Pre-inchirierea birourilor aduce avantaje IMM-urilor


Solutia a inceput sa fie folosita de IMM-uri in special de la sfarsitul anului trecut.

Pre-inchirierea spatiilor pentru birouri (inchirierea unui spatiu cand cladirea se afla inca in constructie) este solutia preferata de multinationale si de companiile locale de talie medie si mare, dar, incepand cu sfarsitul anului trecut, aceasta optiune a devenit interesanta si pentru o parte a IMM-urilor, considera reprezentantii agentiei imobiliare Esop.

Pentru solicitari de 300 mp - 900 mp, cladirile de birouri de talie medie sunt inca putine pe piata, iar proiectele de dimensiuni mari, cum ar fi parcurile de afaceri, ofera alternative limitate, pentru ca sunt, aproape intotdeauna, inchiriate cu 6 - 9 luni inainte ca imobilul sa fie finalizat. In cazul companiilor care au nevoie de spatii mai mari, intre 2.000 mp - 5.000 mp sau mai mult, analiza ofertelor de cladiri care urmeaza sa fie livrate pe piata trebuie sa inceapa cu minim 9 - 12 luni inainte de data la care vor sa se mute. 

Pre-inchirierea poate aduce avantaje financiare cum ar fi plata unei chirii cu 10% - 20% mai mici decat in cazul inchirierilor facute cand cladirea este aproape finalizata. De asemenea, spatiul poate fi personalizat inca din faza de constructie (partitionarea spatiului, climatizarea, infrastructura electrica, etc.) iar compania poate obtine posibilitatea de a se extinde in viitor in cadrul aceleiasi locatii sau in cladiri invecinate, in cazul parcurilor de afaceri.

Pentru a pre-inchiria un spatiu, companiile trebuie sa isi planifice din timp data la care vor sa se mute si sa aiba un plan de afaceri pe trei - cinci ani, pentru a putea estima corect nevoile de spatiu si ritmul de dezvoltare posibil.

Conform datelor Esop, chiriile pentru spatiile de birouri din Bucuresti sunt urmatoarele:

 

Nota: Cheltuielile de intretinere, chiria locurilor de parcare si TVA-ul se calculeaza separat fata de valorile din tabelul de mai sus. 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii