos Bucur, Oana Preda, directorul executiv al CERE (Centrul de Resurse pentru participare publica) si Stanislav Georgiev, directorul financiar al Unicredit", mentioneaza Alina Kasprovschi.
 

In ce proiecte s-au implicat
Anul trecut, FCB nu a inceput propriile programe, ci s-a implicat in proiectele ARC si in alte proiecte apropiate de modul lor de functionare.Au gestionat programul de leadership pentru elevi YouthBank, in Bucuresti, prin care intr-un an scolar au fost finantate opt proiecte ale elevilor de liceu (un proiect de stiinte in aer liber, o scoala de pantomima etc.). Acesta este un program international, existand in aproape toate fundatiile comunitare din tara.

Alte trei proiecte le-au facut prin consiliere filantropica (un concept prin care cei interesati sa se implice si sa aloce bani comunitatii sunt ghidati sa aleaga proiectele pe baza valorilor lor, experientelor lor, domeniilor dorite, felului de implicare posibil, termenului de timp etc.).

"Nu finantam proiectele noastre, ci ale altor organizatii, noi doar ii ajutam sa le selecteze, dupa anumite criterii, sa le evalueze, sa le monitorizeze etc.", explica Alina Kasprovschi.

 

Citeste continuarea articolului - pagina 2

DE RETINUT:
Fundatia Comunitara Bucuresti (FCB) a fost infiintata in ianuarie 2012, dar in acest an dezvolta primele programe.
O fundatie comunitara colecteaza bani si resurse din comunitatea locala si le redistribuie in proiecte practice, care imbunatatesc viata comunitatii si sunt relevante pentru donatori.
Numarul de fundatii comunitare din Romania va ajunge la 11 in acest an, cele mai multe activand in vestul tarii.
FCB face si consiliere filantropica, prin care ii ghideaza pe donatori cum sa-si distribuie resursele.
Bucuresti.exe si fondul "Contezi" sunt doua dintre principalele programe initiate de FCB pentru acest an.
 

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii