Afaceri IT in incubatorul din Timisoara
Lansarea unui start-up poate fi mult mai usoara daca ai ajutorul unor consultanti sau avantajul unor costuri mai mici de functionare. Companiile timisorene nou infiintate in domeniul IT, pot beneficia de aceste elemente in cadrul unui incubator de business creat special pentru cresterea si dezvoltarea micilor afaceri.
Incubatorul de Afaceri Software Timisoara a fost lansat in urma cu patru ani. In prezent, aici functioneaza 12 firme, iar capacitatea incubatorului este de 16 firme - numarul maxim de firme care pot fi gazduite.
"Majoritatea celor care solicita informatii despre serviciile incubatorului au o intelegere aproximativa a conceptului. Faptul ca acest tip de instrument de sprijinire a afacerilor nu este inca foarte raspandit in Romania poate fi o explicatie", spune, pentru startups.ro, Radu Ticiu, director executiv, Incubatoul de Afaceri Software Timisoara.
Nu orice companie poate functiona in incubator. Procesul de selectie este bazat pe activitatea unui comitet de evaluare.
Cei care vor sa ajunga in incubator se intalnesc mai intai cu reprezentantii acestuia, pentru a discuta criteriile de eligibilitate ale firmei si cateva elemente legate de planul de afaceri.
"Dupa realizarea versiunii finale a planului de afaceri si constituirea dosarului solicitarii de admitere, are loc evaluarea acestei solicitari de catre un comitet de experti. In situatia unei decizii pozitive, urmeaza semnarea contractelor de incubare si firma solicitanta isi poate incepe activitatea in incubator. Intregul proces dureaza, in general, intre 6 si 12 saptamani", spune Radu Ticiu.
Exista si o serie de crieterii care exclud o firma din incubator. Acestea sunt legate de atingerea unei cifre de afaceri de 100.000 de euro sau a unui numar de angajati corespunzand la sapte norme intregi.
Beneficii
Firmele care isi desfasoara activitatea in Incubatorul de Afaceri Software Timisoara platesc o serie de costuri legate de functionarea in spatiul incubatorului (chirie, utilitati, curatenie, etc), dar acestea se afla in plaja medie-inferioara a valorilor valabile pentru piata timisoareana, fiind de 5 euro/mp/luna.
Pe durata perioadei de incubare (trei ani), firmele bencificaza de spatiu pentru desfasurarea activitatii (sali de 20 mp sau 40 mp), acces la evenimentele de promovare (expozitii, targuri), acces la retelele de comunicare (internet, telefonie), sesiuni de training in cadrul incubatorului, asistenta antreprenoriala generala, consultanta legala si fiscala.
De asemenea, incubatorul faciliteaza contactul cu studentii, cercetatorii si cadrele universitare din domeniu.
Incubatorul ofera si servicii pentru clientii externi, cum ar fi, de exemplu, stabilirea de parteneriate de afaceri cu firmele incubate sau facilitarea selectiei unor furnizori locali de servicii din domenii precum contabilitate, marketing, consultanta legala, banci, HR, imobiliare, echipamente, infrastructura IT&C.
"In general, firmele incubate "exploateaza" integral perioada maxima posibila de functionare in incubator, adica 3 ani. A existat si un caz in care dezvoltarea uneia dintre firme a condus la parasirea incubatorului dupa circa 2 ani", spune Radu Ticiu.
Criterii de eligibilitate
Firmele care vor sa intre in acest incubator trebuie sa fie inregistrate in judetul Timis, cu cel mult doi ani inaintea datei depunerii solicitarii. Majoritatea capitalului social trebuie sa apartina unei/unor persoane fizice sau juridice romane. Obiectul de activitate al firmei trebuie sa fie dezvoltarea de produse informatice, software sau de telecomunicatii.
Compania trebuie sa aiba o cifra de afaceri de maxim 100.000 de euro, cel mult sapte angajati si sa dovedeasca un potential ridicat de dezvoltare.
De asemenea, antreprenorii trebuie sa accepte evaluarea semestriala a evolutiei economico-financiare si sa isi propuna desfasurarea de activitati semnificative in domeniul cercetarii-dezvoltarii.
Istoric
Prima serie de firme admise in Incubatorul de Afaceri Software Timisoara a cuprins sase start-up-uri: Interkor, IS Group, Conick, Visionet, Corelis Diagnostics, Darmo-IT. Dintre cele sase firme admise la inceput, nici una nu mai functioneaza in incubator.
"Doua companii (IS Group si Interkor) au absolvit integral programul de incubare de trei ani, una dintre ele nu au inceput sa functioneze in incubator, iar trei au abandonat dupa circa 18 luni, in conditiile in care managerii lor au decis sa isi concentreze activitatea asupra unor cariere didactice universitare (in doua cazuri), sau asupra studiilor universitare", explica Radu Ticiu.
In total, din momentul lansarii si pana astazi, din incubator au iesit patru firme: Realnet, IS Group, Interkor, Atysoft.
Incubatorul de Afaceri Software Timisoara a fost inaugurat in urma cu patru ani. Conceptul a fost implementat si finantat de un consortiu local alcatuit din Universitatea "Politehnica" din Timisoara, Primaria Municipiului Timisoara, Consiliul Local al Municipiului Timisoara si Consiliul Judetean Timis, cu sprijinul financiar si cu know-how oferit de catre GTZ (Societatea Germana pentru Cooperare Tehnica).
Pe langa acesta, in Timisoara mai exista un incubator de afaceri pentru cadre militare disponibilizate si o componenta de incubare in cadrul unui centru de transfer tehnologic in domeniul electrochimiei.
Cristina Alexandru
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.