Afacerea sociala Mesteshukar ButiQ si-a lansat colectia de design interior la Stockholm Design Week


    


Designerii suedezi de la Glimpt Studio impreuna cu mestesugarii romi din Romania au creat o colectie limitata de produse avand ca baza artistica conceptul de nomadism si schimburile culturale produse de acesta. Colectia a fost prezentata in februarie, la Stockholm Design Week, cu ajutorul Institutului Cultural Roman, se mentioneaza intr-un comunicat de presa.

Inca din 2014, Institutul Cultural Roman a contribuit la Stockholm Design Week prin concepte curatoriale ce au implicat obiecte mestesugaresti  si principii de design modern. Este prima data cand Institutul Cultural Roman prezinta o astfel de colaborare: Suedia - Romania ca rezultat al unei initiative independente venita din partea retelei de intreprinderi de economie sociala Mesteshukar ButiQ.

Mesteshukar ButiQ este un suporter activ in spatiul romanesc in sustinerea mestesugurilor traditionale rome prin crearea unor colectii de produse care beneficiaza de valoarea tehnicilor de lucru rome si traditiilor demult uitate. Caldararii, argintarii, impletitorii si rudarii au avut astfel ocazia sa-si continue mestesugul si sa-l valorifice prin prezenta designerilor internationali.

Aceasta a fost a treia expozitie de design la care afacerea sociala este prezenta, dupa Viena Design Week si Romanian Design Week. Produsele pot fi vazute in Romania in magazinul din Bucuresti, strada Edgar Quinet nr. 7, sau comandate online pe mbq.ro. Pe langa colectia de obiecte in serie limitata de home décor, brandul reuneste si colectii de bijuterii si haine.  Incepand cu luna februarie magazinul Mesteshukar ButiQ prezinta serii limitate de cadouri tematice pentru Martisor si Paste.

Designerii au identificat cele mai vechi si mai raspandite motive decorative si tehnici mestesugaresti rome si le-au integrat in obiecte home & deco, haine si bijuterii cu design contemporan. Colectiile unicat nascute din mainile indemanatice ale mestesugarilor sunt incarcate de traditii rome, traduse in contemporan si transpuse impecabil in materii prime naturale, care isi gasesc cu usurinta loc in decorul de fashion & lifestyle bucurestean si nu numai.

Colectia de esarfe a Mesteshukar ButiQ  armonizeaza elemente clasice de inspiratie romani si linii contemporane de design, materiale simple, dar si texturi romantice langa imprimeuri multicolore. O esarfa in culori vibrante, cu trandafiri si franjuri traditionali, transforma orice tinuta intr-o aparitie spectaculoasa.
Martisoarele inedite au fost lucrate din materiale naturale precum lemnul, pielea, pasla sau argintul. Alaturi de bijuteriile de argint, alama sau cupru au fost realizate miniaturi de lemn, brose de piele si bratari charm, care pot adauga culoare si veselie oricarei tinute.

Toate produsele din magazinele Mesteshukar ButiQ au o poveste ce le imbogateste valoarea. Astfel, bijuteriile din argint si alama sunt realizate de talentatul mester Radu Ion, ce acum are posibilitatea sa continue sa realizeze delicate bijuterii, in cadrul acestui program social ce sustine talentul si maiestria persoanelor de etnie roma.

Designul obiectelor este insa realizat de designerul vienez Nadja Zerunian, in cadrul unui parteneriat cu Fundatia Erste. Nadja Zerunian, impreuna cu Peter Weisz formeaza un duo creativ de designeri austrieci, ce a reusit  sa aduca o abordare noua asupra integrarii mestesugului rom in peisajul designului contemporan. Cei doi au dezvoltat colectii colaborative in jurul formei si simbolurilor romani, pe care le-au reinterpretat raportandu-se la propria identitate artistica, onorand totodata bogatul bagaj cultural rom si ingloband istoria vizuala a obiectelor clasice rome atat pe plan local cat si international.

Destinate acoperirii nevoilor contemporane de reconectare a vietii la natural si de protejare a mediului inconjurator, produsele si serviciile oferite de Mesteshukar ButiQ implica o materie prima curata, cunoasterea unui mestesug trecut prin lunga proba a timpului, maini iscusite si o utilitate imediata. Mesteshukar ButiQ este sprijinit de Asociatia Romano ButiQ, KCMC, Fundatia ERSTE si Social Innovation Solutions.
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii