Strategia parteneriatelor de afaceri
La 26 de ani, Vlad Ardeleanu devenea director financiar si actionar minoritar al retelei de supermarketuri Artima. Dupa vanzarea retailerului, s-a mutat in Polonia unde a fost director al Ozone. Acum, la sapte ani de la prima sa inititiva antreprenoriala, a pus bazele unei companii de consultanta financiara si este actionar in mai multe proiecte de afaceri.
A studiat dreptul si economia considerand ca este formula cea mai buna pentru specializarea in zona de business. A avut primele initiative antreprenoriale in timpul anilor de studentie, cand cumpara si asambla calculatoare pe care le vindea prin intermediul retelei de cunostinte din facultate.
Tot in timpul facultatii a fost inspector fiscal in Ministerul de Finante – era un post care ii oferea atat o deschidere spre mediul de afaceri, cat si timp suficient sa isi termine studiile. Asa l-a cunoscut pe antreprenorul Florentin Banu care i-a propus postul de director financiar al retelei de supermarketuri Artima. Si a ajuns sa fie nu doar manager al noului retailer, ci si actionar minoritar.
Dupa vanzarea Artima a preferat sa isi continue drumul in management, nu in antreprenoriat, si a acceptat sa fie director in cadrul companei farmaceutice Ozone Laboratoires, functia oferindu-i ceea ce isi dorea cel mai mult in acel moment - expunere internationala. Dupa ce a dezvoltat operatiunile financiare ale grupului in tarile in care acesta activa, a devenit director general al Ozone Polonia.
Acum s-a intors din nou la antreprenoriat si, impreuna cu alti sase oameni de afaceri, a lansat pe piata din Romania Ipoteci Direct, companie de consultanta financiara pentru persoane fizice.
Intr-un interviu special startups.ro, Vlad Ardeleanu vorbeste despre management, parteneriate de afaceri si ridicarea de la zero a unei companii.
Experienta Artima
Proiectul Artima a fost orientat catre exit inca de la inceput asa ca am preferat sa il dezvoltam local, in zona Transilvaniei. Am considerat ca este bine sa le dam strategicilor timp sa se extinda in Bucuresti si in marile orase din tara, urmand ca noi sa le oferim posibilitatea ca intr-un singur pas sa poata acoperi piata oraselor mici din vestul tarii.
Pentru ca am avut avantajul primului venit in micile orase, am putut sa obtinem cele mai bune terenuri pentru magazine. Intr-adevar, pietele din aceste localitati erau dificile, nedezvoltate si nu ne-au incantat cu rezultate imediat, dar amplasamentele au fost cele care s-au vandut foarte bine acum, in special in tranzactia catre Carrefour. Ca antreprenor, trebuie sa iti asumi acest bilet de intrare al primului venit pe o piata. Noi nu am castigat imediat, in primii trei ani de activitate nu am avut profit, dar am beneficiat mai tarziu.
Pasii urmatori
Dupa vanzarea Artima aveam doua variante – sa fiu antreprenor in continuare sau sa fiu manager si sa mai invat (nred. in acel moment, Vlad Ardeleanu avea 30 de ani). Am ales drumul spre management, dar stiam inca de la inceput ca, la un moment dat, voi pleca sa imi lansez propria afacere.
Acest lucru s-a intamplat dupa ce am finalizat partea de setup a Ozone in Polonia. Compania a facut cunoscut faptul ca doreste sa aiba un nivel de stabilitate al managementului in acea tara si, in acest context, eu ar fi trebuit sa semnez un contract pe o perioada destul de mare de timp, doi-trei ani, sau sa revin la Ozone Romania. Atunci a devenit evident pasul pe care urmeaza sa il fac.
Cand am hotarat ce afacere vreau sa lansez, am luat modelul pe care il cunosteam din Artima si primul lucru pe care l-am facut a fost sa ma uit in jur si sa vad cum sa imi securizez expertiza pe o astfel de piata. Am vizitat cele doua mari companii din Polonia pe acest segment, Expander si OpenFinance si am ales un parteneriat cu fondatorul Expander, pentru ca cei de la OpenFinance aveau propria initiativa pe piata din Romania. In final, numarul de actionari in IpoteciDirect, noua companie pe care am lansat-o, a ajuns la sapte, toti antreprenori cu experienta semnificativa de business.
Parteneriatele de afaceri
Eu sunt orientat spre parteneriatele de afaceri. Daca le structurezei bine, cred ca sunt foarte benefice, chiar critice, atunci cand nu esti un expert pe piata in care activezi. De exemplu, in afara de IpoteciDirect, acum sunt intr-o structura de parteneriat cu alti trei antreprenori romani – impreuna avem cateva proiecte imobiliare in Timisoara si detinem si un vehicul investitional. As fi putut sa am un singur proiect, dar datorita parteneriatelor, am mai multe. Insa, la nivel de management ma ocup doar de IpoteciDirect.
Ca lucrurile sa functioneze fara probleme, este bine ca parteneriatele sa nu fie informale, ci sa se bazeze pe reguli clare, scrise, ce stabliesc elemente precum implicarea fiecaruia la nivel operational si strategic, maririle de capital, conditiile de vanzare a actiunilor.
In cadrul Artima am invatat foarte multe lucruri legate de parteneriate. Actionariatul de acolo cuprindea cinci persoane fizice carora li s-au adaugat trei fonduri de investitii. Pentru ca firmele de investitii trebuie sa se asigure ca parteneriatele nu dau gres, acestea au structurat foarte bine regulile jocului. Cu cat stabilesti mai bine regulile la inceput, cu atat sunt mai mici riscurile ca parteneriatele sa esueze pe parcurs.
Daca nu ai o cultura a parteneriatelor de afaceri, te poti intreba de ce trebuie sa pierzi timp sa discuti un set de reguli, atata timp cat ai incredere in partenerii tai si ei in tine. Dar aceste contracte nu sunt facute pentru prezent, ci pentru viitor. In occident, toate companiile au stabilite parteneriate si functioneaza pe structuri de actionariat si consilii de administratie - foarte putine functioneaza ca one-man-show.
Implicarea in companie a antreprenorilor
Cred ca actionarii nu trebuie sa fie implicati in companie in afara pozitiei de director non-executiv. Bineinteles, unul dintre actionari poate, dar nu este neaparat necesar, sa fie directorul general al organizatiei. A fi director non-executiv inseamna a controla anumite procese din structura de business sau a influenta strategic dezvoltarea firmei. Atat. In niciun caz nu inseamna implicarea in aspectele operationale. Luarea deciziilor, semnarea contractelor, discutiile cu partenerii – acestea trebuie sa fie realizate de echipa de management.
Cand esti la inceput si construiesti o afacere antreprenoriala, probabil ca esti mai implicat in companie. Dupa o anumita dimensiune a business-ului, trebuie sa iti pui problema crearii unei echipe profesioniste de management. Aceasta iti poate face firma mai flexibila spre un exit si iti poate aduce o crestere agresiva. Ca one-man-show, poti sa cresti pe nisa ta doar pana la un anuimit nivel. Cu o echipa de managemet profesionista poti beneficia de o crestere substantiala a afacerii.
Cum poti aduce manageri buni intr-un start-up
In primul rand, poti sa faci asta prin calibrul actionarilor si prin nisa de piata abordata sau perspectivele de dezvoltare. In al doilea rand, poti proceda asa cum facem noi in cazul IpoteciDirect – aduci o persoana cu experienta in management si care s-a validat deja in piata, urmand ca aceasta sa creasca propria echipa de directori.
Cand ai un start-up, nu ai nimic, decat o foaie de hartie care se numeste plan de afaceri. In aceasta situatie, este critic sa incurajezi managerii cheie din companie prin oferirea de participatii in afacere.
Astfel, oamenii de calibru pe care ii atragi in companie sunt foarte implicati la nivelul afacerii, al succesului acesteia. Pentru un start-up este important ca oamenii cheie sa ramana alaturi de firma pana la momentul maturizarii acesteia. Plecarea unui om din top management este o pierdere enorma – nu este una ce nu poate fi depasita, dar costul de oportunitate este foarte mare.
Media utilizata in piata pentru fidelizarea managerilor este de 10% din pachetul de actiuni.
In ce masura le lipseste antreprenorilor romani educatia de afaceri
Cea mai buna scoala de afaceri este capacitatea de a invata de la cineva care are experienta. Intr-adevar, poti invata afaceri si in scoli, dar eu cred cu tarie ca experienta adevarata este cea pe care o castigi la locul de productie.
Ceea ce primesti chiar si in scolile foarte prestigioase de business nu poate fi compensat cu practica. Pentru a fi un manager sau un antreprenor de succes, trebuie sa ai oameni care sa te urmeze. Un manager bun de operatiuni se poate forma intr-o scoala de afaceri, dar un lider se creeaza mai greu, acesta are nevoie de un mentor.
Sunt anumite categorii de manageri care au invatat tot ce trebuie de la expatii veniti in tara. Dar noi nu avem nevoie doar de o generatie de manageri buni, avem nevoie de cat mai multe. Cu cat creste numarul managerilor de calibru din Romania, cu atat vom avea afaceri conduse mai bine si mai profitabil.
Sunt companii din Romania care au ajuns la nivelul la care nu au nevoie de experienta din afara sau daca au, este doar pentru anumite nise extrem de limitate - expertiza tehnica intr-un anumit domeniu, nu experienta in management.
Preluarea unor modele de business din afara tarii
Eu cred ca trebuie sa ne uitam la pietele din afara, pentru ca, in termeni de dezvoltare economica, suntem in zona copilariei fata de pietele mature si avem multe de invatat de acolo. In afara de faptul ca din Occident vin multe idei de afaceri care pot fi implementate in Romania, tot acolo se genereaza idei noi chiar si pentru pietele respective. Deci nu avem motive sa nu consideram pietele mai dezvoltate interesante pentru modele de business care pot fi aduse in Romania.
La IpoteciDirect noi am luat conceptul polonez de business pentru ca am considerat ca este cel mai bun pentru a fi introdus pe piata din Romania. Dar eu sunt adeptul flexibilitatii in piata. Daca vom vedea ca in Romania trebuie sa facem niste modificari ale conceptului, le vom face, indiferent daca in Polonia lucrurile functioneaza sau nu asa.
Conceptele trebuie sa fie adaptate la piata locala, pentru ca nu este neaparat necesar ca ceea ce a functionat intr-o tara sa functioneze identic si la noi.
Diferenta dintre antreprenorii din Romania si cei din Polonia
Principala diferenta este data de faptul ca in Polonia capitalismul a patruns mai repede decat in Romania. Primele fonduri de investitii si primele investitii masive in economia poloneza s-au facut imediat dupa anii ’90, in conditiile in care in Romania lucrurile au inceput sa se miste cu adevarat incepand cu anii 2000.
Astfel, Polonia a beneficiat de o generatie intreaga de antreprenori si manageri formata mai repede decat in Romania. Insa, cred ca modul in care se dezvolta lucrurile in tara noastra va face ca distanta de dezvoltare dintre cele doua tari sa scada.
In general, romanii sunt mai deschisi spre risc decat alte natiuni, dar acest lucru depinde si de personalitatea fiecaruia. Pentru ca suntem un popor de oameni optimisti, cu initiativa, cred ca avem capacitatea sa producem antreprenori pe banda rulanta.
Cristina Alexandru
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.