Start-up in turism: lansarea unui design hotel


Patru prieteni care isi doreau sa lanseze un design hotel integrat in natura au deschis anul acesta Atra Doftana. Investitia s-a ridicat la 1 milion de euro iar de proiect s-au apucat inca din 2008, cand au aflat ca-si pot finanta o parte din lucrari cu fonduri europene.Cei patru prieteni voiau de mult timp sa faca o afacere impreuna, mai ales ca au experiente profesionale complementare, dar de-abia acum trei ani au gasit oportunitatea si au infiintat compania Top Resorts, care sa se ocupe de proiectul turistic Atra, fiecare detinand parti egale.

Dintre cei patru actionari, trei (Emil Munteanu, Eduard Dimitriev si Stefan Mustata) sunt ingineri cu experienta in domeniul IT, fiind partenerii fondatori ai altor patru firme (furnizorul de servicii informatice integrate Power Net Consulting, compania de training si outsourcing IT Power Soft Consulting, firma de software CodeSphere si compania de consultanta pe fonduri europene Evolva Trend Consultant)

Cel de-al patrulea actionar in Top Resorts este Razvan Florea, care detine o companie de instalatii termice si sanitare.

Ideea de a construi un proiect turistic a aparut odata cu posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru o parte din finantare.

"Cand am decis sa facem acest business n-aveam nimic. In primul rand, am cautat terenul, am vazut ce ne-ar placea. Dupa indelungi cautari, am infiintat compania si am cumparat terenul pe companie. Acestea erau conditiile obligatorii pentru a putea depune proiectul pentru obtinerea de fonduri europene", spune pentru startups.ro Emil Munteanu (foto), Managing Partner si unul dintre actionarii Top Resorts.

Terenul are o suprafata de aproximativ 2.000 mp si a fost cumparat in vara lui 2008.

Solicitarea pentru fonduri europene a fost depusa in septembrie - octombrie 2008, iar aprobarea de finantare au primit-o in februarie 2009.

Proiectul este amplasat la marginea lacului Paltinu, in satul Tesila din comuna Valea Doftanei (judetul Prahova), la aproximativ o ora fata de aeroportul Baneasa, aflat in nordul Bucurestiului.

Denumirea proiectului este legata de culoarea dominanta din portul traditional din Valea Doftanei - negru (in limba latina, “atra” inseamna pamant negru).


Construirea pensiunii
Constructia Atra a inceput la jumatatea lui 2009 si cladirea a fost finalizata in prima parte a acestui an, inagurarea fiind facuta in aceasta vara.

Atra este construita ca pensiune, deoarece doar astfel puteau accesa fonduri europene, avand clasificarea de cinci margarete. Arhitectural a fost insa conceputa ca un design hotel.

Imobilul are o suprafata de 1.000 mp, cea mai mare parte fiiind ocupata de spatiile comune - receptie, restaurant, dining, utilitati (bucatarie, locuri de depozitare, centrale termice).

Hotelul are opt camere, fiecare cu o supratafa intre 25mp si 28 mp si o capacitate totala de 20 de locuri.

"N-avem o sala de conferinte, pentru ca n-am vrut sa facem, tocmai in ideea de a face conferinte, intalniri si workshop-uri un pic altfel decat standard. Living-ul este modular. Avem ecran cu proiector si tot ceea ce este necesar, numai ca noi evitam sa facem lucrurile acestea, mai ales vara, cand vrem ca lumea sa iasa si sa-si tina sedintele pe malul lacului", mai spune Emil Munteanu.

Cea mai mare parte din materialele folosite sunt naturale si cat mai prietenoase cu mediul inconjurator.

"Pentru placarea peretilor s-au folosit lambriuri din lemn. Nu s-a folosit gresie si faianta decat in bucatarie, pentru ca acolo impun normele sanitare. In rest, in bai, holuri si receptie, s-a folosit marmura naturala", explica Emil Munteanu.

Atra are un spatiu pentru fitness, sauna, un restaurant-gourmet cu menu a la carte, axat pe produse organice, terasa exterioara acoperita, spatiu pentru barbecue, spatiu de recreere pe marginea lacului Paltinu, spatiu de joaca pentru copii si circa 3.500 mp pentru activitati in aer liber (caiac-canoe, mountain bike si pescuit sportiv).

"Toate aceste facilitati intra in pretul camerei (n. red - 240 lei/noapte), fara costuri suplimentare. Caiacul cred ca este cel mai folosit, pentru ca este foarte frumoasa zona. Se poate face si off-road in muntii Baiului", spune Emil Muneanu.

El adauga faptul ca ei nu vor sa se adreseze oamenilor care schiaza, care se duc la Sinaia sau la Azuga, ci persoanelor care nu schiaza sau care nu vor sa schieze si vor sa stea in liniste si fara aglomeratie.

Trei sferturi din cladirea Atra se afla in pamant, pe malul lacului Paltiniu, astfel ca parcarea se afla pe acoperisul pensiunii.

"Inca de la inceput, ne-am dorit ca aceasta constructie sa se integreze in peisaj si sa nu obstructioneze vederea vecinilor din zona. Intrucat terenul achizitionat este inclinat, am decis sa valorificam aceasta panta si, in loc sa ridicam o constructie de tip P+1, am recurs la varianta P-1. Practic, Atra Doftana este o cladire cu doua niveluri, dintre care unul este <ingropat>, camerele fiind ascunse in panta dealului. Aceasta a fost si ideea initiala, sa te simti bine, dar fara sa deranjezi; astfel, casele construite in spatele Atra Doftana se bucura de aceeasi vizibilitate catre Lacul Paltinu ca si inainte. Modul in care a fost construit proiectul are si avantaje de ordin ecologic si economic: pe de o parte, nu a mai fost nevoie sa montam aparate de aer conditionat, intrucat in timpul verii racoarea este asigurata in mod natural, iar, de cealalta parte, in timpul iernii pierderile de caldura sunt minime", adauga Emil Munteanu.

 

Citeste continuarea articolului - pagina 2

DE RETINUT:
Pensiunea Atra Doftana a fost lansata de patru prieteni care doreau sa faca un design hotel, integrat in natura.
Investitia a fost de aproximativ un milion de euro, 20% provenind din fonduri nerambursabile.
De proiect s-au apucat in 2008, pentru ca-si puteau finanta o parte din proiect din fonduri europene.
Atra are opt camere si o capacitate totala de 20 de locuri, suprafata construita fiind in jur de 1.800 mp.
Rata de ocupare a hotelului in acest an a fost de  60% - 70%, in august si septembrie.


Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

Erata: Dupa publicare, au fost reformulate cateva propozitii din citatul in care Emil Munteanu detaliaza conceptul cladirii Atra, precum si datele referitoare la implicarea actionarilor Top Resorts in alte firme.


Nu exista comentarii