Forma finala a acestei directive este programata sa fie votata in Parlamentul European in aceasta perioada.
Legea a trecut deja de toate celelalte comisii si a fost in dezbaterea europarlamentarilor.
“Se prevede uniformizarea cadrului legal al activitatilor de microcreditare din tarile Uniunii Europene”, spune pentru startups.ro Maria Doiciu, Senior Consultant la compania Eurom si Vicepresedintele Asociatiei Europene de Microcreditare.
Aceasta directiva face parte dintr-o initiativa mai mare a Uniunii Europene. In prezent, pentru dezvoltarea pietei de microcreditare la nivel european, Comisia Europeana are doua programe - JEREMIE si JASMINE (Mai multe informatii despre programul Jasmine) - prin care se intentioneaza acordarea de finantare si asistenta tehnica microcreditorilor din Uniunea Europeana. Aceste programe se implementeaza prin European Investment Fund (EIF).
“JASMINE si JEREMIE sunt partea financiara a initiativei celor de la European MicroFinance Network. Din Uniunea Europeana, Romania si Bulgaria au cele mai sustenabile piete de microcreditare si sunt printre cele mai reglementate piete, chiar suprareglementate”, mai spune Maria Doiciu.
Mihai Onita, Director General la Centrul pentru Dezvoltare Economica, spune ca cei mai multi dintre microcreditorii din Romania au nevoie de capital, fiind bine pregatiti la nivel tehnic, deoarece majoritatea sunt institutii create de donori internationali care au urmarit acest scop. (Mai multe informatii despre microcreditarile oferite in Romania.)
In Europa, sensul microcreditarii este de dezvoltare durabila si are rol de incluziune sociala spre deosebire de Europa de Est in care majoritatea microcreditelor se acorda microinterprinderilor functionale.
De altfel, Maria Doiciu spune ca in vestul Europei primesc finantare si somerii si cei care nu au lucrat niciodata, iar pentru o anumita perioada acestia nu isi pierd alocatia de la stat, chiar daca desfasoara activitate economica.
Istoria pietei romanesti de microcreditare
Pe piata din Romania sunt prezenti 27 de microcreditori si o banca specializata, dar oferte sunt si in portofoliile unor banci comerciale.
La inceputul anilor ’90 au venit in Romania primele ONG-uri internationale care ofereau microcreditori (Fundatia Soros pentru o Societate Deschisa, Mennoite Economic Development Associates, World Wision International, Swiss Confederation Government). In acea perioada, din cauza nivelului redus de dezvoltare al afacerilor, majoritatea creditelor acordate firmelor erau credite.
Perioada cu cele mai multe modificari in randul microcreditorilor a fost cea a anilor 2003 - 2007, ca urmare a modificarii legislatiei si nevoii acestora de a atrage noi investitori.
Segmentul de piata a fost influentat si de cresterea interesului pentru acest domeniu la nivel mondial si la nivelul Uniunii Europene, in perioada 2005 - 2007. In aceeasi perioada si bancile comericale din Romania au devenit tot mai interesate sa acorde microcredite, iar fondurile de investitii au inceput sa se implice in actionariatul microcreditorilor.
Silke Mueffelmann, director general la Express Finance, spune ca institutiile financiare internationale au fost interesate sa plaseze fonduri pe piata de microcreditare din Romania datorita cererii mari de finantare din acest sector si a riscurilor minime de creditare.
“Cu aceiasi bani cu care (n.r. - institutiile financiare) ar finanta o banca mare sau o importanta lucrare transnationala, acopera nevoi in mai multe regiuni si le este aproape imposibil sa inregistreze simultan pierderi in toate aceste segmente unde au deschis finantari”, spune pentru startups.ro Silke Mueffelmann.
In prezent, unele IFN-uri vor sa se transforme in banci. CAPA Finance este unul dintre IFN-urile care si-a aratat interesul pentru a face asta. Adrian Chindris, Director General la CAPA Finance, spune ca motivul acestei optiuni strategice este de a oferi clientilor mai multe tipuri de produse si de a avea acces la surse suplimentare de finantare - depozitele clientilor.
Piata de microcreditare din Romania se schimba si in ceea ce priveste obiectivele jucatorilor prezenti pe acest segment.
Adrian Chindris spune ca si in conditiile unor evolutii mai putin previzibile in acest moment, este evident ca industria microcreditarii se va separa treptat in doua directii: una bazata pe profitabilitate si pe exploatarea segmentelor la a caror incluziune financiara si sociala a contribuit si alta cu orientare sociala mai puternica, dedicata unor segmente de piata excluse sau care se vor forma intr-o zona sociala exclusa (emigranti, comunitati rurale sarace).
Mai multe informatii despre finantarea afacerilor prin microcredite.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.