Start-up online in atentia investitorilor
Productivitatea personala este importanta cand te pierzi in liste interminabile cu lucruri pe care trebuie sa le faci. Pe asta mizeaza si TaskWriter.com, o aplicatie romaneasca de task management construita pe conceptul “Getting Things Done” si destinata pietei internationale.
Lansat in urma cu doua luni, TaskWriter.com a fost cel mai apreciat proiect din cadrul competitiei Net Start-up care a avut loc saptamana trecuta in cadrul evenimentului Netcamp. Prezentat de Viorel Spinu (foto), CEO Sety, proiectul a atras atentia a trei dintre investitorii din juriu - Vlad Stan (fondator, Seed Money), Rachad El Jisr (fondator Rockmedia) si Daniel Enache (fondator, Thousand Tiny Tigers).
Acestia s-au aratat dorinta de a deveni parteneri in proiect si a-i finanta dezvoltarea. Dan Virtopeanu (General Manager, Voxline Communication), participant in cadrul evenimentului Netcamp, a fost si el interesat de business-ul TaskWriter.com.
Viorel Spinu este absolvent al Facultatii de Electronica si Telecomunicatii si, in ultimii noua ani, a fost implicat in productia de software ca programator si manager de proiect la Kepler Rominfo si TotalSoft. De patru ani, el este antreprenor si, impreuna cu doi parteneri de afaceri, detine Sety, o companie axata pe dezvoltarea de produse bazate pe tehnologia Java.
Lansarea proiectului
“Cand am citit cartea “Getting Things Done - The Art of Stress-Free Productivity” a lui David Allen, am gasit solutia la problemele pe care le aveam. Mi-am dat seama ca este ceea ce imi lipseste si am vrut sa aplic metoda “Getting Things Done” (GTD), sa devin productiv”, povesteste pentru startups.ro Viorel Spinu.
Timp de aproximativ un an, el a citit si a invatat despre conceptul de organizare descoperit. A incercat sa aplice metoda folosind agende in care scria liste cu sarcinile de indeplinit si chiar a utilizat unele dintre platformele online existente. Intr-un final, a decis sa creeze propria aplicatie software pe baza GTD.
“Exista concurenta in afara tarii, dar asta inseamna ca exista si o piata, deci este bine”, spune Viorel Spinu.
Dezvoltarea variantei initiale a durat aproximativ o luna, dupa care proiectul a fost disponibil online. In prima luna, un singur developer (Iulian Buzdugan, senior programmer in echipa Sety) a lucrat la punerea in functiune a aplicatiei iar Viorel Spinu a acordat jumatate din timpul sau crearii proiectului.
In afara de angajarea unei persoane dedicate relatiei cu utilizatorii, pentru dezvoltarea TaskWriter.com au fost utilizate resursele interne ale Sety.
Conceptul GTD
“GTD se refera la productivitatea personala. Este necesar sa ai acces la lista cu ceea ce ai de facut oriunde si oricand. Si este necesar sa ai access instant”, explica Viorel Spinu.
El spune ca utilizatorii de GTD care folosesc calculatorul pentru implementarea metodologiei se impart in doua mari categorii. Cei care utilizeaza aplicatii desktop, pentru ca au nevoie sa nu depinda de conectivitatea internet (de exemplu, calatoresc mult in avion, fara acces la internet), si cei care folosesc aplicatii online, pentru ca au nevoie ca informatiile lor sa fie accesibile de oriunde.
Insa, aplicatiile desktop iti blocheaza informatiile pe un singur calculator, iar in cazul celor online depinzi de prezenta unei conexiuni la internet.
“TaskWriter.com va functiona ca o aplicatie online, atata timp cat esti conectat la internet, si ca o aplicatie desktop, cand nu mai ai conectivitate”, spune Viorel Spinu.
De altfel, aceasta este si principala modalitate prin care TaskWriter.com se va diferentia de produsele asemanatoare prezente deja pe piata internationala. In plus, aplicatia romaneasca nu se va adresa doar persoanelor care cunosc deja conceptul GTD, ci si celor care sunt interesati de aceasta metoda de organizare, dar nu stiu sa o puna in practica.
“Exista multe persoane care au cateva notiuni despre GTD, dar nu stapanesc metodologia suficient de bine incat sa o poata aplica sau le lipseste disciplina sa o utilizeze zilnic. Noi ne vom adresa si acestora”, spune Viorel Spinu.
In viitor, va fi disponibil un modul pentru incepatori, in care aplicatia ii va ghida pe acestia la fiecare pas, din punct de vedere al metodologiei GTD. Utilizatorii vor putea sa invete despre concept si, in acelasi timp, sa aplice cunostintele dobandite.
Promovarea aplicatiei
Elementul cheie al promovarii TaskWriter.com este legat de apropierea si comunicarea cu utilizatorii.
“Am pornit de la un concept foarte simplu: <daca tu, ofertant de servicii, vrei banii mei, utilizatorul, atunci trebuie sa ma tratezi ca pe un prieten. Trebuie sa asculti ce am de spus. Si mai mult, trebuie sa ma implici. Trebuie sa ma convingi ca tii cont de ceea ce iti spun eu in dezvoltarea produsului tau>”, spune Viorel Spinu.
Ca sa puna in practica acest lucru, inca din prima zi in care produsul a fost disponibil online, in echipa TaskWriter.com a intrat si Oana Catalina, angajata special sa se ocupe de mentinerea legaturii cu utilizatorii.
De exemplu, la un moment dat, o persoana se plangea pe un forum de specialitate de lipsa unei anumite facilitati in aplicatiile existente pe piata. Cei de la TaskWriter.com i-au spus ca nici ei nu o ofera, dar ca o vor avea disponibila foarte curand. A doua zi, facilitatea era online si au contactat persoana respectiva pentru a-i multumi si a o ruga sa le spuna daca este ceea ce avea nevoie.
“Rezultatul? Acel utilizator a devenit un evanghelist TaskWriter.com. In fiecare saptamana primim prin Google Alerts doua-trei postari cu comentarii in blogosfera publicate de el, despre TaskWriter.com”, spune Viorel Spinu.
Iar utilizatorii din alte tari care vroiau sa foloseasca aplicatia si s-au implicat in dezvoltare, au tradus TaskWriter.com si au pus bazele unor versiuni in engleza, franceza, germana si suedeza.
“Este foarte important sa ii asculti si sa incerci sa ii integrezi in proces. Pentru ca pun suflet in aplicatia ta, raman cu tine si devin evanghelisti ai proiectului”, spune Viorel Spinu.
Aceasta strategie este dublata de promovarea pe bloguri specializate in GTD si de colaborarea cu firme de training din domeniu, care vor sa utilizeze TaskWriter.com pentru a explica metoda.
“Existenta unor firme de training din tara, care sunt interesate sa popularizeze conceptul, ne face sa ne gandim si la piata Romania, chiar daca produsul nostru este unul international”, spune Viorel Spinu.
Afacerea TaskWriter.com
Modelul de business din spatele TaskWriter.com este "software as a service" - utilizatorilor li se ofera un serviciu, pentru care acestia platesc un abonament lunar.
TaskWriter.com va avea trei tipuri de conturi - unul gratuit, cu facilitatile de baza, si doua premium, care vor oferi anumite servicii contra cost.
“Un punct esential al politicii noastre fata de utilizatori este ca niciodata nu vom retrage ceea ce am oferit deja. Cei deja inregistrati nu vor avea surpriza sa plateasca pentru facilitati ale aplicatiei care erau oferite gratuit cand ei si-au creat contul”, spune Viorel Spinu.
Dezvoltarea proiectului
In perioada urmatoare, Viorel Spinu va incepe sa se despinda de partea de management a Sety si sa se ocupe doar de TaskWriter.com.
Acum, echipa proiectului lucreaza la facilitati precum interfata pentru telefonul mobil sau integrarea cu iPhone, calendarul de Outlook sau clientul de mail (e-mail-urile sa poata fi trecute direct in lista de activitati din TaskWriter.com). Va fi lansat si un sistem care sa te anunte, prin e-mail sau sms, cand ai ceva de facut.
Aceste servicii vor fi integrate in conturile premium, impreuna cu utilizarea aplicatiei atat online, cat si offline. Serviciile premium vor fi disponibile, cel mai probabil, in luna februarie, anul viitor.
Cristina Alexandru
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.