Finantarea afacerilor prin microcredite


Cand vine vorba de finantarea afacerii, start-up-urile nu ar trebui sa se gandeasca doar la investitori privati sau la banci, ci ar putea sa ia in calcul si microcreditele. In general, sumele finantate prin acest sistem merg spre afaceri din domeniul serviciilor agricole, mic comert, productie publicitara, panotaj, brutarii, spalatorii auto si agroturism.

Potrivit Mariei Doiciu, Senior Consultant la compania Eurom Consultancy & Studies si Vicepresedintele Asociatiei Europene de Microcreditare, in prezent, sunt sapte microcreditori maturi, cu mai mult de 15 ani de activitate, 20 nou-avizati si alti 10 sunt in curs de avizare.

In perioada aceasta de criza, piata microcreditarii pare sa se comporte nesperat de bine”, spune pentru startups.ro Adrian Chindris, Director General la CAPA Finance.

Judetul cu cei mai multi microcreditori, cinci, este Bihor, aflat la egalitate cu municipiul Bucuresti, se arata intr-un studiu realizat de Eurom. Studiul a luat in calcul sapte microcreditori (CAPA Finance, Express Finance, Opportunity Microfinance Romania (OMRO), Romcom, LAM, FAER si CDE), datele fiind cele de la nivelul anului 2007. 

In opt judete (Satu Mare, Baia Mare, Timis, Salaj, Mures, Sibiu, Brasov si Harghita) exista cate patru microcreditori, se mai arata in studiul Eurom. In 11 judete (Botosani, Neamt, Bacau, Vrancea, Buzau, Prahova, Dambovita, Arges, Olt, Dolj si Gorj) este prezent doar cate un microcreditori.

Cea mai dezvoltata zona in ceea ce priveste microfinantarea este Transilvania, pentru ca foarte multi dintre donorii care au pornit astfel de activitati in ani ’90 s-au concentrat pe zona aceea ca avand o traditie mai bogata in microintreprinderi, mai ales cele cu activitate de procesare”, spune pentru startups.ro Mircea Onita, Director General la Centrul pentru Dezvoltare Economica (CDE). (Recent, CDE si good.bee Holding au format un parteneriat pentru a oferi microcredite)

Microcreditorii au avut expansiunea cea mai rapida in Moldova si Dobrogea, deoarece aceste zone aveau si inca au cea mai mare nevoie de finantare.


Tipuri de microcreditori
In studiul Eurom sunt mentionate trei tipuri de microcreditori: cei cu orientare sociala, cei cu o orientare comerciala si sociala si cei numai cu orientare comerciala.

Alta impartire a microcreditorilor se face in functie de vechimea lor. Prima categorie este cea a microcreditorilor maturi, eficienti care se pot sustine operational si functional si care sunt atractivi pentru investitorii din domeniu. A doua categorie este cea a microcreditorilor noi, care au nevoie de asistenta tehnica si pregatire pentru a se integra in acest sector.

Marii microcreditori sunt cei care au un portofoliu brut de minim 5 milioane de euro. Cei care au fonduri intre 1 milion de euro si 5 milioane de euro sunt microcreditorii medii, iar cei mici au un portofoliu de sub 1 milion de euro.

In functie de legislatia pe baza careia functioneaza, Aurora si Microimo au la baza legea 240/ 2005 privind societatile de microcreditare. Microcreditorii care au fost ONG-uri in momentul infiintarii functioneaza dupa legea IFN-urilor. In aceasta categorie intra CAPA Finance, Express Finance, OMRO si Romcom.

Si unele banci intra in categoria microcreditorilor. De exemplu, ProCredit Bank, infiintata in iulie 2002 sub numele de Miro Bank (intre 1999 - 2002 functionase ca IFN, sub numele de Microenterprise Credit Romania). Acum, banca este prezenta in 23 de judete din tara cu 43 de unitati operationale.

Pe acest segment activeaza si bancile comerciale, care ofera credite pentru IMM-uri, start-up-uri, persoane fizice autorizate (PFA) si profesii liberale.

(Luna aceasta va aparea o noua directiva pentru microcreditare)


Cine poate lua microcredite
Cei mai multi dintre microcreditori sunt focusati pe zona rurala, datorita prezentei mai scazute a bancilor in aceste zone. In general, creditele sunt acordate pentru servicii agricole, mic comert, productie publicitara, panotaj, brutarii, spalatorii auto si agroturism. Nu sunt finantate afacerile din armament, productia de alcool, domeniile poluante si jocurile de noroc.

Domeniile se restrang natural, datorita sumelor acordate. In general, posibilitatile indivizilor de a crea firme si de a le dezvolta sunt limitate fie de resurse, fie de capacitatea de management si de piata”, adauga Adrian Chindris.

Criteriile de selectie ale unui client sunt asemanatoare cu cele utilizate de banci. Firmele eligibile pentru microcredite sunt cele cu o afacere viabila, situatii financiare bine intocmite si rezultate financiare bune. Firmele trebuie sa nu sa fie in insolventa, sa nu aiba obligatii bugetare neonorate sau vreun grad de indatorare care sa le afecteze fluxul de numerar. Majoritatea microcreditorilor prefera sa viziteze clientii pentru a le evalua cat mai bine situatia.

Criteriile de eligibilitate tin si de forma juridica. Tipurile de organizatii care pot solicita microcredite sunt microfirmele, persoanele fizice autorizate, asociatiile familiale, microfermierii, precum si intreprinzatorii individuali sau asociati in diferite forme, fara personalitate juridica. Pot solicita microcredite si persoanele fizice cu profesii liberale (architecti, auditori, avocati, expertii contabili, farmacisti, medici, notarii publici, executori).

Firmele trebuie sa aiba minim 51% capital romanesc si sa fie inregistrate de minim 3 - 12 luni (perioada variaza in functie de microcreditor si de tipul afacerii).

Citeste continuarea articolului - pagina 2

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii