Povestea unei afaceri cu traditie in producerea de material saditor
Emeric Bakk a inceput sa lucreze in domeniul producerii de material saditor in urma cu 20 de ani. Incurajat de solicitarile primite din partea marilor retele de magazine de constructii si de potentialul pietei, si-a dezvoltat afacerea de familie in domeniu si continua extinderea cu noi linii de business.
Emeric Levente Bakk (foto), administratorul pepinierei Ciumbrud Plant, creste material saditor de aproape 20 de ani. In 1989, el a absolvit liceul Industrial Nr. 2 (Stiintele Naturii, biologie - chimie), la Cluj-Napoca. Dupa armata si cativa ani de incercari in alte domenii, in 1993, Emeric Bakk s-a intors in satul natal, Ciumbrud (Alba), sa se ocupe de traditia familiei, materialul saditor.
"In localitatea noastra, producerea materialului saditor - pomicol, viticol, trandafiri - este o forma de viata, aproape tot satul face acest lucru. Judetul Alba asigura material saditor pentru 60% - 70% din Romania. Inainte de 1989, familia noastra era cunoscuta ca producator de vita-de-vie. Dupa, ne-am axat pe pomi fructiferi si trandafiri. La inceputul anilor '90, noi, tinerii din Ciumbrud, am inceput sa vedem potentialul economiei de piata, am venit <cu dinamica> si, datorita renumelui tatalui meu, am facut o afacere", spune pentru startups.ro Emeric Bakk.
Ioana Lucaci, director de vanzari la Ciumbrud Plant, spune pentru startups.ro ca, pe langa traditie, in localitate s-au dezvoltat pepinierele si datorita raului Mures, calitatii solului si prezentei liceului agricol.
Emeric Bakk mentioneaza ca, de la mijocul anilor '90, din ce in ce mai multi localnici si-au infiintat firme pentru activitatea de crestere a materialului saditor, unii fiind organizati in grupuri. In 1997, el a infiintat intreprinderea familiala Bakk Emeric Levente "Profi".
"Din 1997, de cand platesc taxe, m-am dezvoltat. Fiscalizarea a crescut increderea partenerilor si am putut dezvolta o activitate economica", subliniaza Emeric Bakk.
Acum sapte ani, el a infiintat si compania Ciumbrud Plant, impreuna cu Levente Szilagyi, care se ocupa de materialul dendrologic. Acest asociat avea si o firma de distributie de material saditor (Biota, in Targu Mures) iar in 2008 parteneriatul de business s-a intrerupt, pentru ca Levente Szilagyi a vrut sa se concentreze pe afacerea lui. De atunci, Ciumbrud Plant a devenit o afacere de familie, Emeric Bakk asociindu-se cu sotia sa, Ana-Maria. Ei au atras in companie patru producatori, pe care i-au angajat si ale caror terenuri sunt lucrate in comun de firma.
"Nu este o asociere clasica, pentru ca toti aveau temerea ca vrem sa refacem colectivul (n.red. - cooperativele agricole, dinainte de 1989). Atunci le-am propus sa facem o firma care sa se ocupe de valorificare, ca aceasta este problema noastra, si pe ei i-am angajat in firma. Noi le garantam portaltoiul si ramuri, iar toamna achizitionam materialul saditor de la ei si il valorificam, dar supraveghem tot procesul de lucru si folosesc utilajele, in special la recoltare", detaliaza Emeric Bakk.
El subliniaza ca Ciumbrudul are nevoie de o asociatie mai mare. Lui i-a venit aceasta idee dupa ce a vazut sisteme asemanatoare in Ungaria, Italia si Polonia.
"Fermierii de-acolo sunt foarte bine informati, cauta si concurenta si parteneri. Vrem si noi sa fim ca ei, tehnologizati. Ei folosesc mai putina munca manuala, desi in sectorul nostru este indispensabila. La noi este invers", adauga Emeric Bakk.
Activitatea companiei
Ciumbrud Plant are la dispozitie zece hectare de teren (din care opt hectare sunt in arenda), iar terenurile cultivate sunt rotite, ca sa ramana rodnice.
"Anual, folosim intensiv patru hectare, pentru sute de mii de plante, care devin cateva sute de hectare in cultura mare. De pe un hectar de material saditor pomicol se pot recolta 70.000 de pomi, egali cu sute de hectare de livezi. Adevaratii pepineristi au si livezi, dar daca le faci pe ambele, nu faci bine pe niciuna. Nici de vinificatie n-avem timp", mai spune Emeric Bakk.
Din anul 2000, pe langa vita-de-vie, intreprinderea familiala "Profi" a intrat pe segmentul materialului saditor pentru trandafiri si pomi fructiferi, iar acum cativa ani pe arbusti fructiferi. In prezent, compania cultiva in jur de 70 - 80 de soiuri de trandafir, 40 de soiuri de vita-de-vie, 40 - 50 de pomi fructiferi si arbusti fructiferi (primele trei enumerate, in proportie egala, reprezinta culturile principale, iar ultima reprezinta 10% din productie. Cele mai cautate soiuri de vita-de-vie sunt Codreanca, Arcadia, Victoria si Palatina.
Ioana Lucaci spune ca productia de material saditor a crescut cu 30% anul acesta fata de anul trecut.
Pentru altoire, in ultimii cinci ani, compania a achizitionat portaltoiul direct din Olanda, Ungaria si/sau Romania (statiunea Maracineni, Aiud). Anul acesta, iarna grea si caldura au provocat mai multe probleme, de la topirea parafinei care leaga altoiul si portaltoiul pana la dimensiunea plantelor.
"Avem un numar destul de mare de pomi fructiferi sub stasul de inaltime, de 1,2 m. La clasarea butasilor de trandafiri, de la un randament de 80% clasa intai, de obicei, anul acesta avem 60% clasa intai si 40% clasa a doua (n.red. - mai multe crengi pe butasi reprezinta o clasa mai ridicata). La vita-de-vie, anul trecut, randamentul butasilor a fost mai slab, de 35% - 40%, decat anul acesta, de 60%. Am avut norocul ca vita-de-vie sa fie amplasata la 12 - 20 m de raul Mures si sa o irigam. La 30% randament al butasilor de vita-de-vie se acopera cheltuielile", explica Emeric Bakk.
Sezonul de recoltare a materialului saditor este toamna, dar perioada exacta variaza in functie de evolutia vremii si a plantelor.
Acum patru ani, Ciumbrud Plant si-a facut o linie de ambalare a materialului saditor. Pana atunci, compania mai vanduse material saditor ambalat sub alte marci, ei fiind doar furnizori de materie prima.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Familia Bakk are traditie in producerea materialului saditor de vita-de-vie, dar de zece ani a intrat pe segmentul de trandafiri, pomi fructiferi si, in ultimii ani, pe arbusti fructiferi.
In prezent, cate o treime din productie este reprezentata de vita-de-vie, trandafiri si pomi fructiferi, iar restul de arbusti fructiferi.
Business-ul Ciumbrud Plant a crescut in ultimii ani si datorita dezvoltarii hipermarketurilor de materiale de constructii.
Produsele companiei sunt vandute catre hipermarketurile de materiale de constructii (60% - 70% din productie), fitofarmacii, fermieri si proprietari de podgorii, precum si persoane fizice.
Asocierea producatorilor in grupuri si dezvoltarea sistemului de irigatii sunt principalii factori care pot contribui la dezvoltarea agriculturii in Romania.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.