Cresterile modeste ale numarului de angajari vor continua si in trimestrul I din 2015


    


Angajatorii romani se asteapta ca in trimestrul I numarul total de angajati sa creasca in acelasi ritm moderat si stabil din ultimele patru trimestre, indica studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, o cercetare trimestriala privind intentiile de angajare, derulata de ManpowerGroup pe un esantion reprezentativ de 625 angajatori din Romania

Previziunea Neta de Angajare ajustata sezonier este de +9% pentru al patrulea trimestru consecutiv, in conditiile in care 13% dintre angajatori prognozeaza cresteri ale numarului de angajati, 12% anticipeaza scaderi, iar 73% nu intentioneaza sa isi redimensioneze forta de munca in urmatoarele trei luni.

Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o creştere a volumului total de angajari şi procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in unitatea lor, in trimestrul urmator.

Previziunea pentru primul trimestru din 2015 este cu 3 puncte procentuale mai puternica decat cea exprimata in trimestrul I din 2014. Culegerea datelor a avut loc inaintea alegerilor prezidentiale.

Angajatorii au raportat intentii de angajare pozitive in fiecare trimestru din ultimii patru ani, anuntand constant planuri de a-si creste forta de munca prin raport cu trimestrul precedent. Conotatia favorabila este ca numarul total de locuri de munca a crescut de la un trimestru la altul, chiar daca cresterea a fost si continua sa fie de amploare restransa. Cei aflati in cautarea unui loc de munca pot deci sa se astepte la oportunitati de angajare si pe parcursul primelor trei luni din 2015”, spune Valentin Petrof, director general la ManpowerGroup Romania.

La nivel de sectoare de activitate, planurile de angajare raman optimiste in sectorul finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, unde angajatorii raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +14%, cu 4 puncte procentuale mai slaba decat cea din trimestrul IV din 2014, dar cu 10 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul I din 2014.

Cele mai optimiste planuri sunt formulate de angajatorii din industria prelucratoare. Previziunea Neta de Angajare din acest sector este de +17% si ramane neschimbata atat comparativ cu trimestrul IV, cat si cu trimestrul I din 2014.

In ultimele 12 trimestre, angajatorii din sectorul industrie prelucratoare nu au exprimat decat de doua ori intentii mai robuste decat cele din intervalul ianuarie-martie 2015.

Cei mai putin optimisti sunt angajatorii din sectorul angricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit, precum si cei din sectorul constructii, care raporteaza Previziuni de -3%. Chiar daca este negativa, Previziunea din sectorul Constructii s-a imbunatatit totusi cu 5 puncte procentuale fata de cea din trim. IV din 2014.

Cea mai mare imbunatatire a Previziunii fata de trimestrul anterior este raportata insa de angajatorii din sectorul energie electrica, apa, gaze, unde Previziunea de +3% este cu 6 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul IV din 2014.

La nivel regional, cele mai puternice previziuni, de +14%, respectiv +12%, sunt raportate in regiunile Centru si Nord-Vest. Angajatorii din Bucuresti si Ilfov si Vest se arata si ei optimisti, dar mai precauti, raportand Previziuni de +9%.

In opt din zece regiuni, perspectivele se imbunatatesc fata de trimestrul IV cu pana la 6 puncte procentuale, dar scad cu 1 punct procentual in regiunea Sud-Vest si raman neschimbate in Bucuresti si Ilfov.

Planurile de angajare variaza si in functie de marimea organizatiei. Angajatorii din organizatii mari, de peste 250 de angajati, au cele mai ferme intentii de crestere a fortei de munca raportand o previziune de +18%, de doua ori mai puternica decat media nationala, si mai robusta decat cele enuntate in trimestrul IV din 2014, respectiv I din 2014.

In schimb, angajatorii din organizatiile foarte mici (micro), care au mai putin de 10 angajati, sunt mai putin dispusi la a face schimbari in forta de munca. 85% dintre acestia nu prevad nici o crestere, nici o scadere a numarului total de angajati in intervalul ianuarie - martie 2015, 12% anticipeaza o scadere si doar 2% fac planuri de angajare.

Pentru micro-organizatii, valoarea de -10% a previziunii este sub cele enuntate atat in trimestrul IV din 2014, cat si in trimestrul I din 2014.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca este cel mai longeviv si  cuprinzator studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administreaza acest studiu predictiv inca din 1962, iar in prezent in cercetare sunt inclusi peste 65,000 de angajatori din 42 de tari si teritorii, carora le sunt masurate trimestrial intentiile de a-si creşte sau de a-si diminua numarul total de angajati pe parcursul trimestrului urmator

Rezultatele tuturor celor 42 de tari pot fi vizualizate interactiv, pe platforma globala online.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii