Start-up in stand-up comedy


Club 99 - The Comedy Club este un club de stand-up comedy deschis acum trei luni de Teo si Vio, fosti membri ai trupei Cafe Deko, impreuna cu doi actionari ai restaurantului si terasei Embassy Club din Bucuresti.

 

In primavara anului trecut, Costel (Bojog), Teo (Claudiu Teohari) si Vio (Viorel Dragu) au decis sa inceteze colaborarea cu Dan Chisu si sa renunte la spectacolele de stand-up comedy din Cafe Deko.

Cei trei au continuat insa spectacolele in diverse cluburi din Bucuresti, pana in noiembrie anul trecut. In paralel, ei au inceput sa lucreze la un proiect la care se gandeau de mai mult timp - sa isi deschida un club al lor, care sa fie construit special pentru stand-up comedy. Isi doreau asta pentru a nu mai depinde de alti proprietari de cluburi si nici de televiziuni.

"Ne-am dat seama foarte repede ca afacerea de bar este o chestie care suna simplu si care este foarte atractiva. Partea proasta este ca este o afacere foarte complicata. Trebuie ca managerul unui astfel de spatiu sa stie foarte bine ce inseamna rulajul stocurilor si managementul personalului, care este foarte important", explica pentru startups.ro Teo, unul dintre actionarii Club 99.

La sfarsitul lui august - inceputul lui septembrie anul trecut, Teo si Vio s-au intalnit cu Edward Ciobanu si Adrian Ghimpau, doi dintre actionarii restaurantului si terasei Embassy Club din Bucuresti si au hotarat sa lanseze impreuna afacerea. Fiecare dintre cei patru asociati detine cate 25% din Darkstone (firma prin care functioneaza clubul). Costel Dragu nu s-a implicat in afacere pentru ca atunci cand a fost creat clubul nu a avut resursele financiare necesare.

Investitia initiala in afacere a fost de aproape 40.000 de euro, bani ce urmeaza sa fie recuperati pana la mijlocul anului viitor.

"Ei (n.red. - Edward Ciobanu si Adrian Ghimpau) se ocupa de bar, iar noi (n.red. - Teo si Vio) de spectacole. Ei isi iau banii de pe consumatia de pe bar, iar noi de pe bilete", explica Teo.

Pentru ca sezonul de stand-up comedy este din toamna pana in primavara, inclusiv, in luna august clubul se va inchide si va fi redeschis in septembrie.


Lansarea clubului
Spatiul ales pentru club se afla in Piata Spaniei din Bucuresti, pe Bulevardul Dacia, nr. 99, la parterul unei cladiri de birouri.

"In cazul unui comedy club nu conteaza vadul zonei, conteaza promovarea locului, astfel incat oamenii sa vina direct acolo. Am cautat ca spatiul sa fie in centrul extins al Bucurestiului, pe care l-am definit noi intre Eroilor si Iancului, pe axa de est - vest", mai spune Teo.

Clubul are o capacitate de 160 de locuri, la o suprafata de 170 mp iar amenajarea spatiului a durat in jur de trei saptamani.

"Regula generala este ca in momentul in care folosesti bine spatiul dintr-un club de stand-up, capacitatea sa fie de aproximativ un om pe metru patrat", detaliaza Teo.

Spre deosebire de un bar clasic, intr-unul de stand-up comedy aproape 90% din suprafata totala este ocupata de scaune si de mese.

"Un club de acest tip trebuie sa fie in primul rand o sala de spectacole. De asta avem atat de multe scaune si nu exista loc de dans. Ceea ce se serveste la bar, mancarea, programul etc sunt toate mulate pe specificul de comedy-club. De obicei, un comedy-club traieste noaptea. Locul acesta este deschis in timpul zilei, dar business-ul nu si-l face in timpul zilei, ci in timpul serii, dupa ora 19.00", adauga Teo.

Numele clubului a fost cautat cateva saptamani. Nu au gasit insa nimic potrivit, asa ca l-au numit simplu Club ‘99, pentru ca acesta este numarul din adresa.

Incercam sa adunam cat mai mult public la show-urile celorlalte trupe. In momentul de fata tinem in spate clubul cu show-urile noastre, dar obiectivul este ca, intr-un an, oamenii sa ajunga sa vina la Club 99 sa vada show-uri de stand-up si de improvizatie", adauga Teo.


Publicul
La Club 99, saptamana de stand-up incepe marti, cu seara amatorilor. Miercuri si joi, spectacolele sunt tinute de trupe sau performeri din tara. Vineri si sambata, Teo, Costel si Vio sustin cate doua spectacole pe seara. Duminica, cei trei alaturi de alti performeri fac doua spectacole de improvizatie.

"In general, show-urile incep pe la ora 20.00 – 21.00 si se termina, in timpul saptamanii, pe la 23.00, in weekend pe la 1.00 si joi, vineri si sambata incepe karaoke dupa al doilea show. Daca avem 140 - 150 de oamenii in club, in jur de o treime - pana la 40% - pleaca dupa show, dar, in continuare, raman o suta de oameni la karaoke", adauga Teo.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Club 99 - The Comedy Club a fost lansat de Teo si Vio, care au facut parte din trupa Cafe Deko, si de Edward Ciobanu si Adrian Ghimpau, actionari ai Embassy Club din Bucuresti.
Unitatea a fost deschisa la inceputului lui noiembrie anul trecut, dupa ce pregatirile pentru afacere incepusera cu aproximativ trei luni inainte.
Investitia initiala in afacere a fost de aproape 40.000 de euro.
Clubul are o capacitate de 160 de locuri, la o suprafata de 170 de metri patrati.
Cea mai mare parte a promovarii este facuta online.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

Redactor: Alina Botezatu


Nu exista comentarii