Daca nu mai indeplineste conditiile care o incadreaza la microintreprindere sau daca nu mai vrea sa faca parte din aceasta categorie, firma este obligata sa plateasca impozit pe profit si nu pe venit.
Anul acesta, microintreprinderile au de platit un impozit pe venit, de 3% (este un impozit preferential). Nivelul care trebuie platit in 2009 este cu un procent mai mare decat cel de anul trecut. In mod normal, companiile care nu sunt microintreprinderi platesc un impozit pe profit de 16%. Pentru anul viitor nu este inca stabilit ce tip de impozit vor putea sa plateasca sau vor fi obligate sa plateasca microintreprinderile.
“Conceptul de <microintreprindere> a fost introdus si in legislatia fiscala romaneasca cu scopul de a acorda anumite facilitati de natura fiscala unor persoane juridice romane. Din punct de vedere al formei de organizare legala, microintreprinderile nu sunt reglementate de legea societatilor comerciale. Totusi, legislatia privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii defineste intreprinderile mici si mijlocii (categorie din care fac parte si microintreprinderile) prin stabilirea anumitor criterii (privind, spre exemplu, numarul de angajati, cifra de afaceri anuala neta, valoarea activelor totale) in vederea acordarii unor facilitati de natura economica”, explica pentru startups.ro Alex Milcev, Tax Partner la compania de consultanta fiscala si audit Ernst&Young.
Microintreprinderea este firma care are venituri de maximum 100.000 de euro/an si ale carei venituri provin in proportie de peste 50% din alte activitati decat consultanta si management. Alta conditie este de a avea cel mult noua angajati, in maxim 60 de zile de la inregistrarea la Oficiul Registrul Comertului corespunzator.
”In cazul in care angajarea salariatilor nu se realizeaza in acest termen (60 de zile de la data eliberarii certificatului de inregistrare), microintreprinderea va fi platitoare de impozit pe profit de la data inregistrarii acesteia la registrul comertului”, subliniaza Ioana Cartite, Consultant in cadrul Tax Advisory Services la compania de consultanta si audit Mazars.
Capitalul social al microintreprinderii nu trebuie sa fie detinut de stat, autoritati locale sau institutii publice.
Chiar daca indeplinesc celelalte conditii pentru a fi microintreprindere, firmele nu pot opta pentru plata impozitului pe venit daca desfasoara activitati in domeniul bancar, al asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital (exceptand intermediarii din acest domeniu), al jocurilor de noroc, al pariurilor si cazinourilor si daca au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati.
Firmele pot opta pentru regimul de impozitare specific microintreprinderilor inca de la infiintare sau dupa ce, in prealabil, au fost platitori de impozit pe profit.
“Important de notat este faptul ca incetarea indeplinirii conditiilor prevazute de legislatia fiscala atrage revenirea persoanei juridice la modalitatea de taxare traditionala, si anume cu impozit pe profit, prin aplicarea cotei de 16% asupra profitului impozabil”, adauga Alex Milcev.
Optiunea microintreprinderilor de a plati impozit pe venit este favorabila din punct de vedere fiscal daca se estimeaza obtinerea unor venituri mici si a unui profit ridicat.
Schimbarea tipului de impozit platit
Daca nu mai indeplineste conditiile care o incadreaza la microintreprindere sau daca nu mai vrea sa faca parte din aceasta categorie, firma plateste impozit pe profit, conform regimului normal de taxare, incepand cu anul urmator sau din trimiestrul in care survine una din situatiile mentionate.
“In cazul in care companiile devin platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai indeplinesc anumite conditii, pentru determinarea impozitului pe profit se vor lua in calcul cheltuielile si veniturile realizate de la inceputul anului fiscal respectiv. In acest sens, din impozitul pe profit datorat se scad platile reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderilor efectuate in cursul anului fiscal”, explica Alex Milcev.
Ioana Cartite precizeaza ca, daca microintreprinderea realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 50% inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal, fara posibilitatea de a beneficia pentru perioada urmatoare de prevederile impozitului pe venit. In acest caz, impozitul pe profit se datoreaza incepand cu trimestrul in care limita sau ponderea au fost depasite.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Microintreprinderile platesc un impozit pe venit in valoare de 3%, in 2009.
Optiunea microintreprinderilor de a plati impozit pe venit este favorabila din punct de vedere fiscal daca se estimeaza obtinerea unor venituri mici si a unui profit ridicat.
Daca nu se mai incadreaza in aceasta categorie, firmele sunt obligate sa plateasca un impozit pe profit (16%, in 2009).
Trecerea la un nou tip de impozitare se face prin depunerea la organele fiscale a Declaratiei de mentiuni pentru persoanele juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (formularul 010).
Perioada de timp in care autoritatile fiscale efectueaza modificarea in evidentele sale nu ar trebui, in mod normal, sa depaseasca o luna.
Cand se modifica tipul de impozit platit, se schimba si baza impozabila.
Daca, ulterior treceri la impozitul pe profit, firma indeplineste conditiile pentru a fi microintreprindere, aceasta nu mai poate opta pentru impozitul pe venit.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.